Borrós: "La nostra vacuna és més estable a altes temperatures"

El doctor en enginyeria química i nou director de l'IQS lidera el projecte CoviNanoVax, una vacuna per frenar la covid-19 diferent a les de Pfizer i Moderna

El doctor i director de l'IQS, Salvador Borrós | Cedida El doctor i director de l'IQS, Salvador Borrós | Cedida

Salvador Borrós (Barcelona, 1963) té un currículum que no se l'acaba. És doctor en enginyeria química, ha produït més de 60 contractes d'investigació i ha propiciat la creació de sis startups que es basen en tecnologia desenvolupada en el seu laboratori. Ara, a més, des de l'1 d'octubre és el nou director de l'IQS, un càrrec que afronta amb "honor", però també amb una "gran responsabilitat" per l'època que li ha tocat i li tocarà gestionar. Juntament amb la doctora Cristina Fornaguera, Borrós lidera des de la primavera el projecte CoviNanoVax, una vacuna per frenar la covid-19 i que, com explica en una conversa amb VIA Empresa, té certes diferències amb les vacunes de les grans farmacèutiques de les quals en sentim a parlar pràcticament cada dia. 

Des de l'IQS estan liderant el projecte CoviNanoVax. Com està sent el procés i en quin punt esteu?

El projecte que portem la doctora Cristina Fornaguera i jo a IQS es basa en desenvolupar una vacuna d'mRNA, com les de Pfizer o Moderna. La nostra peculiaritat és la manera que tenim d'atrapar i encapsular aquest mRNA per protegir-lo quan s'injecta i que sigui més eficaç. Ja hem aconseguit tenir mRNA i hem desenvolupat les nanopartícules. S’ha comprovat  la seva estabilitat i s’han assajat in vitro. Finalment hem fet unes primeres injeccions in vivo en ratolins per veure la seva eficàcia. Ens trobem a l’espera d’aquests resultats per tenir l’evidència de la seva capacitat d’immunització. Una vegada ja tinguem aquests resultats positius, el següent pas seria realitzar la preclínica regulatòria i, si fos el cas, ja es faria amb una empresa farmacèutica que ho liderés.

Aquest és un dels pocs projectes que ha rebut finançament públic amb 193.000 euros del Ministeri de Ciència i Innovació i de l'Institut de Salut Carlos III. En què es diferencia de la resta?

El nostre sistema és un sistema basat en polímers. Els de Pfizer i els de Moderna utilitzen nanopartícules lipídiques, mentre que el nostre sistema és més estable a temperatures altes a l'hora de transportar. Es pot transportar a 4 graus i també en un congelador a -20 graus. En vacunes com la de Pfizer, mantenir la cadena de fred és vital i transportar-la a -80 graus té un cost molt elevat.

"La vacuna segur que farà que disminueixi el contagi i, per tant, l'impacte; i això millorarà la situació"

La vostra vacuna, sobre quin preu estaria?

Des del punt de vista de la fabricació és econòmica. No hem arribat al nivell de detall del preu, però tant el polímer com la fabricació d'mRNA tenen un preu raonable.

Molts parlen de la vacuna com la gran solució. Ho serà realment?

La vacuna segur que farà que disminueixi el contagi i, per tant, l'impacte; i això millorarà la situació. Les vacunes de primera generació segurament s'hauran d'anar perfeccionant al llarg dels propers anys, però ja hi ha una fita.

El CIS posava de manifest que pràcticament la meitat de la població no es vol vacunar. Serà la immunitat de ramat la salvació, doncs?

La vacuna, com he dit, frenarà l’impacte. S’ha de fer molta pedagogia per convèncer els escèptics. Una primera vacunació amb resultats positius pot convèncer els indecisos.

El nou director de l'IQS, Salvador Borrós | Cedida

El nou director de l'IQS, Salvador Borrós | Cedida

Quin missatge enviaria a la gent que no vol vacunar-se?

Tot és respectable, però si la vacuna és segura i, de moment, els resultats són bons, vacunar-se ajudarà a estabilitzar i frenar el contagi i, per tant, segur que vacunar-se serà positiu. És la discussió de sempre amb les vacunes. Que tenen efectes secundaris? Segurament alguns, però molt concrets, però els guanys de vacunar-te són molts més grans que els problemes que pot tenir fer-ho. Quan em toqui i arribi el moment, jo em vacunaré.

Creu que el pla de vacunació del Govern espanyol és adient? Hi ha investigadors que diuen que potser seria més adient vacunar primer persones que estan més exposades, com els caixers dels supermercats.

Jo crec que sempre trobarem raons per una cosa i per l'altra.

En aquest sentit, creu que els diferents governs estan escoltant els investigadors?

