Indianes, sabates reciclades amb brossa del mar

La startup dissenya i desenvolupa un tipus de calçat sostenible i que aposta per l’economia circular gràcies a la col·laboració de petits productors locals

Els fundadors d'Indianes | Cedida Els fundadors d'Indianes | Cedida

Sabates fetes amb plàstics reciclats del mar i amb una fabricació ètica, sostenible i local. Aquest és el punt diferencial d'Indianes, una startup que dissenya i desenvolupa calçat elaborat amb materials naturals i ecològics. L'objectiu? Impulsar noves formes de produir en un sector altament contaminant i amb un producte de consum massiu. Imagineu la quantitat de plàstic que podríem treure del mar si tots els habitants de Barcelona compressin calçat fet amb les ampolles que llancem", assenyala Iván Rojas, cofundador d'Indianes, juntament amb Diana Feliu. Segons l'emprenedor, "la moda és la segona indústria més contaminant del món després dels hidrocarburs", un fet que va portar a aquests dos experts en disseny de producte a muntar una empresa que fos sostenible i que utilitzés als petits productors locals per elaborar el seu calçat. 

Sabates fetes amb ampolles de plàstic del mar

Una de les premisses d’Indianes és que tots els materials que utilitzen per a la producció de les seves sabates siguin sostenibles. En aquest sentit, substitueixen el cotó pel cànem, ja que necessita vint cops menys aigua per a la seva obtenció i no requereix pesticides. “Es calcula que per cada pesticida que s’utilitza en el processament del cotó, moren a l’any 12.000 animals silvestres”, assenyala Rojas, qui afegeix que amb l’ús del cànem s’evitaria aquest problema.

A més, també utilitzen materials tèxtils elaborats a partir d’ampolles de plàstic recuperades del mar i mesclades amb cotó reciclat. Una tendència que va a l'alça i que altres empreses com Adidas també s'hi han sumat. Actualment, la startup, que necessita sis ampolles per a la fabricació de cada sabata,no realitza la recollida d'aquests residus del mar, però és una tasca amb la qual volen col·laborar en un futur. 

Les sabates d'Indianes estan fetes a partir d'ampolles que es recuperen del mar

Indianes compta amb la col·laboració d’algunes fundacions o associacions que recullen materials reciclats com les ampolles del mar i les porten als proveïdors, que els processen. Un cop processats els materials, la fabricació de les sabates d’Indianes les duen a terme empreses familiars sabateres tradicionals d'Elx, a Alacant. “Tenim un procés de fabricació ètic i responsable amb unitats productives familiars que porten més de 35 anys en el sector”, explica.

Fabricació local i a mida

El fet que siguin els petits sabaters tradicionals els que fabriquen les sabates d’Indianes fa que les gammes de productes no siguin molt grans. La startup no compta amb cap planta productiva pròpia, sinó que realitza la seva producció per petites etapes amb la col·laboració de cada una d’aquestes famílies de sabaters. Això fa que el nombre de sabates produïdes no sigui molt elevat i moltes d’elles s’elaboren després d’haver rebut la comanda per part del client.

Les sabates sostenibles d'Indianes

Les sabates sostenibles d'Indianes | Cedida

Indianes comercialitza a través del seu ecommerce i gràcies a alguns pocs esdeveniments que han dut a terme al seu estudi, ubicat al Viver Elisava a la incubadora Almogàvers de Barcelona Activa, on han explicat el seu projecte de calçat sostenible i reciclable. “Això ha fet que molta gent hagi demanat les sabates per encàrrec i la línia d’estiu només no s’hagi arribat a comercialitzar a través del canal online”, explica l’emprenedor.

Ara, la startup està ja fent contactes per vendre el seu calçat en algunes botigues amb valors sostenibles i ecològics de Barcelona. A més preparen el terreny per fer el salt internacional: també volen entrar al mercat italià, francès i alemany.

Indianes s’enfoca a un públic molt concret, que són aquelles persones preocupades pel medi ambient, amb una consciència sostenible i ecològica. “En un principi pensàvem que aquestes persones serien joves d’entre 25 i 35 anys, però per sorpresa nostra hem vist que la majoria de gent que ens ha comprat té entre 35 i 55 anys”, assenyala Rojas. I és que el preu pot ser un dels inconvenients dels joves en comprar aquest tipus de calçat, ja que un parell de sabates pot anar dels 100 als 150 euros.

De cara a final d’any, els objectius d’Indianes passen per tenir presència, com a mínim, en tres botigues físiques i arribar als 250 parells de sabates venuts. A més, volen llançar un projecte pilot a Barcelona per fomentar el disseny circular. Així, la marca posarà en marxa un sistema de recollida de sabates usades de les quals s'extraurà material per crear soles de material reciclat. 

Més informació
Munich: les vambes que recorren el món
Ecodisseny vol dir negoci sostenible
Les empreses que més impulsen l'economia circular
Avui et destaquem
El més llegit