El pacte de 3.000 milions d’euros per transformar la indústria catalana

La Generalitat, les patronals i els sindicats signen el Pacte Nacional per la Indústria pendents encara de si arriben els fons europeus Next Generation

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en la presentació del nou Pacte Nacional per a la Indústria | Europa Press El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en la presentació del nou Pacte Nacional per a la Indústria | Europa Press

El Govern de la Generalitat ha signat aquest divendres amb els principals agents socials el nou Pacte Nacional per a la Indústria (PNI). Per al període de 2022 a 2025, aquest acord preveu 152 actuacions amb un pressupost d’entre 2.817 i 3.270 milions d’euros, que suposen entre un 53% i un 77% més que l’anterior PNI que va estar vigent del 2017 al 2020. Aquesta diferència de 453 milions d’euros dependrà de si arriben els esperats fons europeus Next Generation.

Aquest pacte compta amb el suport de les dues grans patronals catalanes, Foment del Treball i Pimec, i de les dues centrals sindicals, CC.OO i UGT. Precisament, els seus líders -Josep Sánchez-Llibre, Antoni Cañete, Javier Pacheco i Camil Ros– van participar en l’acte protocol·lari de signatura del pacte juntament amb el conseller d’Empresa, Roger Torrent, i la directora general d’Indústria, Natàlia Mas Guix. Tots van destacar que el pacte neix del “diàleg i el consens”.

En la cloenda, al DFactory, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va recordar que “la industria ha estat el motor que ha permès finançar l’estat del benestar i l’ascensor social”. Va aprofitar l’acte per recordar que un país industrial no es pot permetre situacions com les provocades per l’averia del servei de Rodalies de Renfe d’aquest divendres.

Josep Sánchez Llibre (Foment del Treball) demana un “pacte nacional fiscal” i Javier Pacheco (CC.OO) un “pacte nacional pel turisme”

En les seves intervencions, Josep Sánchez Llibre (president de Foment del Treball) va subratllar el consens amb el que s’ha aconseguit el pacte per la indústria i va animar als assistents a “estendre’l en el àmbit fiscal”. Antoni Cañete (president de Pimec) va indicar que aquest pacte “no és un punt d’arribada sinó un punt de partida” per aconseguir que la indústria passi de suposar el 20% de l’economia catalana en l’actualitat al 25% en els propers tres anys.

Javier Pacheco (secretari general de CC.OO) va recordar que en un moment de crisi com l’actual han acordat un document que “defineix com volem encarar la reindustrialització”. Considera que és el “vehicle per aconseguir una reinsutrialització sostenible”. I va animar a les altres parts signants a aconseguir “un pacte nacional pel turisme”. Camil Ros (secretari general de la UGT) va qualificar de “fracassat” l’anterior PNI 2017-2020 i es va comprometre a facilitar que la industria catalana guanyi pes perquè això generarà “equilibri social”.

Roger Torrent va subratllar que l’actual pla s’ha fixat com a objectiu una “reindustrialització moderna i respectuosa amb el medi ambient [...] Una transició digital, verda i justa”, amb ocupació de qualitat i que “no deixi ningú enrere”. Va recordar que planteja “objectius mesurables i una l’avaluació constant”, fet que permet adaptar-lo en funció de les circumstàncies. Es va comprometre a consensuar el futur pla abans que acabi la vigència del present.

Àrees d’actuació

El document s’estructura en cinc àrees: sostenibilitat, digitalització, ocupació, infraestructures i finançament. Ja s’han iniciat alguns projectes del pla com l’Oficina de Transformació de la Indústria de la Mobilitat i Automoció o el fons per a inversions industrials estratègiques.

La digitalització és l’àrea que compta amb més pressupost, 901 milions d’euros. I, entre les actuacions previstes, destaquen 103 milions per atraure valor a empreses industrials estratègiques, 60 milions per impulsar energies renovables o 60 milions més per al Digital Innovation Hub, la finestreta única des de la qual l’administració assessorarà les empreses en aquest camp. En el pacte també es contemplen fons per projectes de l’hidrogen, les bateries o la fabricació de semiconductors.

Objectius

En el document s’acorda lluitar conjuntament pels objectius d’incrementar el pes de la indústria catalana fins al 22% del Valor Agregat Brut (VAB) el 2025, en línia amb l’objectiu d’assolir un 25% el 2030. Així com augmentar la productivitat industrial un 3% anual. Produir de manera més sostenible, que la generació d’energies renovables arribi al 27% del total d’energia elèctrica. Reduir les emissions de CO per complir amb els objectius establerts a nivell europeu. Quadruplicar el pressupost de la Generalitat en innovació industrial o fomentar les exportacions.

També preveuen aconseguir que la meitat de les empreses industrials incorporin tecnologies 4.0. Atraure més inversió estrangera industrial. Crear ocupació industrial de qualitat fins arribar a 510.000 persones afiliades a la Seguretat Social o que les dones superin el 33% del total. També inclouen inversions en infraestructures, mitjans de transport, startups i més facilitats de finançament industrial.

Més informació
La indústria guanya pes en l'economia catalana
La xifra de negocis en la indústria augmenta un 20,2% anual al juny a Catalunya
Les oportunitats i les amenaces del nou paradigma de la indústria 4.0
Avui et destaquem
El més llegit