El Parlament crea el fons addicional per a entitats locals

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, xifra el fons en uns 420 milions d'euros

Votació del Parlament de Catalunya | Europa Press Votació del Parlament de Catalunya | Europa Press

El Parlament ha convalidat aquest dimecres el decret del Govern per crear el fons extraordinari addicional 2021 per a entitats locals, dotat de 100 milions d'euros, el que ha comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte Vox, que ha votat en contra, i el PP, que s'ha abstingut. El Govern va aprovar crear aquest fons extraordinari el 5 d'octubre, amb l'objectiu de pal·liar la pèrdua de recaptació de les entitats locals a causa de la crisi derivada de la pandèmia, que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha xifrat en uns 420 milions d'euros.

Vilagrà ha recordat davant el ple que aquests 100 milions s'afegeixen a altres 20 extraordinaris de 2020, i ha assegurat que el Govern de Pere Aragonès pretén ser una administració més propera a l'àmbit local, els problemes del qual de finançament vénen d'abans de la pandèmia, ha dit. Dels 100 milions d'euros del fons extraordinari, 66,9 seran per a municipis; 31,3 es repartiran entre Aran i comarques -excloent Barcelona-; 1,4 milions, per a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i 280.010 euros, per distribuir entre entitats municipals descentralitzades.

Des del PSC-Units, Marta Moreta ha dit que al Govern ha aprovat tard i malament aquest decret -que s'ha pogut promoure gràcies als recursos del Govern central, segons ella- i ha destacat que el projecte dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) inclou un augment del 17 % dels recursos per a entitats locals. Antonio Gallego (Vox) ha avisat que els 20 milions de l'any passat van ser "cacauets, engrunes", i que els 100 d'aquest any representen una xifra ridícula, i ha acusat al Govern de presumir d'aquests recursos extraordinaris i erigir-se com un executiu municipalista quan creu que són fons insuficients.

Més info: El Port de Barcelona, un impuls per a les empreses locals

La líder de la CUP en el Parlament, Dolors Sabater, ha atribuït els problemes previs de finançament de l'àmbit local a la normativa estatal; al "marc autonòmic restrictiu", i al fet que els seus ingressos depenguin del mercat, per impostos com el de plusvàlues i construccions, segons ella. Des dels comuns, Marc Parés ha reclamat "corregir la infrafinanciación no només amb un fons extraordinari, sinó de forma estructural", i ha avisat al Govern que, si vol treballar des de la codecisión amb els ajuntaments, primer es requereixen recursos.

Joan García (Cs) ha coincidit a demanar solucions per a la situació financera de l'àmbit local -ha proposat abordar el Fondo de Cooperació Local de Catalunya-, i ha insistit que "el que aporten a les arques, a la tresoreria i al finançament municipal és insuficient". La diputada pel PP Eva Parera ha explicat l'abstenció del seu grup perquè també creu que l'aportació de 100 milions es queda curta: "No podem aprovar un fons de compensació d'una caiguda de la recaptació que s'estima en 400 milions, aportant només 100. Es queda molt lluny del que és un compensació efectiva".

Més informació
Els Centres Locals de Serveis a les Empreses assessoren més de 90.000 persones
Avui et destaquem
El més llegit