CreatSens, el paper que monitora les malalties renals

La spin off de la Universitat Rovira i Virgili desenvolupa un marcador mèdic que els pacients poden utilitzar des de casa

L'equip de CreatSens | Cedida L'equip de CreatSens | Cedida

Si tot va bé, un trosset de paper farà la vida molt més fàcil a les persones que pateixen malalties renals cròniques. Bé, és evident que no parlem d'un paperet qualsevol. I d'acord, no fa tota la feina ell tot sol, però, en qualsevol dels casos... Déu n'hi do! Concretament, ens referim al marcador mèdic creat per CreatSens, una spin off de la Universitat Rovira i Virgili, capaç de detectar la quantitat de creatinina i potassi en sang dels pacients amb aquest tipus d'afectacions des de casa. L'objectiu és prevenir l'aparició d'afectacions greus que poden conduir, fins i tot, a la mort.

Més info: La recepta de Barcelona per ser un referent mèdic

Tot això és possible combinant les tiretes de paper (molt semblants a les que es fan servir per fer un test d'embaràs), que estan recobertes d'una membrana especial que reacciona amb una sola gota de sang, amb un dispositiu electrònic que és capaç de llegir ràpidament els resultats de l'anàlisi. A banda, el giny electrònic envia els resultats al metge per tal de poder reaccionar en cas de perill. "En cap cas pretenem que els pacients interpretin els seus propis resultats, al contrari, ja que podria generar inquietud. Només el metge és conscient de la teva tipologia i quines quantitats de potassi i creatinina són les normals en tu", explica Adrià Maceira, CEO de CreatSens.

Dispositiu de Creat Sens | Cedida

Dispositiu de Creat Sens | Cedida

Qualitat de vida, estalvi i control

Què comporta això? Primer de tot, una millora important de la qualitat de vida dels pacients, ja que no han d'invertir tant de temps a fer-se anàlisis de sang. D'altra banda, implica que es pot fer una millor monitorització del seu estat, perquè es poden fer anàlisis més sovint. El més important, però, és que gràcies a tot això, els metges tindran més dades per tractar als pacients i així evitar que la seva malaltia degeneri en un problema més important. "Bàsicament, podran mesurar l'eficàcia dels tractaments, reduint els danys col·laterals que aquests causen. L'objectiu és evitar l'últim estadi de la malaltia renal crònica que és la diàlisi", explica Maceira. D'aquesta manera no només milloren les perspectives del pacient, sinó que s'evita un cost molt important pel sistema sanitari.

Més info: Biotecnologia, camí de roses o de pedres?

Amb tot, ara per ara, encara hauran de passar entre dos i tres anys perquè el sistema estigui disponible al mercat. “Hem de demostrar la mateixa precisió que un laboratori clínic. Per això hem de passar per un procés de validacions clíniques molt llarg”, explica Maceira. Per portar endavant el projecte han aixecat 300.000 euros i preveuen captar més de dos milions d’euros per acabar de desenvolupar el dispositiu i passar els controls necessaris per llançar-lo al mercat. A banda, aquest any tenen l’objectiu d’industrialitzar la producció, ja que ara mateix cada sensor es fa a mà i implica més d’una setmana de feina.

"Hem d'aconseguir la mateixa precisió que un laboratori clínic", diu Maceira

Anualment, el cost del dispositiu serà d’entre 300 i 500 euros l’any, que cobriran dues anàlisis per setmana. “No vendrem la part electrònica, sinó les tires de paper, que no són reutilitzables, i facilitarem la part electrònica, com es fa amb els diabètics”, especifica el CEO de CreatSens.

Més informació
Les inversions en biotecnologia escullen Catalunya
La biomedicina catalana atrau 153,1 milions d'euros en inversions el 2016
Filosofia, medicina i empresa
Avui et destaquem
El més llegit