Un Dry Martini amb Xavier Marcet

Créixer fent créixer, després d'esquivar la mediocritat

Xavier Marcet és consultor i col·laborador de VIA Empresa. | Cedida Xavier Marcet és consultor i col·laborador de VIA Empresa. | Cedida

Vaig conèixer el Xavier Marcet el juny de 2019 tot just després de tornar d'un viatge a Nova York i poder visitar The New York Times. Feia anys que la companya Laia Corbella me'n parlava molt bé, així que vam fer un cafè a l'oficina de Lead To Change al cor de Barcelona i vam acordar una col·laboració mensual a VIA Empresa que avui és més vigent que mai. I el que queda per aprendre i créixer!

El seu primer article al diari es titulava La importància del Pier 01 on assegurava que "l'autenticitat és el contrari del fum i és més barat ser autèntic que fer-ho veure", "la innovació està en la mirada, la tecnologia ve després" i "copiar les idees és fàcil, però trobar les persones per a fer les idees possibles és difícil". Vam entrar ja llavors al terreny de joc per la porta gran: autenticitat, mirada innovadora, ecosistema, persones i idees.

Des d'aquell pròxim alhora que llunyà estiu de 2019, parlem sovint de management, innovació i lideratge humanista. El Xavier Marcet és una d'aquelles persones que val molt la pena conèixer, compartir, llegir sovint i deixar-te aconsellar. Les seves reflexions estan molt presents en el dia a dia de la redacció i és per això que també el cito i en faig referència tant com puc ja sigui en forma d'articles, conferències o congressos.

Xavier Marcet is a must!, que dirien els seus companys de Boston. 

L'escola de la filosofia i la humilitat

El cert és que al Xavier no és d'aquelles persones que li agrada figurar a la primera plana dels diaris. Molts el consideren un autèntic gurú del management humanista, tot i que ell prefereix presentar-se formalment com a consultor internacional en estratègia i innovació que treballa tant en empreses com universitats i administracions de Barcelona, Boston i Santiago de Xile. "Venim de la humilitat i la humilitat és el nostre camí", que diu ell. 

Marcet: "Venim de la humilitat i la humilitat és el nostre camí"

Nascut a Terrassa, va començar com a professor d'història a la Universitat Autònoma i després va entrar en el món de la gestió de la mà d'Esade. Actualment, Xavier Marcet és president de Lead To Change. També lidera institucions com l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya, Euncet o la Barcelona Drucker Society i és professor a la UPF Barcelona School of Management on va fer la primera presentació del seu llibre Crecer haciendo crecer (Plataforma Empresa, 2021). 

La portada del seu nou llibre és tota una declaració d'intencions: L'Escola d'Atenes de Rafael. Amb uns convidats de luxe i molta filosofia com són Plató, Aristòtil, Sòcrates, Pitàgores, Heràclit o Diògenes, entre d'altres. A l'Escola de la UPF BSM s'hi van reunir Antoni Abad (Cecot), Koldo Echebarria (Esade), Albert Castellanos (Generalitat), Lluís Juncà (Generalitat), Mariona Sanz (Generalitat) o Joan Tristany (Amec), entre d'altres.  

Nadal: "Xavier té la dosis perfecta d'un Dry Martini: la sòlida contundència de Peter Drucker i el perfum meravellós de Josep Pla"

El rector de la UPF, Oriol Amat, va ser l'encarregat de fer els honors i donar la benvinguda: "El Xavier genera coneixement i el transmet a la societat. És un dels tresors que tenim a la ciutat i al país". Manuel Cermerón (Agbar), Raül Blanco (Gobierno), Jordi Juan (La Vanguardia) es van sumar a la festa dels elogis per créixer fent créixer i l'editor Jordi Nadal que molt aviat arribarà a la fita dels 100 llibres publicats va donar la recepta ideal: "El Xavier té la dosis perfecta d'un Dry Martini: la sòlida contundència de Peter Drucker i el perfum meravellós de Josep Pla". Ginebra Drucker i vermut Pla. 

