Sita Murt, l'elegància que es recorda

Sense ornaments ni artificis, així és la moda femenina de l'empresa d'Igualada que ha superat un concurs de creditors i el traspàs de la seva fundadora, amb Toni Palmés al capdavant

Fa 16 anys, quan Toni Palmés va entrar a Sita Murt, al seu despatx hi havia una finestra des d'on veia totes les màquines tricotoses utilitzades per fer teixits de punt funcionant a ple rendiment. "Si de sobte senties un moment de silenci, tothom es posava nerviós", recorda l'actual director general d'Esteve Aguilera, societat que controla Sita Murt, amb més de 90 anys d'història.

La primera vegada que Sita Murt va desfilar a la passarel·la Gaudí de Barcelona va ser l'any 1989. "La Sita havia estudiat disseny als anys 70 i després de la mort del seu marit, Toni Esteve, i amb quatre fills, es va decidir a liderar el negoci familiar", explica Palmés. "Ella és qui fa el tomb a l'empresa i decideix apostar per la moda femenina", afegeix. Actualment, cadascun dels quatre fills de la fundadora desapareguda l'any 2014 a causa d'una malaltia, Toni, Iago, Isabel i Albert s'ocupen d'una àrea estratègica dins de l'empresa i tots ells formen part del consell d'administració. "La Sita feia tots els papers de l'auca. De Sita només n'hi ha una i nosaltres no hem intentat substituir-la, hem continuat el que ella va crear amb els mateixos valors i ADN de fa gairebé 90 anys".

Palmés va assumir la direcció de l'empresa al setembre del 2013, després de passar per diversos departaments. Era l'any en què Sita Murt va presentar concurs de creditors i la nova estratègia dels propietaris de l'empresa implicava incorporar un director general de la casa. "Havíem de negociar un conveni, era un moment complicat, però ho vaig agafar amb molta energia, sobretot quan veus que tens la confiança del consell d'administració i que coincidiu amb els canvis que s'han d'aplicar", recorda.

Tornar als orígens
Sita Murt va sortir del concurs de creditors al novembre del 2014. "Hem reorientat l'estratègia, bàsicament hem tornat als orígens més purs, on ens sentim més còmodes i forts: la moda de dona basada en el gènere de punt", argumenta Palmés. L'empresa va arribar a tenir 300 referències per temporada, "el mercat et demanava tot el look, i vam començar a créixer i a diversificar l'oferta de productes amb noves línies com bosses de mà, calçat, bijuteria...".

La crisi també els va agafar amb l'expansió de botigues. "Teníem presència a Europa, als Estats Units, a Austràlia i al Japó a través del canal multimarca, tot i que bàsicament el nostre mercat era l'europeu". Amb l'arribada de la crisi i la baixada del consum van veure que l'empresa no podia agafar ni tants canals ni tants projectes d'expansió.

L'any 2009 Sita Murt va facturar 23 milions d'euros. "La crisi va entrar fort el 2008 però al nostre target de clienta no va arribar fins al 2009-2010". La facturació va anar baixant d'un 23 a un 20, a un 17 i a un 14, "vam haver de reestructurar els canals i tancar punts de venda; hem arribat a baixar fins als 6 milions d'euros de facturació". Espanta? "Si et quedes amb la xifra sí, però si entens el perquè no; aquest 2015 ja hi ha hagut un increment del 4% de la facturació; ja hem fet el tomb", comenta Palmés.

L'estratègia exigia escoltar al client, ja fos el client final com el client multicanal. Aquest últim, segons Palmés, ha estat un dels més castigats pels canvis d'hàbits de consum: "És un sector que s'ha reduït i que s'està reinventat i adaptant a les noves necessitats del consumidor; nosaltres confiem molt amb el canal multimarca, ja que ens permet arribar al nostre públic, tot i que som conscients que és un canal que encara ha de fer molts deures, començant pel calendari, que encara és molt tradicional".


Toni Palmés, director general de Sita Murt, durant l'entrevista. Lali Puig.

Com vestirem l'any 2017?
Aquesta setmana Sita Murt presenta la col·lecció Primavera-Estiu del 2017 en el marc de la passarel·la 080 Barcelona Fashion, de la mà de la Isabel Esteve, actual directora de Disseny de la firma i filla de la fundadora. Precisament, aquests són els timings de calendari que Toni Palmés creu que s'han d'anar canviant. "Nosaltres ja hem acabat la venda de la col·lecció de l'hivern que ve a les botigues multimarca, aquests terminis avui en dia són exageradament llargs i arriscats", argumenta el director general, qui afegeix que totes les grans cadenes juguen amb uns altres tempos, amb uns calendaris molt més reduïts; "estem tots acostumats a la immediatesa i prendre una decisió avui del que funcionarà l'hivern que ve, cada vegada costa més".

Actualment Sita Murt compta amb una col·lecció d'unes 140 referències, amb la intenció de reduir-la una mica més i dedicar més temps a cada peça de roba. "No hem volgut renunciar a la qualitat de les matèries ni a la qualitat dels proveïdors, però a la vegada hem fet un esforç molt important per reduir el preu", explica Palmés. "La investigació de punts, de maneres de confeccionar, de patrons i de dissenys ens ha permès millorar el procés productiu i fer una peça de roba més econòmica".

Aquest any, l'empresa igualadina espera créixer entre un 5 i u 7% i tancar l'any amb beneficis. Se senten "segurs i il·lusionats" i tenen molt clar que es dirigeixen a una dona que premia el gust, el disseny, la proximitat i la qualitat: "Les nostres peces de roba no són ostentoses i marquistes, ens dirigim a una dona moderna, senzilla i elegant".

La botiga de Girona, ubicada al barri antic, ha estat l'últim punt de venda que ha obert Sita Murt, que ara ja compta amb nou botigues pròpies i el canal online. "No descartem obrir un altre punt de venda, de fet, la intenció és obrir entre un i dos punts de venda l'any, però aquesta vegada no tenim pressa. Som molt curosos amb la ubicació i el tipus de local. Busquem un creixement continu i segur". Per la nova direcció de l'empresa, la gestió d'estocs és importantíssima per no repetir els errors que va cometre el sector fa vuit anys, quan a banda de la bombolla immobiliària també hi va haver la bombolla tèxtil: "Si apareguessin totes les peces que hi ha als magatzems del sector, no caldria fabricar roba durant uns quants anys!".
Avui et destaquem
El més llegit