Navarro: "El Consorci de la Zona Franca és una fàbrica d'oportunitats"

Barcelona aspira a convertir-se en la capital mundial de la logística i el comerç

Pere Navarro és el delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona | Cambra Pere Navarro és el delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona | Cambra

Només fa mig any que l'exalcalde de Terrassa i exprimer secretari del PSC, Pere Navarro, és delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). "Què fa algú de Terrassa parlant tant de Barcelona?", es pregunta durant un dinar Cambra abans de reivindicar que "la Barcelona de veritat és la de la regió metropolitana i el Consorci és una fàbrica d'oportunitats". I les oportunitats no esperen: congrés mundial de zones franques, barri de mil·lenials i impressió 3D. 

Navarro: "La Barcelona de veritat és la de la regió metropolitana i el Consorci és una fàbrica d'oportunitats"

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, fa les presentacions: "El Consorci permet atraure noves inversions i encarar els reptes de la indústria 4.0". Però abans de parlar de present i futur, Navarro que titlla Valls de "bon amic" fa memòria i recupera l'esperit dels Jocs Olímpics del 1992. I fins i tot molt abans...

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona neix el 1916 amb l'objectiu de "dinamitzar l'economia de Barcelona i la seva àrea metropolitana". Vol anticipar-se a noves formes d'economia, d'espais per viure i treballar i de lligams entre formació i economia. "Administrem un patrimoni públic molt important al polígon de la Zona Franca, amb les rendes ho mantenim i amb els beneficis fem promoció econòmica", explica. 

Pere Navarro Consorci de la Zona Franca de Barcelona Cambra

Pere Navarro durant el Dinar Cambra celebrat a la Llotja de Mar. | Cambra

Navarro recorda que durant el 1970 hi havia 25.000 treballadors de Seat a la Zona Franca que convivia amb altres grans empreses com Motor Ibérica o Mercabarna que estava a punt d'establir-s'hi. D'aquesta forma, insisteix que "no és només una cosa de la ciutat de Barcelona, sinó del país sencer". 

Un Consorci de fires i salons

El Consorci regit per l'Ajuntament de Barcelona i el Govern espanyol té un 45% d'empreses industrials, un 25% de logística i el 30% restant de serveis. També impulsa obres importants com l'edifici Media-TIC, Nexus I o Nexus II alhora que organitza i col·labora en fires que giren al voltant de la logística i l'immobiliari. 

Més info: La Zona Franca s’apunta a l’emprenedoria

Entre les més conegudes, destaquen la Barcelona Industry Week, Smart City Expo World Congress o el Barcelona Meeting Point, Saló Internacional de la Logística (SIL) o l'eDelivery Expo & Congress... En aquest sentit, el Consorci ja treballa per convertir Barcelona en capital mundial de la logística. 

Més info: Barcelona acollirà el Congrés Mundial de Zones Franques el 2019

Per anar conreant el terreny, la capital catalana acollirà el Congrés Mundial de Zones Franques a finals del mes de juny de 2019 després d'imposar-se a Egipte, Mèxic, Sèrbia i Kazakhstan. En total, hi ha 3500 zones franques en més de 130 països del món que generen 70 milions de llocs de treball. 

Paral·lelament al Congrés Mundial de Zones Franques, també se celebrarà el Congrés d'ALACAT de càrrega i operadors logístics d'Amèrica Llatina i el congrés internacional d'operadors econòmics autoritzats (OEA). "Volem que totes les persones d'arreu del món coneguin com és la ciutat i que s'ho emportin als seus països d'origen", assegura Navarro. Per a tot plegat, també se signaran convenis amb emblemes de la ciutat com són els museus o els equips de futbol del Barça i l'Espanyol.

Un polígon més humà 

El delegat de l'Estat al Consorci també defensa que "necessitem fixar el talent al territori" i per això es vol fer "un polígon més humà". Del segle XX al segle XXI, s'està treballant en carrils bicing, vehicles autònoms, espais verds i regions 5G. "El polígon de la Zona Franca és un lloc d'experimentació", afegeix. 

Navarro: "Necessitem fixar el talent al territori i fer un polígon més humà"

Un altre dels projectes del consorci és el barri dels mil·lenials a La Marina. De moment, és només una idea que va agafant forma, però Navarro ja té molt clar que "no hauria de ser un projecte d'un govern municipal o un altre". A l'espera que arribin les municipals, es preveu construir un miler de pisos per a joves com a coliving i coworking. 

Amb la vista posada al futur més proper, també avança que a principis de 2019 s'impulsarà una incubadora d'impressió 3D amb una inversió inicial de 17 milions d'euros que preveu arribar fins a les 100 empreses en cinc anys. "S'estan imprimint peces impossibles en 3D", explica mentre mostra una peça al públic.

Més info: El vot electrònic, la pugna a la Cambra

Entre els assistents, no s'ho han volgut perdre el president de la Fira de Barcelona, José Luis Bonet, el president de FemCat, Pau Relat, el director general de la Fira de Barcelona, Agustí Serrallonga, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, o la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, entre d'altres

Per acabar, Navarro ha fet referència a Odíssea 2000 de Stanley Kubrick: "Esperem que la intel·ligència artificial sigui millor que aquell maleït ordinador". Zona Franca, terra d'oportunitats i experimentació econòmica, política i tecnològica. Open the Pod bay doors, HAL. 

Més informació
La Zona Franca es promociona a Guatemala
Pere Navarro, nou delegat especial de l’Estat al CZF
Avui et destaquem
El més llegit