Créixer fent créixer, després d'esquivar la mediocritat 

El seu nou llibre sobre el secret de les empreses consistents és "una reivindicació del management humanista" i agafa el relleu de l'obra Esquivar la mediocridad (Plataforma Editorial, 2018). Tots dos escrits entre avions, trens i sales d'estar. "Les persones en el centre, es tracta d'estratègia i sentit comú. El nostre camí no és el mimetisme, despleguem la singularitat", assegura Marcet. 

Una singularitat que vesteix de gala distingint entre empreses consistents i negocis, directius i executius, problemes i dilemes alhora que defensa el lideratge sense adjectius, la cultura, la innovació, el talent o el llegat. A l'Escola de Marcet no hi falten tampoc l'equilibri i el desequilibri, aprendre i desaprendre, explotar i explorar, el talent i el no talent, el canvi i el no canvi, la brevetat i la comunicació, l'ecosistema i l'egosistema o el valor corporatiu i social. De la síntesi a la tesi. 

Més de 225 pàgines de reflexions que convé entendre, interioritzar i viure a foc lent amb intensos pessics de management:

  • "La innovació no és un capritx. És allò nou que es ven i la resta és poesia en moviment"
  •  "L'important no és motivar a la gent, sinó no desmotivar els compromesos. Si la formació no és palanca d'aprenentatge, es converteix en la metadona de la transformació"
  • "Els millors líders sumen ambició i humilitat. Líders que siguin el far contra el mal d'altura, l'arrogància i l'autocomplaença"
  • "Admirem a les persones i a les organitzacions que creixen fent créixer als altres"
  • "Només comuniquen els que superen la necessitat de dir-ho tot. Comunicar és evitar ser spam d'un mateix"
  • "L'estratègia són les persones"
  • "En les crisis s'ha de sumar propòsit i agilitat"
  • "L'ecosistema és més important que l'egosistema"
  • "Per formar-se t'has d'asseure, per aprendre t'has d'aixecar"
  • "Perfeccionar la queixa no serveix de res"

...

El secret i el llegat 

Revisant l'hemeroteca de VIA Empresa he trobat que al març de 2020, Xavier Marcet va publicar un article titulat 12 coses que les empreses poden fer davant del coronavirus que de fet, va ser la segona opinió més llegida al diari al llarg del 2020. "Cada suggeriment comença pel verb pensar. És un moment per pensar i també per actuar", escrivia llavors. Fent de far i il·luminant el camí de la tresoreria, el client, la cadena de valor, les persones, l'agilitat, l'aprenentatge, la innovació, l'ecosistema, la confiança, el lideratge o la societat en un context de pandèmia. 

Però no, el coronavirus no ho canviarà tot. Xavier Marcet ho deixa molt clar recordant que hauríem d'haver après i ser capaços de fer perdurar: el propòsit i l'agilitat, la presencialitat augmentada, el binomi persones-màquines, la desburocratització, la diversificació, la complexitat, el lideratge i el compromís. De buit en vuit. 

Marcet: "Liderar és la responsabilitat d'inspirar perquè liderar-se es servir i no servir-se"

El Xavier acostuma a escriure en temps de crisis i pensa sempre en les persones, les empreses i el llarg termini. Quin és el llegat? Es pregunta sovint. Què quedarà de tot el que fem i com mirem el futur des del present que perdurarà? El seu secret és el de la visió sincera i sencera. Sense pal·liatius i amb consistència. El seu secret és de la innovació i l'estratègia com a aprenentatge. El seu secret és el de les persones autèntiques i que fan créixer els altres. 

I és que tal i com ell mateix reivindica sovint: "Liderar és la responsabilitat d'inspirar perquè liderar és servir i no servir-se".

Inspirar i servir. 

Xavier, aquest brindis entre Drucker i Pla va per tu i el teu llegat! 

Més informació
VIA Empresa: el paper dels connectors
Xavier Marcet: "És més barat ser autèntic que fer-ho veure"
Avui et destaquem
El més llegit