Un de cada 10 joves barcelonins és 'ni-ni'

El percentatge dels que no estudien ni treballen és inferior a la mitjana espanyola però superior a l’europea

Més de 17.000 joves barcelonins ni estudien ni treballen Més de 17.000 joves barcelonins ni estudien ni treballen

El 13,2% dels joves barcelonins no estudia ni treballa, un percentatge inferior a la mitjana catalana i espanyola (15%) però superior a l'europea (12%), segons dades recollides per l'informe Joves amb necessitat d'inserció educativa o laboral encarregat per l'Ajuntament de Barcelona i elaborat per l'Observatori de la FP de la Fundació BCN Formació Professional.

La tinent d'alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, ha explicat que l'estudi detecta que falta acompanyament personalitzat en les etapes de transició al món laboral en aquest col·lectiu, i ha lamentat que hi ha programes professionalitzadors que no atreuen els joves i que no donen sortides: "Hem de trobar els ritmes i els tempos d'uns joves que tenen molta complexitat en el seu entorn".

El document assenyala que l'exclusió del sistema educatiu i laboral afecta més als homes, especialment les persones d'entre 20 i 24 anys, i també destaca que en el 69,4% de les llars dels joves que no estudien ni treballen hi ha una persona que també es troba a l'atur, i en un de cada cinc casos tots els membres de la unitat familiar estan aturats.

L'informe expressa que el percentatge del 13,2% de joves que no estudia ni treballa equivalen a un total de 17.038 persones. D'aquests, un 3,9% tenen estudis postobligatoris i el 7,4% estudis d'ESO o inferiors.

El comissionat d'Educació, Miquel Àngel Essomba, ha dit que s'ha de "revertir la situació" per aconseguir una transició entre els estudis i el món laboral d'una manera més coordinada.

D'altra banda, un 4,5% dels joves d'entre 16 i 24 anys afirmen que no tenen previst estudiar i tampoc no busquen ocupació, ja sigui perquè no saben on adreçar-se per trobar feina, estan en expedient de regulació d'ocupació o estan esperant resultats d'una sol·licitud anterior.

Estructura familiar

En relació a l'estructura familiar, a mesura que disminueix el nivell formatiu dels joves augmenta el nombre de persones que conviu en el seu habitatge. A més, l'estudi assenyala també com a menor nivell formatiu s'incrementa la diversitat de les estructures familiars i la presència de persones joves casades i de dones amb fills.

L'Ajuntament també ha alertat que el nombre de persones amb estudis postobligatoris que es troben en situació d'inactivitat ha augmentat significativament entre el 2001 i el 2016, encara que en aquest mateix període ha incrementat en 20 punts el percentatge de joves que estan estudiant i treballant.

Al setembre es començarà a elaborar la part qualitativa de l'estudi, amb l'objectiu de conèixer amb detall la situació, recursos i instruments municipals que utilitzen els joves, així com les causes de la desafecció del sistema educatiu i les dificultats per trobar ocupació.

Més informació
13 coses que he après amb ’13 reasons why’
Apps i xarxes socials es mengen les trucades
Feina d’estiu, esperança d’hivern
Avui et destaquem
El més llegit