A mi no m'agradaria estar al Govern perquè han de prendre moltes decisions, moltes d’elles amb un elevat grau de política i ningú estarà content amb el que facis. Jo crec que intenten escoltar els investigadors, alguns més que altres, i també tenen pressions polítiques de totes les bandes. Posaré l'exemple de les universitats. La gent es queixa de com de malament han tractat els restauradors i la cultura, però ningú no s'ha interessat per les universitats. Les universitats hem invertit molts diners en preparar les aules, els laboratoris, les distàncies... IQS ha fet un important esforç en recursos tecnològics i preparació del professorat que li està permetent mantenir la qualitat de les seves activitats acadèmiques en un entorn de pandèmia.

"Els guanys de vacunar-te són molts més grans que els problemes que pot tenir fer-ho"

Sou un exemple, de fet.

Nosaltres no som una font de contagi. Però com que no hem protestat, sembla que no sigui un problema. Hi ha tantes pressions amb el tema que és molt difícil dir per què no ens fan cas.

Com diria que la covid-19 ha accelerat la investigació?

Serà interessant veure com queda tot després de la covid. Ha permès accelerar coses, com el desenvolupament de les vacunes que és espectacular com de ràpid s'ha anat, inclòs nosaltres, els grups espanyols que no teníem suport de multinacionals farmacèutiques, però haurem de veure com això ha afectat a altres programes i recerques.

Què representa no tenir el suport de les multinacionals?

Des del punt de vista d'arribar a fase clínica i a fase 3, les despeses són gegants. Només una prova clínica, et pot costar molts milions d'euros. Si ja la pre-clínica l'agafa una farmacèutica potent, anirà molt més ràpid; si és el govern qui ha de trobar finançament, serà molt més lent i complicat.

Salvador Borrós lidera un projecte de vacuna contra la covid-19 | Cedida

Salvador Borrós lidera un projecte de vacuna contra la covid-19 | Cedida

Em comentava que cal veure com queda tot després de la pandèmia, però, per on diria que passa el futur de la ciència i la societat?

Això ens hauria de permetre fer-nos reflexionar sobre que tots estem molt interrelacionats. Ni els científics són els herois, ni són les persones més dolentes del món. Ni els empresaris són uns escanyadors, ni els empresaris aniran tots al cel; i això aplicat a tothom. I tots ens hem de donar suport, fer bé la feina i pensant en el bé comú. Ja portem uns anys amb el tema de corrupció coneguda i això no és pensar en el bé comú i ens fa anar enrere. Penso en la mancança que hi va haver de mascaretes a l'inici de la pandèmia i em pregunto el per què no n'hi havien. Hem de reflexionar i, si cadascú dóna el millor de sí mateix pensant en el bé comú, aquest és el camí.

Creu que per coses com aquestes igual els joves no estan tan implicats en la ciència i la tecnologia?

Al revés. Jo estic detectant que hi ha un interès gegant per la infermeria, medicina, farmàcia, biotecnologia, la química farmacèutica... Nosaltres, aquest any hem notat un augment en aquests estudiants. Quan realment hi ha una cosa que els engresca, la resposta és constructiva.

"Ni els científics són els herois, ni són les persones més dolentes del món. Ni els empresaris són uns escanyadors, ni els empresaris aniran tots al cel"

Vostè ha produït més de 60 contractes d'investigació i ha propiciat la creació de sis startups que es basen en tecnologia desenvolupada en el seu laboratori. Com definiria la seva activitat en transferència tecnològica?

Un professor universitari ha de tenir tres potes: la docència, la recerca bàsica de publicacions i la transferència de tecnologia. Jo vinc d'un lloc on això es té claríssim i ho he viscut des que era estudiant i he intentat mantenir un equilibri entre aquestes tres potes.

Com afronta la seva direcció a l'IQS?

Per mi és un honor. Jo vaig estudiar a IQS i, després d’uns anys treballant a la indústria, vaig tornar com a professor. Ser director general d'un lloc que t'ha vist néixer com a professional és un honor i, per altra banda, una gran responsabilitat perquè és una institució que té 115 anys d'història i has de mantenir el prestigi i fer que pugui créixer en un ambient no favorable, com el de la covid. Estic entre aquestes dues sensacions: molt honorat i, a l'hora, preocupat perquè és un repte. La feina de director no me l'esperava, va ser una sorpresa, però sempre he tingut una actitud de servei. Tinc un equip de gent molt vàlida i, per tant, des d'aquest punt de vista estic tranquil.

Més informació
Cruïlla empresarial en temps de pandèmia
Salut potencia la vacunació de la grip per evitar la sobrecàrrega del sistema
Avui et destaquem
El més llegit