Les patronals impugnen la vaga general per la sentència del procés

La Cecot i Pimec estan d'acord amb algunes de les reivindicacions però creuen que s'ha d'acordar una altra resposta davant la sentència del procés

Imatge d'arxiu de la vaga general del 21 de febrer del 2019 | Europa Press Imatge d'arxiu de la vaga general del 21 de febrer del 2019 | Europa Press

Les patronals catalanes i els sindicats majoritaris -CCOO i UGT- rebutgen la vaga general convocada per l'11 d'octubre, ajornada ara fins el dia 18, dates al voltant de les quals està previst que es doni a conéixer la sentència sobre el procés. La CecotPimec i Foment del Treball consideren que una aturada dels treballadors "no és l'instrument adequat" per unes reivindicacions que consideren "polítiques". 

"Com a organització empresarial que som, entenem que tot i la gravetat de la situació política que estem vivint i més enllà dels posicionaments personals de cadascú, reiterem que la convocatòria d’una vaga general no és la resposta adequada per canalitzar el malestar d’una part important de la societat catalana", ha expressat la patronal de Terrassa a través d'un comunicat. En la mateixa línia, CCOO també creu que és una reivindicació d'una part dels treballadors: "La meitat de la ciutadania "no està en els interessos d'intentar construir una república". 

"Confrontació a les empreses"

El secretari general del sindicat, Javier Pacheco, diu que una mesura així "pot portar confrontació als centres de treball". Coincideixen amb aquesta idea a Cecot, des d'on consideren que "no és convenient traslladar la conflictivitat política al si de les empreses i generar un impacte econòmic que perjudica tant les empreses com els treballadors catalans".         

Molt més contundent ha estat Foment del Treball. El seu president, Josep Sánchez-Llibre, s'ha mostrat "radicalment en contra" de la convocatòria de vaga que han registrat la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). Considera que és una aturada "únicament i exclusiva política, que no obeeix a motivacions econòmiques". 

Altres vies de mobilització

Pimec defensa "altres vies de mobilització per a quan es faci pública la sentència del procés". El president de la patronal de les pimes, Josep González, ha explicat que l'organització està debatent quina és "la millor actuació davant d'unes previsibles sentències que no agraden gens" i després de dos anys de presó preventiva que "xoquen". Creu que la resposta que hi hagi per part de patronals i sindicats ha de ser "consensuada".   

Tot i que Pimec no hi dona suport i que González considera que una aturada de país sostinguda "no seria bona com a resposta", diu que és una vaga "totalment legítima". També la veu "legítima i respectable" Camil Ros, el secretari general d'UGT. El posicionament del sindicat davant la vaga serà que cada afiliat decideixi segons les seves "conviccions personals i polítiques" si vol secundar-la: "UGT no dirà a quines mobilitzacions s'ha d'anar i a quines no". 

El president de la patronal de les petites i mitjanes empreses ha deixat clar que la seva oposició a la vaga "no vol dir" que no estiguin d'acord amb altres maneres de "manifestar la preocupació per les sentències". Una vaga d'aquestes característiques "pot posar en perill una cosa tan seriosa com debatre temes laborals quan toca amb els agents que toca". La Cecot proposa, en lloc d'una vaga general, intensificar l'activitat de les taules de diàleg social, que serveixin per definir "propostes majoritàriament consensuades". 

"Construir consensos"

En la mateixa línia que Pimec, des de CCOO aposten per una resposta, que no només ha de venir d'aquells que donen suport a la independència, en la via de "construir consensos" i que tingui una "lectura política". Per assolir aquesta "resposta conjunta", Pacheco creu que tots "han de fer renúncies dels posicionaments maximalistes". UGT, per la seva part, ha expressat el desig que els presos independentistes siguin alliberats a través del seu secretari general i del secretari de mobilització, David Papiol. La situació dels empresonats, diu Ros, és "injusta i injustificada". Creu que l'única solució del conflicte és "desjudicialitzar la política" i "obrir un diàleg i una negociació". 

Més informació
González: "La radialitat és un factor de poder, no un factor econòmic"
Avui et destaquem
El més llegit