L'arma preferida de Trump és Twitter

Jordi Bellini analitza la calma dels mercats malgrat les males dades macroeconòmiques

Donald Trump és el president dels Estats Units. | EP Donald Trump és el president dels Estats Units. | EP

Veient que els casos de covid-19 s'estan començant a estabilitzar en alguns països, aquesta setmana els mercats han recuperat la calma i sembla que la volatilitat va tornant a nivells més baixos. Tot i que les dades macroeconòmiques segueixen sent molt dolentes, les borses no han reaccionat amb massa força davant aquests anuncis. Hem vist com a la majoria de països ha pujat l'atur com mai ho havia fet, però ni amb aquestes dades s'ha tingut fortes baixades. L'únic que ha tingut volatilitat ha sigut el petroli, i gràcies a Trump i la seva arma preferida: Twitter.

"Tot i que les dades macroeconòmiques segueixen sent molt dolentes, les borses no han reaccionat amb massa força davant aquests anuncis. Només té una explicació: les expectatives" 

Aquesta baixa reactivitat dels mercats per les males dades només té una possible explicació, i són les expectatives. Amb les fortes baixades que es van viure durant el mes de març, els mercats sembla que ja anticipaven aquesta forta pujada de l'atur juntament amb una davallada de l'activitat econòmica. És l'única explicació: les expectatives. El que queda per veure és fins a quin punt els inversors es van anticipar, i això només ho sabrem a mesura que vagin sortint més notícies a escala global. El que comença a quedar clar és quins sectors seran els que patiran més durant aquest any.

Alguns dels sectors que estan al punt de mira són: les companyies aèries (com IAG, Air France o Lufthansa), i per conseqüència gestors d'aeroports (AENA) i constructors d'avions (Boeing o Airbus); altres empreses relacionades amb el turisme (Melià o Amadeus); automobilístiques (Renault, General Motors o Ford); i per sorprenent que sembli, el sector bancari també es veurà afectat pel clima previst de baixos tipus d'interès que tindrem globalment.

Ja hem vist com ha afectat l'Ibex i els seus bancs aquest clima instaurat a Europa des de fa més de 10 anys. Els bancs pateixen amb tipus baixos i han de buscar formes "creatives" per guanyar diners. Per això hi ha sucursals que venen matalassos o televisions, i fins i tot sembla que determinades oficines d'alguns bancs s'hagin convertit en franquícies de MediaMarkt.

"Els bancs pateixen amb tipus baixos i han de buscar formes "creatives" per guanyar diners"

La setmana ha tancat plana a la majoria de borses en l'àmbit global. Això vol dir que ni han pujat ni baixat massa, excepte l'Ibex que ha baixat lleugerament. Això és degut al fort pes que tenen els sectors perjudicats (bancari i turístic) a l'índex. Veient els sectors que quedaran més afectats podem intuir quins països seran més perjudicats. Per a Espanya, i per qualsevol país on el turisme tingui un fort pes, aparentment serà un any dolent.

Girem el cap als Estats Units, que la setmana passada ja estava batent rècords amb els nous inscrits a l'atur en una setmana. Es van registrar a l'atur gairebé tres milions de treballadors en una setmana, batent l'anterior de poc més d'un milió de nous inscrits setmanals registrat l'any 1982. Aquesta xifra es va elevar fins als gairebé sis milions aquesta setmana, polvoritzant el rècord de la setmana anterior. Els mercats americans, que van reaccionar inicialment arrossegant les borses globalment, poc van tardar a remuntar als mateixos nivells d'abans de l'anunci.

Més info: L'Aràbia Saudita revoluciona el mercat del petroli

Això va ser gràcies al fet que Trump va decidir treure a passejar l'ocellet. Va anunciar per Twitter com havia mantingut una conversa amb "el seu bon amic MBS" (referint-se al príncep d'Aràbia Saudita) on assegurava que els àrabs havien mantingut converses amb els russos per a fer retallades a la producció del petroli. Fins i tot, va preveure que retallarien la producció en uns 10 milions de barrils diaris. Recordem que el preu del petroli està tant baix no només per la crisi del coronavirus, sinó pel desacord entre russos i àrabs referent a les retallades de producció i la posterior "rabieta" d'Aràbia Saudita a l'augmentar la producció per fer caure els preus. En aquests moments el mercat està tan inundat de petroli que ja no queda lloc on guardar-lo. Estem veient com s'estan utilitzant vaixells atracats prop de la costa o vagons de trens per a poder guardar el petroli.

"El tuit de Trump va provocar que en menys de 10 minuts el petroli es disparés un 25% i va ajudar les borses globals a recuperar les baixades que havien tingut només dues hores abans"

El tuit del president americà va provocar que en menys de 10 minuts el petroli es disparés un 25% i va ajudar les borses globals a recuperar les baixades que havien tingut només dues hores abans. Curiosament, els que més necessiten (i desesperadament) que pugi el preu del petroli són els americans, ja que el seu preu de producció es troba per sobre del d'Aràbia Saudita o Rússia. Cal saber que el sector petrolífer americà no havia produït tant de petroli com l'any passat, i representa aproximadament un 10% de l'economia americana, però necessita preus més elevats per a poder tenir beneficis.

Cada vegada veiem més clar com Donald Trump vol mantenir content a tothom – fa uns dies va decidir repartir xecs directament a la gent per fer front al coronavirus, en una mesura sense precedents – i sembla que ja està fent la precampanya per a les eleccions d'Estats Units.

Ull a la borsa!

Més informació
Buffet no havia viscut mai una bogeria així!
El coronavirus colpeja l'Ibex 35
Avui et destaquem
El més llegit