Una parada de llibres de Sant Jordi l'any 2019 | ACN
Una parada de llibres de Sant Jordi l'any 2019 | ACN

El 'déjà vu' d'un Sant Jordi inèdit (i molt diferent)

La crisi del coronavirus i la possible prorrogació de l'estat d'alarma obliga llibreters i floristes a repensar la diada

Encara queda més d'un mes per Sant Jordi, però la crisi del coronavirus i la declaració de l'estat d'alarma ja ha forçat els sectors implicats en la diada a prendre una decisió, fer un canvi de plans i dissenyar una nova estratègia. Com ja ha passat amb els actes de la Setmana Santa, les Falles de València i desenes d'esdeveniments programats per a les properes setmanes, la festa del llibre i de la rosa s'haurà de reinventar. Un 23 d'abril inèdit i sense precedents. Si l'any passat ja parlàvem d'una festa "singular i diferent" perquè, a banda de caure a cavall entre la Setmana Santa i les eleccions espanyoles del 28 d'abril, els núvols i la pluja amenaçaven les vendes de la jornada; aquest també serà atípic, però molt diferent del de 2018 i de qualsevol altre. Aquest 23 d'abril no hi haurà parades als carrers, ni cues de seguidors esperant que els autors els signin els exemplars dels seus llibres. No serà per Sant Jordi, però el Sant Jordi se celebrarà segur i els carrers es tornaran a pintar de colors.

Més info: Un Sant Jordi mirant el cel

La Cambra del Llibre ja va decidir dimarts posposar les tradicionals parades del carrer, així com les signatures d'exemplars, mentre que el Gremi de Floristes de Catalunya ha optat per mantenir la venda de roses per al 23 d'abril si els establiments ja poden aixecar les seves persianes. Són dies confusos i incerts i la situació comença a enfrontar sectors que, en una situació habitual, haurien anat de la mà. Això sí, en principi, la nova data per sortir al carrer es consensuarà amb tots els actors, inclòs l'Ajuntament de Barcelona, que ha promès facilitar tots els permisos necessaris i la pacificació de carrers i avingudes de la ciutat en la data en què finalment se celebri.

Però la resposta dels floristes no ha caigut gaire bé entre els llibreters, que consideren que "vendre una rosa és molt més fàcil que tenir escriptors a les parades". La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, assegura que "la salut és més important que la venda de llibres" tot i que el sector "està morint" i "necessitem aquesta liquiditat". Ara bé, la situació actual els fa creure que, "al pas que anem, no es veu cap possibilitat que puguem sortir al carrer el dia 23". 

Un cop "letal"...

La Cambra del Llibre estima les pèrdues en 200 milions d'euros perquè la facturació de Sant Jordi representa un terç de les seves vendes de tot l'any. Això, sumat a l'efecte de la crisi de l'Amèrica Llatina que repercuteix en les exportacions dels editors, els aboca a pèrdues milionàries. En aquest sentit, proposen abordar la crisi de liquiditat de moltes de les empreses que formen part del teixit industrial del món del llibre, que els 13 milions d'euros addicionals dels pressupostos del 2020 es destinin a pal·liar el coronavirus i que, acabada la crisi, les administracions incentivin la lectura.

Ferrer: "La salut és més important que la venda de llibres, tot i que el nostre sector està morint i necessitem aquesta liquiditat"

No cal oblidar, però, que els productors de flor i planta també afronten l'enèsima crisi sectorial amb la paralització de l'activitat pel coronavirus. Desmarcant-se suaument de les paraules del Gremi de Floristes, el portaveu del Mercat de Flor i Planta Ornamental, Ignasi Ruiz, surt de la polèmica en una entrevista amb l'ACN subratllant que "la situació de Sant Jordi no està a les nostres mans i es farà quan es pugui".

Tot i així, Ruiz recorda que els productors continuen cultivant les seves roses i tenint cura dels seus rosers, i els majoristes compten encara amb un cert marge abans no hagin de realitzar definitivament les seves comandes de roses als mercats internacionals. Les pèrdues en el sector ja comencen a notar-se en haver hagut d'aturar tota activitat relacionada amb la floristeria, la jardineria i el paisatgisme en plena campanya de primavera, quan cultivadors i comercialitzadors es troben en el seu punt més àlgid de feina.

...per a dos sectors en crisi

Posant pau en els dos bàndols, Ruiz recorda als gremis que la festa "és de tots" i necessita també que la gent estigui animada. "És una festa molt gran i és difícil que un de sol digui quan i com es farà", insisteix. I és que, si bé és cert que els llibreters no trauran al carrer les seves parades el 23 d'abril, també ho és que la situació dels floristes és complicada perquè en tractar-se d'un producte viu, el marge de maniobra és pràcticament nul. "Ja veníem d'una situació econòmica precària i un cop d'aquest tipus pot ser letal", lamenta.

