El PIB català puja un 4,8% durant el segon trimestre

Economia constata una recuperació "sòlida" tot i l'inestable context econòmic gràcies als bons resultats del sector serveis

El conseller Jaume Giró en una sessió de control parlamentari | GENCAT.CAT El conseller Jaume Giró en una sessió de control parlamentari | GENCAT.CAT

La recuperació catalana continua estable tot i la conjuntura internacional. Segons el darrer informe de conjuntura econòmica de l'Idescat, recollit pel Departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, l'economia del país creix durant el segon trimestre de l'any un 1,5% en comparació amb els primers tres mesos del 2022, i un 4,8% en termes interanuals. L'acceleració de l'activitat econòmica catalana és superior a l'espanyola en termes intertrimestrals en més d'un punt, i també a la de la zona euro, en aquest cas en set dècimes.

D'aquesta manera, el Producte Interior Brut català es queda un 1,1% per sota del de finals de 2019, just abans de la pandèmia, el que confirma el camí cap a la normalització econòmica del país. Si es col·loca en el seu context internacional, si bé el conjunt de l'economia espanyola creix més que la catalana (6,3%) –principalment a causa de l'elevada base comparable, que va ser molt més alta a Catalunya que al conjunt d'Espanya durant el segon trimestre del 21– el país es recupera a un ritme més elevat que veïns com França o Itàlia, que es queden en el 4,2% i el 4,6% respectivament; així com el conjunt de la zona euro, que creix a un 4% en termes interanuals.

Els serveis es mantenen com el principal motor del creixement econòmic català. La reactivació del turisme i de l'oci i la restauració al país han servit com a contrapès a les incerteses econòmiques en l'àmbit internacional, amb l'espiral inflacionista, la por a la recessió i la guerra a Ucraïna amenaçant molts dels mercats europeus. Així, el consum i el turisme estranger són els principals puntals d'una recuperació que es demostra també en una elevada taxa d'ocupació. Això no obstant, el Govern alerta d'un possible alentiment durant la segona meitat de l'any a causa de les noves polítiques monetàries i la dificultat per al control de preus estratègics com els de l'energia.

Els sectors de la recuperació

Amb tot, els serveis tanquen el segon trimestre amb un creixement en termes interanuals de set punts percentuals, amb diferència el més dinàmic del país. Segons les dades de l'Idescat recollides per Economia, els principals representants d'aquest repunt dels serveis han estat el turisme estranger –que es queda només 18 punts per sota de l'estiu del 2019– l'hostaleria i el lleure. A les activitats més tradicionals s'hi afegeixen les tecnològiques i els serveis empresarials.

Altres sectors s'han vist més afectats per les tensions polítiques i econòmiques en l'àmbit internacional. Els trencaments a la cadena de subministraments global van provocar un alentiment de la recuperació a la indústria ja a finals de 2021, així com l'augment dels preus de l'energia i les matèries primeres, que van fer la situació encara més tensa a partir del primer trimestre d'enguany. Així, el valor afegit brut industrial ha caigut durant el darrer trimestre un 1,5% en termes interanuals, si bé les activitats industrials mostren comportaments desiguals: les branques més exigents quant a consum energètic, així com les que necessiten més aprovisionament internacional, són les que han rebut un cop més fort; mentre que altres activitats més autònomes, com la farmàcia o la fabricació de maquinària, mantenen una trajectòria creixent.

Nova realitat del treball

La darrera EPA va confirmar que Catalunya ja ha superat els nivells d'ocupació previs a la crisi econòmica del 2008, un període amb un pic de contractacions al sector de la construcció per la bombolla immobiliària. L'ocupació a Catalunya tanca el trimestre amb un creixement de tres punts en termes interanuals, i també se situa per sobre de l'anterior a la pandèmia. El treball és, a més, de millor qualitat: els contractes indefinits han crescut al país en prop de vuit punts, mentre que les relacions laborals temporals cauen en un 11,5%, el que fa retrocedir la taxa de temporalitat en prop de 18 punts.

El Govern atribueix les bones dades a la reforma laboral aprovada al Congrés dels Diputats a principis d'any i que va entrar en vigor durant el mes d'abril. Així, l'atur a Catalunya ja se situa en el 9,3%; mentre que a l'Estat espanyol la desocupació ha caigut fins als 12,5 punts. Ambdues, però, es mantenen per sobre de la mitjana europea, que es va quedar a finals de juny en el 6,6%.

Els preus, la gran amenaça

Tot i que les polítiques monetàries dels bancs centrals ja han començat a colpejar els estalvis dels particulars, la inflació és encara una de les grans incògnites del panorama econòmic internacional, i també una de les amenaces més rellevants per a la recuperació. Si bé l'espiral va començar amb les matèries primeres i l'energia, Economia reconeix que "s'observa un contagi gradual cap a la resta de productes", el que arrossega la inflació subjacent fins als 5,2 punts durant el segon trimestre.

Segons les dades de l'Idescat, el del transport és el sector amb uns preus més elevats amb diferència, amb una inflació de 19,3 punts, seguit de l'habitatge, un grup de despeses que es dispara en prop de 18 punts. El de l'alimentació també preocupa les autoritats pel seu efecte sobre el consum privat, amb una inflació interanual de l'11%. Pel que fa a la indústria, si bé els preus del sector s'han disparat un 28,8% en els darrers dotze mesos, Economia confirma que "el creixement s'ha estabilitzat els darrers mesos" i els elevats costos "podrien haver tocat sostre".

Més informació
El PIB espanyol repunta un 1,1% el segon trimestre
La Cambra de Barcelona rebaixa les previsions del PIB fins al 4% pel 2022
El deute de les empreses i les llars s'incrementa un 0,3%, fins al 134,7% del PIB
Avui et destaquem
El més llegit