"No creïs la teva empresa, compra'n una!"

Reempresa pretén allargar la vida de les petites empreses que funcionen, trobant nous propietaris quan l'actual la vol vendre

147 transaccions d'empreses per valor de 6,8 milions d'euros és el balanç dels dos anys i mig que porta en funcionament Reempresa. Una plataforma que promou la compravenda de petites empreses a Catalunya, oferint assessorament i un espai de trobada entre empresaris que volen vendre el seu negoci, i directius que volen comprar-ne un que ja és en marxa.

Albert Colomer (@AlbertColomer), fundador i director del Centre de Reempresa de Catalunya, ha explicat les claus d'aquest projecte, creat per Cecot i la Fundació Privada per a la Promoció de l'Autoocupació de Catalunya (CP'AC), en el marc del 26è Fòrum de Capital Risc d'ESADE.

El reciclatge de les empreses
"Cada any a Europa es perden 600.000 llocs de treball per problemes amb el traspàs d'empreses", explica Colomer. Reempresa vol donar resposta al problema que suposa que una empresa que funciona tanqui simplement per jubilació del propietari o per un canvi de domicili.

A més, "hi ha uns 30.000 aturats que són directius o alts executius que ja no tornaran a tenir un sou com al que estaven habituats", afirma; i "poden trobar a Reempresa una oportunitat de comandar un projecte que ja funciona".

La idea inicial s'enfocava a buscar empreses on el propietari estigués a punt de jubilar-se i volgués vendre l'empresa perquè seguís funcionant. Segons Colomer, "per sorpresa hem vist que només un 25% dels casos tractats són per jubilació. Hi ha gent que vol vendre la seva empresa perquè ja no hi ha res que sigui per tota la vida".

Canvis de professió, desavinences amb els socis, problemes de salut o divorcis poden ser alguns dels motius que empenyin l'empresari a voler canviar de vida i vendre la seva empresa.

Ser reemprenedor
"És sis vegades més fàcil portar una empresa que ja està en marxa que crear-ne una de nova", assegura amb contundència Colomer; que utilitza un símil automobilístic per explicar un nou concepte. "Un reemprenedor és com un copilot. Està al costat i va indicant, i mentre l'empresa estigui en marxa s'atreveix a portar-la; el que no s'atreveix és a posar-la en marxa".

Per tot plegat, Colomer es mostra contundent: "no hagués dit mai que algun dia diria això, però, no creïs la teva empresa! N'hi ha moltes, compra'n una!". De moment, el 36% de les empreses cedents són del sector serveis, el 33% de comerç i el 9% d'indústries; mentre que el preu de cessió se sol acostar als ingressos esperats pel següent any.

Assessorament i punt de trobada
"Utilitzem un mecanisme de col·laboració interpersonal. L'emprenedor que marxa i el que ve passen un temps junts", explica Albert Colomer. Durant uns mesos tots dos comparteixen la feina, i d'aquesta manera el canvi de mans del negoci compta amb més garanties.

Des de Reempresa, però, no volen parlar de traspàs. "Traspassar en català també vol dir morir, i el que volem és que el negoci no mori", comenta Colomer. Per això els consultors de Reempresa assessoren en tots els passos de l'operació les dues parts, de tal manera que la transmissió tingui la menor incidència possible sobre el funcionament d'una empresa que ja funciona.

Avui et destaquem
El més llegit