ECrowd! préstec col·lectiu a les renovables

Una plataforma de finançament participatiu finança amb crèdits projectes d'eficiència energètica

L'Ametlla de Mar és un poble amb només 7.000 habitants. Telefónica no hi volia posar fibra òptica perquè no li sortia a compte. En aquesta població, a conseqüència de la negativa de l'empresa de telecomunicacions, es va crear una operadora alternativa, donant feina a gent de la vila, per instal·lar la fibra al centre del poble. Aquesta instal·lació es va finançar amb un crèdit d'ECrowd!

ECrowd! és una plataforma de finançament participatiu. Jordi Solé, director d'operacions d'ECrowd!, ho explica més detalladament: "El que intentem és que molta gent faci préstecs d'inversió en projectes que tinguin impacte positiu". Què vol dir això? ECrowd! busca projectes d'inversió en cooperatives, empreses, associacions, comunitats de veïns o clubs esportius per substituir tecnologies antigues, ineficients i contaminants per d'altres de noves, eficients i menys contaminants. D'aquesta manera, l'estalvi generat serveix per pagar les quotes del préstec i retornar els diners. Un cop pagat el deute, el client gaudeix de l'estalvi de fer servir el nou recurs, energia o infraestructura.

Els veïns de l'Ametlla de Mar van presentar el projecte: si un 30% dels veïns es passava a l'operadora local, els sortien els números. "Va ser tot un èxit", diu Solé i continua: "No només es va apuntar gent suficient a l'operadora local, sinó que molts altres calers i caleres es van posar en llista d'espera". El projecte de l'Ametlla es va finançar amb un préstec de 100.000 euros, dividit en quatre trams de 25.000 euros per estendre el cable de fibra òptica. Amb els diners que els veïns s'estalvien de l'antiga tarifa d'Internet, van pagant el préstec. Aquesta inversió ha fet que dues empreses de poblacions veïnes s'hagin desplaçat a l'Ametlla per gaudir de la nova connexió.

Finançar renovables de manera col·lectiva
Aquest és un exemple de què és i com funciona ECrowd! Quan una empresa té un projecte d'inversió per canviar una tecnologia que substitueixi una altra d'ineficient, pot presentar aquesta proposta a l'equip de Solé i ells el validaran. Si és viable i pot generar estalvi i capacitat de pagar el préstec, s'ajusten els terminis de pagament a la recuperació de la inversió i es presenta a la plataforma per tal que els inversors decideixin posar-hi diners.

La plataforma compta amb uns 700 inversors que han mogut uns 300.000 euros per tres projectes. Aquests inversors reben uns interessos: "És un canvi de xip, estem acostumats a tenir els diners al banc, amb ECrowd! cadascú pot ser un petit banc". La plataforma s'assegura que els projectes són viables, econòmicament i legal, per poder retornar els diners amb un supervisor independent i, a més, afirma Solé, "Sempre financem energies provades, no financem experiments". Potser a més llarg termini sí que es plantegen contractar una assegurança per impagaments, "quan hi hagi prou massa crítica d'inversors".

"Això no hi ha qui ho pari"
L'empresa es va constituir a principis de 2014 i es van instal·lar a la incubadora d'Almogàvers de Barcelona Activa. Matthieu van Haperen, enginyer holandès, i Solé, economista amb experiència en anàlisi de riscos, es van conèixer per coneguts comuns. Quan Harpen va explicar a Solé el concepte d'ECrowd!, "vaig marxar de la meva feina i ens vam posar a programar".

Avui dia a l'empresa hi treballen quatre persones a més d'una xarxa de persones que cerquen potencials projectes d'inversió o inversors. "Ens trobem en fase de creixement" i, de fet, aquest estiu jan aixecat 154.000 euros amb la plataforma Crowdcube de finançament col·laboratiu per empreses. L'empresa espera, fins a final d'any, haver finançat set projectes i moure 400.000 euros més. Tot i la curta vida de la plataforma, la previsió de facturació per al 2015 és de 27.000 euros i de 140.000 euros per al 2016.

Els plans de futur passen pel creixement. D'ençà de la llei de regulació del crowdfounding, aquestes plataformes han crescut en visibilitat: "Ja hem presentat la sol·licitud a la CNMV per ser plataforma de finançament participatiu i ara volem créixer en volum d'operacions i en nous sectors com ara la biomassa", explica Solé. ECrowd! vol llançar-se a finançar projectes de renovables, perquè, tot i que saben que la regulació s'ha endurit, "amb el sol que tenim, les renovables són el futur i això no hi ha qui ho pari".
Avui et destaquem
El més llegit