Applic.Aid, l'alcavota de les beques

Pelumi Fedare i Backtosch Mustafa creen una startup per ajudar a estudiants a aconseguir beques a l'estranger

Applic.Aid, l'startup que t'obre la porta del món Applic.Aid, l'startup que t'obre la porta del món

Pelumi Fedare està a punt de marxar a Taiwan durant tot un any per aprendre xinès. No serà la seva segona, tercera ni quarta llengua... Fedare parla, actualment, vuit idiomes! Per tant, el xinès serà el novè. Quan l’entrevisto per telèfon, m’explica que la majoria els ha après gràcies a beques a diferents països. I no només ha après llengües, sinó que, per a ella, les beques han estat “una obertura al món” i, a banda, des de fa menys d’un any, també l’objecte de la seva startup. El 2018, juntament amb el seu soci Backtosch Mustafa, creaven Applic.aid per apropar el món de les beques a l’estranger a tants estudiants com sigui possible.

Més info: Els tràmits per estudiar o treballar als Estats Units

Applic.aid és una plataforma que connecta mentors amb estudiants que tenen la intenció de buscar –i trobar– beques. L’incís “i trobar” és important, ja que, en molts casos, les complicades burocràcies i processos de selecció tiren enrere molts potencials aprofitadors de beques. Des de la plataforma de Fedare i Backtosch, tot un seguit de joves que ja són experts en gaudir de programes d’intercanvi i subvencions acompanyen altres que encara no tenen aquesta experiència. Així, els fan molt més fàcils els tràmits i els aconsellen quines són les millors opcions a les quals poden optar.

Els mentors d'Applic.Aid acompanyen els estudiants que busquen beca i els aconsellen quines són les millors opcions

Tot això va començar fa cinc anys. Palumi Fedare, una nigeriana que es va criar a Barcelona, va trobar l’oferta d’una beca per marxar als Estats Units. La va aconseguir i va veure com d’útil podien ser aquests tipus de programes per als joves. Ara, amb 23 anys i amb una infinitat de beques cursades, intenta que la seva plataforma apropi oportunitats per créixer a nois i noies que, a priori, no tenen els recursos o la informació suficient per optar a ajuts i intercanvis a organitzacions i empreses.

– Les beques són una eina d’empoderament –clama Fedare.

– En quin sentit ho dius?

– Hi ha moltíssima gent que, per falta d’informació, no viatja, no aprèn fora del seu país, no s’obre al món.

Precisament, el que busca Fedare és que molts estudiants segueixin les seves passes i les de molta altra gent “a qui les estades a l’estranger els han canviat la vida”.

A banda de Fedare i Mustafa, l’equip de l’startup el formen tres persones més : Malte Kuehl, qui s’encarrega de la tecnologia de la plataforma; Kim Klebote, que és community manager i Patrick Staak, qui gestiona els mentors i els connecta amb els estudiants.

Fedare assegura que, en un futur, li agradaria que la plataforma disposés d’un gran banc de beques.

– I ara, quin tipus de beques es poden trobar al web?

– Actualment, anunciem només aquelles beques que controlen perfectament els nostres mentors.

És a dir, els mentors voluntaris que hi ha a la plataforma són experts en unes determinades beques perquè les han guanyat en algun moment i, per això, com més mentors tingui la plataforma, més beques podrà oferir.

A Applic.Aid només s'ofereixen aquelles beques de les quals en són experts els seus mentors

El projecte està encara en una fase molt incipient i a Applic.aid encara no es pot parlar de facturació, tot i que ja s’estan duent a terme processos d’acompanyament entre voluntaris i estudiants. Fedare explica que els guanys per a l’startup, que s’està incubant a Barcelona Activa, arribaran en forma de comissió quan el sol·licitant de la beca l’aconsegueixi, és a dir, quan el procés de selecció es resolgui amb èxit. La consulta i tot el procés fins a l’obtenció de la beca és gratuït.

El dia 13 de juny, la startup s’ha guanyat un lloc en la final del Spin UOC 2019. En cas de quedar com a una de les vencedores, es pot emportar premis de 2.000 i 3.000 euros. La Pelumi Fedare va obrir-se al món gràcies a una beca i, ara, gràcies a tot el que ha après, ha obert un negoci. Un negoci que creix, com no podria ser d’una altra forma, a ritme de subvencions, concursos i premis.

Més informació
La Caixa lliura les seves 120 beques per estudiar a l'estranger
Beques per impulsar les matemàtiques entre les nenes
Avui et destaquem
El més llegit