L'efecte del 'Crims' al sector de la criminologia

El periodista Carles Porta i el seu equip han estat capaços d'apropar la crònica negra i la criminologia al gran públic

El periodista Carles Porta | Crims El periodista Carles Porta | Crims

El passat dilluns a la nit, gran part de Catalunya va dirigir els seus ulls cap a TV3 per veure l’inici de la quarta temporada del Crims. El programa dirigit pel periodista urgellenc Carles Porta (Vila-sana) s’ha convertit en un dels grans referents de la graella de la televisió pública, en un intent d’apropar els episodis més foscos de la crònica negra al públic generalista. 

El cas de la desaparició d’una veïna de Girona, el primer dels quatre episodis d’aquesta nova temporada, ha generat una quota de pantalla del 29,3% (651.000 espectadors). L’aventura televisiva del Crims es va encetar al febrer de l’any 2020 i, capítol rere capítol, s’ha consolidat com un fenomen dins i fora de Catalunya. 

El programa dirigit pel periodista Carles Porta s’ha convertit en un dels grans referents de la graella de la televisió pública

En clau econòmica, des de l’any 2018, les dues productores del programa (True Crime Factory i Goroka) han rebut aproximadament 4,6 milions d’euros de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per executar el projecte. Recentment, Porta i el seu equip han obert noves vies de negoci amb la venda del programa a la plataforma de pagament de Movistar.

Com veuen el programa els professionals? 

Des del Col·legi Oficial de Criminologia de Catalunya s’aplaudeix un programa d’aquestes característiques, però a la vegada es recorda “que no tot és la part romàntica o de l’espectacle”, apunta Arantxa Hernáez, presidenta de l’organisme. El CrimiCat es va constituir al gener de l’any 2018 i compta amb 370 persones col·legiades. 

Actualment, a Catalunya hi ha vuit centres on s’imparteix el grau de criminologia: Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Girona, Universitat de Barcelona, ESERP, Universidad Nacional de Educación a Distancia i Universitat Abat Oliba.

El CrimiCat es va constituir al gener de l’any 2018 i compta amb 370 persones col·legiades

Un cop superada aquesta etapa formativa, els i les alumnes poden optar per accedir als cossos policials (Mossos d’Esquadra, Gùardia Civil, Policia Local o Policia Nacional) o bé ocupar llocs de treball vinculats a la direcció de seguretat, consultoria, protecció de dades, delictes informàtics, gestió de polítiques públiques, seguretat corporativa i reinserció, entre d’altres. 

La part tècnica de la criminologia 

Més enllà de la part més mediàtica de l’escena d’un crim o d’una gran actuació policial, la tasca d’un criminòleg també es pot desenvolupar des d’un despatx. “El propi Col·legi i algunes de les professions del nostre àmbit s’encarreguen d’estudiar els efectes i la viabilitat d’una futura llei”, descriu Hernáez. 

Unes tasques que van des d’un acompanyament a una víctima de maltractament o la verificació de dades estadístiques. En el conjunt de l’Estat, per aquest curs 2022-2023, podrien sortir uns 20.000 graduats dels centres universitaris. A part de Catalunya, la resta de territoris amb un col·legi professional de Criminologia són Astúries, Comunitat de Madrid, País Valencià i Múrcia. 

Més informació
Digitals catalans, un panorama revolucionat
100 articles, periodisme d'investigació i un llençol ple de llàgrimes
La trilogia de TV3
Avui et destaquem
El més llegit