Oriol Amat serà el nou rector de la Universitat Pompeu Fabra

Relleu en el lideratge d'una de les 10 millors universitats joves del món

Oriol Amat serà el nou rector de la Universitat Pompeu Fabra. | Marta Escobar Oriol Amat serà el nou rector de la Universitat Pompeu Fabra. | Marta Escobar

Oriol Amat serà el nou rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) un cop finalitzi l'actual mandat de Jaume Casals, segons han avançat fonts de VIA Empresa. Aquesta mitjanit s'ha exhaurit el termini per presentar candidatura per liderar la UPF i la Junta Electoral ha acordat proclamar Amat com a única candidatura més enllà d'alguns rumors de candidatures alternatives que hi havia d'última hora. Si no hi ha cap reclamació en els pròxims dies, Amat serà doncs proclamat rector de la Pompeu després que hagi renunciat ja al seu actual càrrec de degà de la UPF Barcelona School of Management. Segons el rànquing de Times Higher Education, la Pompeu Fabra és una de les 10 millors universitats joves del món. 

Amat és catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Pompeu i degà del Col·legi d'Economistes. També és vicepresident de l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID) i opinador a VIA Empresa. Des de fa anys i malgrat haver escrit sobre 50 grans crisis econòmiques, s'autodefineix com un economista positiu de mena: "Als que pensem que el món pot millorar ens diran que som massa optimistes. Però si algú té una opció millor, que ho digui".

Amat: "Liderar vol dir invertir en uns temes i desinvertir en uns altres, escollir entre diferents alternatives, entre diferents persones"

Tant és així que el seu últim llibre es titula L'ampolla mig plena (Pòrtic, 2020) on explica què podem aprendre de l'èxit, de la crisi del coronavirus i d'aquells que ho fan millor. I és que la vida és com una ampolla, sempre es pot beure i veure mig plena o mig buida. "La qualitat dels polítics, dels governs i dels servidors públics té una influència decisiva en el nivell del país i la seva gent", assegurava en una entrevista recent. 

El seu últim article d'opinió el podeu llegir a VIA Empresa i de fet, és tota una declaració d'intencions. Es tracta d'un decàleg per a persones que lideren, en el qual hi podem trobar valors com la passió, els objectius clars, la mirada diversa, la humiltat o el sentit de l'humor, entre d'altres. "Liderar vol dir invertir en uns temes i desinvertir en uns altres, escollir entre diferents alternatives, entre diferents persones", defensa.  

Més info: Oriol Amat, el professor tranquil

Fa poc menys d'un mes, començàvem així una trobada amb Jaume Casals al seu despatx de la Universitat Pompeu Fabra:

Com és la vida de rector?

Em queda poc temps de rectorat, però estic molt ocupat. Com més temps passa, més tinc la sensació que he trobat les coses que de veritat tenen transcendència. En aquest país, els rectors som amateurs i al final t'acabes professionalitzant.

Amateurs?

Per llei, si vols ser rector has de ser catedràtic d'universitat. Estem en un món on si no ets intel·lectualment respectable, difícilment pots ser una persona que practica l'honestedat intel·lectual. Quan el rector és irrellevant acadèmicament no és gaire respectat pels seus col·legues. Com ets un amateur i la teva dedicació és circumstancial, la vida de rector no està regulada per principis de professionalitat. Això implica que t'hi dediques molt més. 

Fa també tot just un mes acabàvem així una trobada amb Oriol Amat a la sala presidencial del Col·legi d'Economistes: 

Amb quina bona notícia es queda del 2020?

Pràcticament tothom ha reaccionat d'una manera molt positiva, molt proactiva i s'ha fet el càrrec del que tocava en tots els àmbits. La gent podia haver mostrat més incomprensió.

I un últim consell?

Als que estem a la universitat donar consells se'ns fa difícil perquè som molt teòrics. Jo diria resistir. Si això fos un tipus de pesta, reaccionaria d'una altra manera. Tenint en compte que ens estan dient que a l'estiu hi haurà turistes, que les vacunes estan funcionant, diria que qui està patint molt que resisteixi i el que té possibilitat de fer-ho que ajudi. Solidaritat per totes bandes. 

De la filosofia moderna de Casals a l'economia positiva d'Amat. Llegat i optimisme. Paraula de rector. 

Més informació
"Als països amb més empatia entre governants i població els hi va millor"
50 crisis i un món millor
Casals: "És una època de filosofia, llàstima dels polítics"
Avui et destaquem
El més llegit