Ecodisseny vol dir negoci sostenible

Incloure aspectes ambientals en el disseny de producte es presenta com una alternativa atractiva per a les empreses

El disseny i la reutilització són una alternativa i un negoci per materials descatalogats de  BD Barcelona El disseny i la reutilització són una alternativa i un negoci per materials descatalogats de BD Barcelona

L'ecodisseny és una via cada cop més atractiva per a les empreses. És clar que cercar alternatives als procediments, materials o maneres de fer de tota la vida requereix un esforç (i inversió), però el retorn social és agraït i comporta un negoci més sostenible. Les iniciatives en aquest sentit són múltiples i per incentivar-les l'Agència de Residus de Catalunya va llançar el Premi Catalunya Ecodisseny. En l'edició del 2017 destaquen les iniciatives com una càpsula de cafè compostable, una pila biodegradable, un porta-ampolles reciclat, un canelobre de ferratge descatalogat o un sistema ecològic contra la processionària.

El concepte d'ecodisseny s'aplica per definir el disseny de productes i serveis que, a més de tenir en compte aspectes habituals com són els funcionals, estètics, legals, econòmics, de distribució i els comercials, també contempla els aspectes ambientals i, cada cop més, els socials esdevenint així el disseny per a la sostenibilitat.

Un clar exemple de com es materialitza aquest canvi de mentalitat, però també una oportunitat, és el guanyador en la categoria de Producte, Cafès Novell.

L'empresa ha ideat les primeres càpsules compostables de cafè compatibles amb Nespresso. Mentre que les càpsules convencionals generen una mitjana d'entre 1,5 i 2 grams de residu difícils de reciclar per unitat, aquestes de Cafès Novell estan fabricades amb un polímer, obtingut del blat de moro, que es degrada en un període d'entre 4 i 12 setmanes, i es dipositen a la fracció orgànica dels residus.

Els residus que generen s'eliminen en 12 setmanes

El codirector general de la companyia, Josep Novell, afirma que "és una clara aposta per la innovació i enforteix el compromís del grup pel medi ambient aportant una solució pionera al mercat espanyol".

Un tap en xarxa

blau orgasmicPerò en aquest concurs s'hi han presentat 115 candidatures, projectes amb diversos objectius que aporten solucions sostenibles al mercat. Entre elles s'hi troba la Ioana Crasovan, estudiant de l'IED Barcelona. El projecte que va presentar es basa en les xarxes en desús del Port de Barcelona: "Vam analitzar per què aquest cúmul de xarxes no tenia cap ús i vam idear quines possibilitats hi havia", explica.

El resultat és Blau Orgàsmic. És un tap d'ampolla fet a partir de les xarxes i també una funda per les ampolles de vidre de l'empresa La Festival, que treballa amb bodegues de vins ecològics. Tot emmarcat en l'economia circular: "La idea és que compres l'ampolla i la pots reomplir quan vulguis". A més, per tancar el cercle, tota la producció és local i els pescadors que portin les xarxes a reciclar rebran vi com a compensació.

Igualment, ha estat premiat en aquesta categoria el remolc adaptable Chukudu 2.0, d'Alessando Asnaghi Gordillo, de l'IED Barcelona Escola Superior de Disseny, fabricat a partir de peces reutilitzades de bicicletes en desús i materials autòctons. L'objectiu és desenvolupar un mitjà de transport barat i amb elements quotidians en països poc desenvolupats per, per exemple, transportar persones ferides o malaltes a hospitals propers a través de carreteres sense asfaltar.

Una pila de paper

Una bateria amb cor de paper i biodegradable és un altre de les solucions que combina disseny i ecologia. El científic titular al Centre Nacional de Microelectrònica del CSIC situat a la UAB, Juan Pablo Esquivel, juntament amb la professora Neus Sabaté, han desenvolupat una segona tecnologia que permet crear bateries de paper. Ambós són cofundadors de Fuelium, una empresa que fa bateries de paper i que ja havia llançat un producte anteriorment.

Les noves bateries que presenten els investigadors estan fetes 100% de materials orgànics, renovables i biodegradables, "a més d'estar alineades amb l'economia circular", afirma el científic. A diferència de les piles, les bateries Fuelium només generen la quantitat d'energia necessària per a cada aplicació i no contenen metalls pesants nocius per a la salut. La tecnologia que han desenvolupat permetrà la generació de noves solucions en el camp del diagnòstic i altres sectors que fins ara no són possibles.

fuelium

S'ha acabat reciclar les piles, ara es poden llançar al compost!

Una trampa per erugues

Però l'ecodisseny es pot aplicar no solament a productes de gran consum. També és una via per trobar alternatives sostenibles a... la gestió de plagues. Laura Perdomo, de l'Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya, va presentar una solució a un problema que afecta els boscos de Catalunya: l'eruga processionària.

pine helper

"Els mètodes tradicionals comporten verins que s'injecten a l'arbre o trampes poc efectives", explica Perdomo. I el problema afecta no només els boscos, sinó també els parcs i jardins de les ciutats. L'oruga habita a les copes dels pins i a la primavera baixa per pondre els ous a la terra. Així, "l'objectiu era fer una trampa eficaç", explica.

La proposta és Pine Helper, una espècie d'anell que es col·loca al tronc de l'arbre i que té unes trampes. D'aquesta manera quan el cuc baixa, queda atrapat i s'eviten mètodes més invasius. Aquest anell està fet amb materials reciclats i les bosses on queda l'eruga són biodegradables.

Aparadors amb mobles descatalogats

L'ecodisseny també abraça la reutilització. Amb aquesta estratègia la companyia de mobiliari BD Barcelona 1972 SL en col·laboració amb els dissenyadors Ramón Úbeda Castro i Curro Claret van llançar la col·lecció Remix Vol.1 i Vol.2.

Jordi Arnau de BD explica que el projecte neix de la necessitat de què fer amb el material descatalogat. A l'empresa (i a totes les empreses) acumulen estoc que, a mesura que la seva vida útil al mercat minva, es descataloguen i s'acumula al magatzem. "Durant anys vam acumular material que té valor econòmic i que no volem llançar", explica Arnau. La idea és crear nous productes amb aquesta matèria: "Vam convidar dissenyadors per crear productes nous i solucionar el problema".

Amb uns ferratges de llautó de l'arquitecte Cristian Cirici descatalogats des de feia deu anys, Claret va idear un canelobre. Úbeda va idear una sèrie d'aparadors emprant també aquests metalls.

slide cabinet 3d white 5282661a

Així va néixer una col·lecció d'objectes de sèrie limitada, bàsicament accessoris i mobles, creada a partir de components de mobles descatalogats i la creativitat dels dissenyadors. En reaprofitar aquests objectes per a nous usos, se n'evita la destrucció i la consegüent generació de residus. A més, sensibilitza els consumidors sobre l'estalvi de recursos.

Més informació
"Les dones estan adaptades a l'economia circular"
Economia del Bé Comú: les empreses volem fer bé les coses
La història d’un gra d’ordi: un exemple d’economia circular
Avui et destaquem
El més llegit