EnergIoT, adéu a les bateries externes

La startup crea una tecnologia que aprofita l’energia ambiental i la transforma en elèctrica per fer funcionar els dispositius IoT

Gonzalo Murillo, un dels fundadors d'EnergIoT Gonzalo Murillo, un dels fundadors d'EnergIoT

En un avió de passatgers hi ha més de 6.000 dispositius electrònics i sensors que necessiten energia per funcionar. El manteniment d’aquests dispositius pot ser molt costós per les companyies per la gran quantitat de cables i bateries de què disposen. Però i si la mateixa energia mecànica que es genera pel moviment de l’avió es pogués utilitzar per fer funcionar aquests dispositius? A això es dedica Gonzalo Murillo, fundador d’EnergIoT.

L’aprofitament i reutilització d’energia mecànica és una de les aplicacions de la tecnologia de la startup catalana, amb la qual empreses com Airbus ja estan interessades. “La idea és reduir el manteniment que ve associat a les bateries i als cables transformant l’energia mecànica en energia elèctrica”, assenyala l'emprenedor. Però aquesta no és l’única aplicació. Els sensors dissenyats per EnergIoT també són capaços d’extraure l’energia residual electromagnètica d’una xarxa elèctrica per fer funcionar dispositius de la Internet of Things (IoT).

La startup vol evitar el cost de mantenir i canviar les bateries que necessiten molts dispositius electrònics

“L’avantatge respecte a altres sistemes és el fet que eliminem l’ús de bateries externes i utilitzem l’energia ambiental ja disponible”, apunta Murillo. Per exemple, en xarxes elèctriques amb una gran quantitat de sensors i de difícil accés per canviar les bateries, els dispositius d’EnergIoT poden ser de gran ajuda.

Aquesta tecnologia funciona amb uns generadors de diferent mida que es poden integrar a qualsevol dispositiu. “Tot i que com més petit sigui el generador, menys energia pot recol·lectar”, assenyala l’emprenedor.

Doctorats que acaben en empreses

La idea del projecte va néixer arran de la investigació que Gonzalo Murillo va realitzar durant el seu doctorat l’any 2007 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Tot i que no va ser fins uns anys després quan, gràcies al programa Engega, organitzat per la UAB, el Fons Repsol Emprenedores i el KIC Innoenergy, la idea de recol·lectar energia ambiental es va convertir en una idea de negoci.

Aquesta tecnologia, ja patentada, ha valgut a Murillo el reconeixement com a Innovador menor de 35 anys pel MIT Technology Review i la participació en el programa Cleantech Camp d'ajuda a projectes emprenedors en el camp de les energies netes, organitzat per Barcelona Activa i InnoEnergy, del qual van quedar guanyadors i van rebre un premi de 20.000 euros.

EnergIoT col·labora també amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la qual cosa els permet estar més a prop de la investigació. “Tot i que també és un projecte molt industrial, gràcies al qual hem pogut tenir contacte amb empreses com Gas Natural o Airbus”, explica Murillo.

EnergIoT ha quedat finalista en la segona edició del programa d'energies netes Cleantech Camp

Abans de la seva constitució com empresa, EnergIoT s’ha finançat amb la participació dels seus fundadors en projectes d’investigació europeus, com el Sinergy o el projecte EnSO.

Ara, l’objectiu de la startup és aconseguir inversors per entrar en fase llavor. “La idea és que en un termini de sis mesos o un any puguem passar per la fase de validació de la tecnologia i arribar a la comercialització”, assenyala Murillo. A més, la startup catalana es troba també a la recerca de contactes per aconseguir possibles clients o empreses col·laboradores.

Més informació
InnoEnergy preveu la millor ronda d’inversió fins ara
Transfer Systems, quan el taxi t'arriba a la porta de l'hotel
Holded, la facturació al núvol feta viral
Avui et destaquem
El més llegit