Celifast, el sensor immediat per detectar la celiaquia

La startup BioEclosion desenvolupa una tecnologia que redueix en un 60% el cost del sistema actual per detectar la malaltia

The BioEclosion team | Ceded The BioEclosion team | Ceded

La detecció de la celiaquia com a malaltia és un procés llarg i que inclou proves invasives com la biòpsia. O així era el procés fins ara, perquè BioEclosion ha desenvolupat un biosensor anomenat Celifast que detecta la malaltia a la consulta mèdica en qüestió de minuts amb un dispositiu semblant al glucòmetre.

“Nosaltres detectem, però no diagnostiquem”, remarca el CEO, Jofre Ferrer-Dalmau, qui recorda que la decisió final sempre la té un facultatiu. El que ells fan, doncs, és “substituir la biòpsia” per una anàlisi ràpida de sang. “És un 60% més barata que el sistema actual, però permet tenir una prova més ràpida i evitar passar per un procés tan llarg o per proves com la biòpsia, massa intrusives per als nens”, afegeix.

La idea va néixer fa 4 anys dins de la UAB. La seva creadora va ser la científica Maria Isabel Pividori, qui va exposar el projecte a l’equip format al programa Generació d’Idees 2013 del promogut pel Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (PRUAB). “Allà vam desenvolupar tota la teoria i vam quedar com el millor segon projecte del programa, així que vam decidir continuar endavant”, apunta Ferrer-Dalmau.

 

L’estiu del 2016 l’equip va constituir l’empresa. “Ho vam haver de fer perquè la tecnologia tenia una patent que entrava en fase nacional i la Universitat ja no ho paga”, afirma el CEO a VIA Empresa, “tot ha sigut per salvaguardar la tecnologia, que no estava a punt per ser creada encara”. Si no ho feien, quedava a l’abast de qualsevol altre investigador.

Així és com els quatre impulsors de BioEclosion –participada per la UAB- passen a dedicar-se al 100% a la companyia i deixar les seves altres feines, les quals compatibilitzaven amb el biomarcador mentre tot eren només esbossos i projeccions.

A poc a poc i amb bona lletra

Celifast podria sortir al mercat en un termini màxim de tres anys. És un marge de temps ampli i el CEO ho sap, però que és necessari per complir els requisits de regulació i per obtenir el finançament necessari.

El biomarcador és una plataforma capaç de detectar diverses malalties. La primera a treballar va ser la celiaquia i ja han demostrat que funciona. Ara estan treballant en altres sensors que detecten la malària, el dengue i la sida, però l’objectiu és ampliar la llista. “L’aparell és immens i està al laboratori. Busquem finançament per traslladar-lo a altres espais”, concreta Ferrer-Dalmau.

El 2015 van participar en el programa Valortec, on van quedar en segon lloc i on van rebre el suport d’Acció. També han participat al Next Tech de l’IQS amb l’objectiu de buscar inversors i actualment estan immersos en un programa de la Richi Foundation, a més d’estar al concurs Imagine If.

La fase en la qual es troba la companyia és la cerca de finançament per prototipar la tecnologia i fer la validació clínica per complir els estàndards que marca la Comissió Europea.

Més informació
CeliCity, una app lliure de gluten
Els celíacs i al·lèrgics ja poden reservar restaurant online
Les al·lèrgies revolucionen el sector alimentari
Avui et destaquem
El més llegit