Però, siguem sincers, què es fa de debò al Mobile World Congress?

Una convenció que aporta 350 milions d'euros a Barcelona enmig d’una gran desconeixença per part de la població catalana

El conseller delegat de la GSMA, John Hoffman | EP El conseller delegat de la GSMA, John Hoffman | EP

"El Mobile és l'esdeveniment on es presenten totes les novetats dels mòbils, oi?", "diria que tots els assistents són americans i coreans”, "diuen que les entrades valen més de 1.000 euros", "a vegades venen els fundadors de Facebook i Microsoft i fan conferències", "els preus de les habitacions es disparen i poden pujar fins als 500 euros per nit" o "l'oci nocturn ho gaudeix molt perquè els visitants s’estan una setmana sencera a Barcelona". Aquestes són algunes de les respostes que ha rebut VIA Empresa quan ha preguntat a membres poc habituals del sector què els ve al cap quan els demanen detalls sobre el congrés més important de la capital catalana. Un saló que ha evolucionat i que vol aproximar-se a la societat. I té deures pendents per desmentir certs mites.

Barcelona al centre del món (durant uns dies)

El dilluns 27 de febrer de 2023 s’inaugura una nova edició del Mobile World Congress a Barcelona que durarà fins al dijous 2 de març de 2023. Durant aquesta setmana es generarà 13.000 llocs de treball i la ciutat comtal ingressarà 350 milions d’euros gràcies a l’allau de visitants, 96 dels quals seran del sector de l’oci nocturn. Com hem recollit a VIA Empresa, la patronal Fecasarm pronostica que cada visitant al congrés es gastarà de mitjana uns 300 euros diaris en restauració i locals d'oci. També hi ha més de 3.600 mitjans de comunicació acreditats d’arreu del món.

Es parla català al Mobile?

Malgrat que l’idioma més habitual de les conferències i del networking és l’anglès, un total de 333 empreses catalanes mostraran les seves propostes a la fira de connectivitat més gran del món a l’edició d’enguany. I també es parlarà català. De fet, des del 2006, les companyies catalanes que hi han assistit han aixecat més de 320 milions d'euros de finançament.

És cara l’entrada i l’allotjament?

Tot i que al Mobile World Congress es ve sobretot a fer negocis, cada un dels 80.000 assistents ha d'abonar una entrada que van dels 878,90 euros als gairebé 5.000 euros de preu, tots amb diferents característiques i avantatges.

A això cal sumar-hi el preu del vol fins a Barcelona i l'estada, molts d’ells internacionals. Quant a l’origen dels vols, els principals països de procedència acostumen a ser França, el Regne Unit, Suïssa, Itàlia, els Estats Units i Alemany, segons fonts d’Aena, l’empresa pública que gestiona els aeroports d’Espanya. Per exemple, l'aeroport de Barcelona-El Prat té previstos 7.643 vols comercials durant el Mobile World Congress, el que permetrà recuperar un 92,9% de l'operativa de l'última edició del congrés abans de la pandèmia, el 2019.

Exterior del Mobile World Congress | ACN
Exterior del Mobile World Congress | ACN 

Pel que fa als hotels són plens aquests dies i es paguen de mitjana fins a 312 euros per dormir una nit a la ciutat, en comparació dels 137 euros que costa sense aquest esdeveniment. L’estada mitjana durant les dates del congrés de telefonia és de quatre dies, sent el diumenge 26, just abans que comenci el congrés, el dia amb més check-in previstos.

El perfil del visitant: majoritàriament europeu

A vegades és difícil identificar un prototip de visitant del Mobile, però malauradament la majoria d’ells són homes. Tanmateix, sembla que la tendència evoluciona i el Mobile comptarà amb la participació de 2.000 empreses de diferents àmbits i 1.000 conferenciants, un 40% dels quals són dones.

Pel que fa a la procedència, segons la GSMA, abans de l'arribada de la pandèmia, el 64% d'ells provenien d'Europa, el 16% d'Àsia, el 10% de nord-americà, el 6% d'Orient Mitjà, el 3% de la resta d'Amèrica i l'1% d'Àfrica.

Durant aquesta setmana es generen 13.000 llocs de treball i la ciutat comtal ingressarà 465 milions d’euros gràcies a l’allau de visitants

Com a novetat d’aquest any, el conseller delegat de GSMA, John Hoffman ha anunciat que el 25% dels inscrits seran asiàtics. Segons els càlculs de l'organitzadora del congrés, entre 4.000 i 5.000 participants viatjaran des de la Xina, aprofitant que s'han aixecat les restriccions de viatjar per combatre la covid. L'edició del 2022 va estar marcada per l'absència de congressistes asiàtics, especialment de xinesos.

Més info: 10 fites històriques (per emmarcar) del Mobile World Congress

Eduard Martín, director de l’àrea de connectivitat intel·ligent del Mobile World Capital Barcelona, explica a VIA Empresa que “a l’edició que es fa del Mobile als Estats Units hi acostuma a haver més visitants d’aquell país, el mateix succeeix a Xangai amb una àmplia representació asiàtica. En canvi, a Barcelona hi ha el fenomen de la globalitat, tal com es plasma a les xifres anteriors”.

Finalment, el MWC assegura que ni Rússia ni les seves empreses estaran al congrés d'enguany. L'absència contrasta amb la presència d'Ucraïna i mostra l'aïllament tecnològic de Moscou, forçat a usar "intermediaris".

És un cop l’any i després ens oblidem d’ell?

El mateix Martín explica que “és important mantenir la flama del Mobile encesa tot l’any”. D’aquí va sorgir la Mobile World Capital per ser un agent facilitador i unir la societat civil, l’administració, l’empresa i la gran empresa. “És crucial estirar tot l’any el congrés i aprofundir en aquells temes que són d’interès i útils de la societat”.

Només hi ha novetats de mòbils?

Sí que és veritat que al principi de tot gran part de les exposicions només estaven centrades en els dispositius mòbils. Tanmateix, com va explicar l'organització, aquesta edició se centrarà especialment en la necessitat d'ampliar la connectivitat global a internet i el potencial de xarxes com el 5G o fins i tot el 6G. Tot i això, també es parlarà i molt d'altres tendències com la telefonia mòbil —el mercat que inicialment va protagonitzar aquest congrés—, de la computació al núvol, d'internet de les coses, de l'anomenat metavers i de l'eclosió de la intel·ligència artificial, terme de moda al sector tecnològic.

"Boycott Russia" en las puertas del MWC | ACN
"Boycott Russia" a les portes del MWC | ACN

Algú ens pot prendre el congrés?

Aquí tenim bones notícies. Fa poc l'associació GSMA va signar el contracte amb Fira de Barcelona, l'Ajuntament, la Generalitat i el Govern central on totes les parts es comprometen a què la capital catalana sigui la seu del congrés de tecnologia mòbil fins al 2030 encara que no descarten que la relació es perpetuï. Els organitzadors del congrés tecnològic decideixen quedar-se “a casa” malgrat les sucoses ofertes de Dubai, París i Munic. “Fins al 2030 a Barcelona i potser per sempre”.

Més informació
El Gremi de Restauració preveu una ocupació del 40% pel MWC
El MWC rubrica la seva voluntat de permanència a Barcelona
El Gremi d'Hotels celebra l'èxit del MWC després de dos anys "desastrosos"
Un "exitós" MWC supera les previsions de la GSMA
Avui et destaquem
El més llegit