Gent passejant per La Rambla de Barcelona durant la diada de Sant Jordi del 2019 | ACN

Gent passejant per La Rambla de Barcelona durant la diada de Sant Jordi del 2019 | ACN

Un cop que també pot ser letal per als llibreters, que apunten que "ens estem morint perquè necessitem aquesta liquiditat i que la gent entri per poder pagar les factures, però ens hem de quedar a casa". Tot i això, l'esperança és l'últim que es perd i si per Sant Jordi els establiments poden obrir, confien en què a les llibreries es vengui "tot el que es pugui i més".

La situació, però, no només afecta llibreters i floristes. Obrirà les seves portes Casa Seat el 23 d'abril? L'automobilística va anunciar al febrer que volia inaugurar aquest espai per debatre sobre la mobilitat del futur durant la festa de la rosa i del llibre "en homenatge a la ciutat que va veure néixer Seat fa gairebé 70 anys". Un panorama incert, però que, segons assegura l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "sense cap mena de dubte es farà un dia del llibre a Barcelona que serà espectacular, sense precedents, i estem convençuts que tota la ciutadania s'hi bolcarà".

Un Sant Jordi virtual?

Mentrestant, cal reinventar-se i buscar noves fórmules que, tot i ajornar la diada tal i com la coneixem fins ara, mantinguin l'essència del Sant Jordi. És per això que la llibreria La Singratalla de Tremp proposa fer un Sant Jordi virtual. La seva propietària, Marta Farré, proposa fer de la diada una xarxa d'intercanvi i comunicació entre llibreters, autors i lectors. Es tractaria de crear una plataforma on poder anunciar totes les activitats que realitzaran i fer una retransmissió en directe. Posteriorment, suggereix enviar els llibres signats pels autors als clients que així ho demanin.

La Cambra del Llibre no renuncia a poder celebrar un 23 d’abril "redimensionat" i "adaptat" a les circumstàncies si s'aixeca l'estat d'alarma

La facturació de Sant Jordi representa un 20% de les vendes de tot l'any per aquesta llibreria i aquesta seria una manera que els petits comerciants poguessin garantir un percentatge de vendes. De fet, tot i que Farré sosté que això no pot substituir al Sant Jordi tradicional, "sí que pot ser una molt bona alternativa per tots; llibreters, autors i lectors".

La Cambra del Llibre encara no ha plantejat les possibles receptes contra un Sant Jordi confinat, però asseguren que, en cas que en la diada les autoritats sanitàries ja haguessin aixecat la prohibició de tancament de les llibreries, el sector del llibre no renuncia a poder celebrar un 23 d’abril "redimensionat" i "adaptat" a les circumstàncies.

El déjà vu d'una diada singular

És curiós perquè l'any passat a VIA Empresa ja parlàvem d'un "Sant Jordi singular, una diada diferent". Llavors era per altres motius. El 23 d'abril va caure entre la Setmana Santa i les eleccions espanyoles del 28-A i, a més, el dia es va llevar ennuvolat i plujós. Si la Setmana Santa va elevar les vendes de llibreters i floristes que podien tenir obert durant divendres sant i dilluns de Pasqua -19 i 22 d'abril-, el dia 23 les parades corrien el perill de perdre clients per la pluja.

La rambla de Girona amb parades de llibres cobertes de plàstics | ACN

La rambla de Girona amb parades de llibres cobertes de plàstics el 2019 | ACN

Però l'esperit del dia de Sant Jordi no el crema ni la pluja i, finalment, es van vendre un 0,6% més de llibres que el 2018 amb 1,64 milions d'exemplars i una facturació de més de 22 milions d'euros, mentre que els floristes van fregar els 7 milions de roses venudes.

Aquest any és del tot diferent. No hi ha previsions -només incertesa i precaució- i tot dependrà de com evolucioni la situació. Caldrà esperar a veure com evoluciona la situació, però el que és segur és que el també dia dels enamorats de Catalunya s'haurà de reinventar com ho està fent la ciutadania durant aquests dies de confinament. I, com diu Colau, el dia que se celebri la festa del llibre i de la rosa serà una jornada "espectacular i sense precedents".

Més informació
Casa Seat obrirà portes per Sant Jordi
Els llibreters facturen més de 22 milions d'euros per Sant Jordi
Un Sant Jordi amb set milions de roses vermelles i 350.000 grogues
Avui et destaquem
El més llegit