La incubadora que fomenta l'emprenedoria de persones amb discapacitat

La iniciativa Powernauts espera retallar la taxa d'atur del 25% en aquest col·lectiu

Elena Camprubí, directora de Balena Lena i emprenedora de la incubadora Powernauts | ACN Elena Camprubí, directora de Balena Lena i emprenedora de la incubadora Powernauts | ACN

Powernauts és la primera incubadora de l'Estat per a persones amb discapacitat i pretén fomentar l'emprenedoria com un "camí alternatiu" per accedir al mercat de treball i retallar la taxa d'atur del 25% en aquest col·lectiu.

El projecte, impulsat per la Fundació Prevent, vol donar suport econòmic, acompanyar totes aquelles persones amb un 33% de discapacitat i ajudar-los a viure de la seva idea de negoci. "La societat encara estigmatitza bastant la persona amb discapacitat i en molts casos l'associa a un baix rendiment, però no és cert", ha assegurat la directora de l'àrea d'inclusió de la Fundació Prevent, Doriana Bagnoli, en declaracions a l'ACN.

Aquest projecte pretén donar els recursos necessaris a idees de negoci mínimament viables desenvolupades per persones amb discapacitat, amb l'objectiu que aquestes puguin viure del seu negoci i tenir un sou digne. Powernauts va començar el novembre i s'espera que tingui una durada d'uns sis mesos. En aquesta primera edició, la incubadora treballa amb sis emprenedors, que tenen 120 hores de treball individualitzat i compten amb el suport d'especialistes en estratègies de negoci, vendes i finances, entre altres.

Una d'aquestes emprenedores és Elena Camprubí, directora de Balena Lena, una empresa de pastisseria que s'encarrega de fer galetes a mida per a esdeveniments i empreses. "Anava bastant perduda. Volia muntar la meva pastisseria, però no veia massa bé com, i vaig anar a parar a la Fundació Prevent. Allà vaig entrar a l'aula d'ESADE Prevent, vaig començar a fer canvis de plantejament i vaig anar avançant. Sempre he estat amb contacte amb ells, perquè m'estan ajudant molt", ha explicat Camprubí.

Més info: Acord per normalitzar la discapacitat a l’empresa

La incubadora treballa tant el negoci com l'ecosistema emprenedor i la mateixa persona. "Moltes vegades veiem que hi ha certes competències que fallen en les persones que atenem. No és una mancança causada directament per la mateixa discapacitat, sinó per la barrera social, una manca d'empatia o comprensió de l'entorn", ha alertat Bagnoli. 

Per aquest motiu, Powernauts pretén fomentar també un "canvi en la mirada" envers aquest col·lectiu. "Volem transmetre a la societat les grans capacitats de les persones amb diversitat funcional i volem que mirin molt més enllà d'un certificat, un grau, un estigma", ha insistit la directora de l'àrea d'inclusió de la Fundació Prevent.

En temps de pandèmia

La situació del col·lectiu ha empitjorat amb la pandèmia del coronavirus, ja que ha agreujat la bretxa digital. De fet, la contractació de persones amb discapacitat a Catalunya ha caigut un 33,2% el 2020, segons l'informe Discapacitat i expectatives per a la nova dècada elaborat per la Fundació Adecco i CHM Obres i Infraestructures.

Per altra banda, les persones amb discapacitat que han mantingut l'ocupació han estat afectades en major mesura per les fórmules excepcionals adoptades durant la pandèmia, segons un informe d'Odismet. En concret, un 37% ha estat afectada per un ERTO, davant un 3,1% de la població en general. Un 7% s'ha hagut de reduir la jornada, un altre 7% s'ha vist obligat a esgotar les vacances i un 2% ha estat acomiadat.

Més informació
Catalunya tanca el 2019 amb rècord de contractes a persones amb discapacitat
Només 4 de cada 10 persones amb discapacitat en edat laboral tenen feina
Avui et destaquem
El més llegit