Ciutats intel·ligents en 'prime time'

L’Smart City Expo World Congress explora un format d’esdeveniment televisiu a l’espera de celebrar presencialment la desena edició el 2021

El director de l'Smart City Live inaugura l'edició d'enguany | Cedida El director de l'Smart City Live inaugura l'edició d'enguany | Cedida

Com si fos un programa de televisió, l’Smart City Live substitueix enguany l’Smart City Expo World Congress. Serà una novena edició diferent. Si bé la majoria de fires han optat per formats híbrids, amb una part dels assistents presents i una altra, connectats digitalment, aquest esdeveniment és completament virtual i en un format que recorda els magazins matinals de la tele. Un format tradicional de televisió convertit en un model innovador de fira. Els temes que es tracten tampoc no són els de sempre. Aquest 2020 hi ha un debat estrella: com el coronavirus canviarà la societat i impulsarà les ciutats intel·ligents.

Els únics que coincideixen físicament són els tres presentadors de les jornades i els ponents que es troben a Barcelona. S’ajunten en un plató de tele amb tres espais i grans pantalles que permeten veure els experts i càrrecs públics que hi participen des de l’estranger. Les xerrades no duren més de 30 minuts i se succeeixen conduïdes sempre pels tres mateixos presentadors, que donen continuïtat a l’acte. “Quan vam veure que no seria possible fer l’Smart City Expo World Congress com el coneixíem fins ara, vam pensar en fer un germà bessó digital, però finalment vam optar per aquest format en un plató de televisió, que farà que l’experiència sigui diferent a la de la resta d’esdeveniments digitals”, ha dit Ugo Valenti, director de la fira.

Ha estat el primer en intervenir, el dimarts 17 de novembre, per fer el tret de sortida de l’esdeveniment, que s’allarga fins al dia 18. Segons ha explicat Valenti, la idea de crear una plataforma per expandir el saló més enllà dels dies d’actes en si va arribar abans que la pandèmia. El coronavirus només ha accelerat els plans de l’organització, la Fira de Barcelona, i ha creat una plataforma a la qual es pretén donar continuïtat. Tot i així, esperen celebrar la desena edició l’any que ve de manera presencial.

La sala de realització de l'Smart City Live, la fira sobre ciutats intel·ligents convertida en programa de televisió per la covid 19 | Cedida

La sala de realització de l'Smart City Live, la fira sobre ciutats intel·ligents convertida en programa de televisió per la covid-19 | Cedida

Si una cosa ha quedat clara en la primera jornada de l’Smart City Live és que el coronavirus ja ha començat a transformar les ciutats. Cap de les intervencions que s’ha produït no ha acabat sense parlar de la covid-19. “Amb la pandèmia, ens n’hem adonat que som molt fràgils, especialment les ciutats que depenem del turisme i tenim problemes de mobilitat”, ha indicat Céline Vanderborght, directora de smart city de Brussel·les. La capital belga té un programa per aplicar els objectius de l’agenda 2030 de la Unió Europea en termes de sostenibilitat. Ara, ha dit Vanderborght, l’hauran de retocar per introduir-hi la nova realitat: “Ens estem fixant en com es mou ara la gent a la ciutat, més en cotxe, menys en transport públic i més en bicicleta”.

En la mateixa xerrada sobre el paper de les ciutats en la crisi climàtica, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà, ha afirmat que “hem entès que hem de recuperar l’economia sense deixar de banda la lluita contra el canvi climàtic”. Les dues ponents han coincidit en gairebé tot, però quan Subirà ha exposat les oportunitats d’inversió pública en aquesta matèria, la representant de l’ajuntament belga ha apuntat: “Em preocupen els diners; serà un repte encabir tot això en els pressupostos”.

"Ara caminem més, evitem viatges innecessaris, comprem productes de proximitat... En l'era Postcovid no estarem obligats a fer-ho, però sabrem que podem fer les coses d'una altra manera", ha explicat Marta Subirà

Subirà s’ha mostrat optimista en el futur postcovid: “La pandèmia ens ha mostrat una altra manera de fer les coses... No volem que ens forcin a tancar els negocis, a estar a casa, però ara caminem més, evitem viatges innecessaris, comprem productes de proximitat. En l’era postcovid no estarem obligats a fer-ho, però sabrem que podem fer les coses d’una altra manera”. La necessitat de comptar amb més espais verds a les ciutats del futur ha estat un altre punt en comú de Subirà i Vanderborght.

L’exemple asiàtic i les tecnologies clau   

El primer matí de Smart City Live ha tingut una forta presència de ponents asiàtics, que per la diferència horària tenen més facilitat per connectar-se en directe des dels seus països. Els exemples d’iniciatives de smart cities a la Xina i al Japó han centrat les primeres intervencions. El president del departament de global government business de Huawei, Kun Yue, s’ha centrat en la rellevància de les dades, però ha tret importància al simple fet de tenir-ne: “És important tenir dades massives? No, el que s’ha de veure és com les podem utilitzar i no simplement recollir-les”.

Més info: Més de 200 ponents, preparats per a l'Smart City Live

Quant a l’ús que es pot fer d’aquestes per crear ciutats intel·ligents, ha indicat que és bàsic saber combinar allò físic amb allò virtual. És una feina que “s’ha de fer en la fase de planificació”. Els sistemes digitals que s’introdueixin han de ser fàcils d’utilitzar; “els ciutadans han de gaudir fent-ho”, ha afegit. Les tecnologies clau per fer tornar les ciutats intel·ligents seran el 5G i la intel·ligència artificial. La directora del Shanghai Unicom Smart City Research Institute, Yanfen Chen, ha assegurat que el secret és en la combinació d’aquestes.

"Els aparells intel·ligents ens ajuden a solucionar qüestions reduint un 60% la necessitat de treball humà i millorant entre un 50% i un 100% l'eficiència", segons Yanfen Chen

“Si utilitzem el 5G i la IA juntes, podem solucionar millor tota mena de problemes”, ha indicat. I ha afegit que “els aparells intel·ligents ens ajuden a solucionar qüestions per les quals abans eren necessàries moltes persones; es redueix un 60% la necessitat d’humans treballant i l’eficiència millora entre un 50% i un 100%”. Què pot millorar tot això? Des de la sostenibilitat fins als tràmits administratius o, també, la indústria. En definitiva, Chen assegura que “aquestes tecnologies i el big data crearan un nou marc conceptual, a més de noves infraestructures tecnològiques”.

Lisboa (Portugal), Sant Petersburg (Rússia), Belo Horizonte (Brasil), Tampere (Finlàndia), Yokohama (Japó) i Shanghai (la Xina) competeixen per obtenir el premi Smart City d’enguany. El guanyador no es coneixerà fins al dimecres a les 14 hores. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la de París, Anne Hidalgo; i la de Chicago, Lori Lightfoot són algunes de les autoritats que han format part de l’Smart City Live, juntament amb el ministre de Transformació Digital del Japó, Takuya Hirai, i la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic de l’Estat espanyol, Teresa Ribera.

Amb la vista posada en l’aniversari de l’any que ve, la fira de ciutats intel·ligents ha fet d’aquesta edició un esdeveniment internacional. Com ha indicat el director de l’Smart City Expo World Congress a l’inici de l’edició 2020, “ha estat difícil reunir tants ponents de tant nivell. En un esdeveniment físic no hauria pogut passar, però el fet de ser digital ho fa possible”.

Més informació
Smart City Live analitzarà la resiliència urbana
Estocolm rep el premi a la Smart City de 2019
Smart city, la ciutat dels somnis es fa real
Avui et destaquem
El més llegit