Si la Setmana és Santa, el turisme és rural

Els primers dies festius de la primavera animen un sector que, malgrat tot, s'esforça per desestacionalitzar el seu èxit

Les raquetes d'esquí, l'astronomia, el rafting, les rutes de l'oli o les visites a les esglésies romàniques són les iniciatives que més oferiran durant les vacances de Setmana Santa els establiments i les cases rurals de la demarcació de Lleida, una de les que preveu triomfar amb una ocupació prevista del 100% pels dies festius. Més enllà de les comarques de Ponent, el turisme rural és el protagonista d'aquests dies a tot el país. A les comarques gironines la previsió és arribar al 90% d'ocupació, mentre a Terres de l'Ebre també esperen poder arribar a penjar el cartell de complet.

L'èxit del turisme rural, però, també té una contrapartida: la necessitat de desestacionalitzar i diversificar durant la resta de l'any. Des de la Federació de Cases de Turisme Rural a Lleida, la seva presidenta, Núria Ferrando, assegura que "les activitats experiencials són les que estan guanyant pes entre els turistes". L'entitat, que agrupa més de 200 cases rurals, comenta que les reserves s'acostumen a fer amb més antelació des de fa un parell d'anys. "Ara les trucades les rebem un mes o un mes i mig abans de l'estança", afirma.

Ferrando admet que les cases rurals encara tenen l'assignatura pendent de normalitzar el procés de les reserves online. "Estem en el camí, però el viatger vol una atenció personalitzada per informar-se des de casa. Per això, només un 10% de les comandes es realitzen a través d'Internet. Entre les activitats que més es practicaran enguany, destaquen les raquetes de neu, el senderisme i l'astronomia, que s'organitza en poblacions com Estac, Gerri de la Sal o Sort.

Esmorzar i sopar en família
Precisament a Estac, a la comarca del Pallars Sobirà, es troba Casa Massa, l'establiment que dirigeix Ferrando. Aquest és el símbol dels nous temps en la gestió del turisme rural. Es tracta d'un allotjament compartit, en el qual els hostes poden esmorzar i sopar acompanyats de la família que habita a Casa Massa. Aquesta integració forma part del relleu generacional del negoci de les cases rurals.

El sector admet que un dels reptes amb els quals es troba és ser capaç de coordinar els diferents agents (empreses, administracions i operadors) per crear paquets turístics que facin més atractius els destins. "Està costant, però ja disposem d'algun exemple d'èxit", precisa Ferrando. Un dels productes que millor funciona és el Cinquè Llac, una travessa de senderisme pel Pirineu de Lleida, amb inici i final a la Pobla de Segur. La ruta de cinc etapes transcorre pel Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça. En aquesta, s'han coordinat cinc establiments rurals que ofereixen allotjament als visitants.

La travessa del Cinquè Llac és un dels grans atractius del Pirineu lleidatà. Cedida


Excursions i visites a les esglésies
Una casa pairal del segle XV des de sempre dedicada a l'agricultura i la ramaderia, que s'ha transformat en un establiment rural, on es poden tastar els olis i els vins elaborats pels seus propietaris. Són els atractius que proposa Casa Roca, ubicada a Sant Martí de Barcedana (Pallars Jussà). L'any 2016, Casa Roca va rebre el premi Espiga d'Or, que reconeix la trajectòria de les empreses del sector del turisme rural.

Les rutes a peu, la natura, l'Ecomuseu i les visites a les esglésies romàniques són els actius que fan incrementar la xifra de turistes a les Valls d'Àneu. El president del Consorci de Turisme de les Valls d'Àneu, Carlos Cortina, afirma que "les previsions ens indiquen que amb l'esquí i les excursions amb raquetes estarem per sobre de la campanya de Nadal". L'ocupació prevista en aquesta zona frega el 90%. La tendència a l'aposta per difondre el patrimoni d'una forma innovadora mitjançant les activitats experiencials es constata en un creixement del 6% en el nombre de visites a l'Ecomuseu durant el darrer any.



Més activitat als esports d'aventura
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida augura que la temporada d'esports d'aventura al Pirineu tindrà un increment de l'activitat d'entre el 8 i el 10%, dada que permetrà superar els 700.000 serveis. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, assenyala que l'impacte econòmic d'aquest àmbit arriba als 93 milions d'euros i dóna feina a gairebé 2.000 persones.

La capacitat d'innovar i dissenyar nous productes, que aquesta vegada ha anat acompanyada del temps, amb nevades a l'hivern que afavoreixen la pràctica de les activitats relacionades amb l'aigua; dibuixen unes perspectives dolces a curt termini per a les cases rurals i els establiments turístics.
Avui et destaquem
El més llegit