Pacte de socis: emprendre amb clàusules

La definició de les funcions de cada actor en una startup fa estalviar disgustos presents i futurs a emprenedors i inversors

El pacte de socis resol tots els serrells que la llei no defineix en la constitució d'una empresa | iStock El pacte de socis resol tots els serrells que la llei no defineix en la constitució d'una empresa | iStock

Què és un pacte de socis? Per què és necessari? Per què s'ha de revisar en cada moment de la vida i necessitats de la startup? Quines són les clàusules més habituals? Aquestes són algunes de les preguntes a què han donat resposta des del Bizbarcelona els advocats Jordi Bermúdez Gutiérrez i Josu Ibarzábal i l'emprenedor Vicente Arias.

La Constitució

Un pacte de socis és La Constitució d'una startup. Així ho han definit els advocats i l'emprenedor. Per Ibarzábal, soci responsable de les àrees d'innovació i emprenedoria a Rousaud Costas Duran (RCD), és "un contracte que resol la multitud de punts que no regula la llei a l'hora de constituir una empresa, com els rols que desenvoluparà cada soci o què passa si un soci marxa. Això ens pot evitar molts problemes al futur. Intenta anticipar situacions de risc i de futur".

Ibarzábal: "El pacte de socis intenta anticipar situacions de risc i de futur"

Segons l'emprenedor, CEO i fundador de Coverfy, des del principi de la constitució d'una empresa cal tenir en compte tres àrees ben importants i que han de quedar plasmades al pacte de socis. "La dedicació, qui farà què? Cal saber si ens dedicarem al 100% o al 30% a l'empresa; la remuneració dels fundadors segons les necessitats dels socis i quina serà la inversió", són els bàsics de qualsevol pacte de socis.

Els advocats Jordi Bermúdez Gutiérrez i Josu Ibarzábal i l’emprenedor Vicente Arias | AAD

Els advocats Jordi Bermúdez Gutiérrez i Josu Ibarzábal i l’emprenedor Vicente Arias | AAD

Per això, l'advocat d'RCD remarca que "les clàusules cal discutir-les i entendre-les. Molts socis d'startups a vegades no saben què signen i cal tenir una perspectiva a llarg termini i veure on seràs en els pròxims mesos. No bloquejar-se al principi: el que és vàlid per a inversors poc professionals pot bloquejar i posar en qüestió la viabilitat de l'empresa en un futur".

Bermúdez: "L'acord de socis el que vol és crear confiança entre els socis i els futurs inversors"

Ho resumeix Bermúdez, advocat associat en el departament de dret mercantil i financer a Roca Junyent: "L'acord de socis el que vol és crear confiança entre els socis i els futurs inversors".

Quan entra un inversor

I llavors arriba aquell esperat moment en què un venture capital s'interessa per la teva startup. I clar, si entra un nou inversor, el pacte de socis ha de variar. Arias explica que, en aquest cas, "són inversors, no són amics i el que volen és rendibilitzar. El pacte de socis és molt diferent en aquest cas, s'han de deixar clares les regles del joc".

Com es gestiona l'evolució entre un pacte de socis entre fundadors a un pacte de socis amb inversors? "S'ha de trencar l'inicial i fer-ne un de nou des de zero. Això garanteix retorn i liquiditat – certes coses sí que es poden conservar de l'antic, però de 3 pàgines, passes a 73", exemplifica l'emprenedor. I això espanta, òbviament. "De cop i volta passes de ser propietari a tenir només el 30% i no ser responsable de tot", diu. I moltes vegades el pacte de socis passa a ser draconià.

Arias: "Quan arriba un inversor has de trencar el pacte i fer-ne un de nou, però de 3 pàgines passarà a 73"

De la banda de l'inversor en entrar en una startup, l'advocat de Roca i Junyent dóna a conèixer l'altra banda de la moneda. Què ha de tenir en compte un inversor en entrar en una empresa? La valoració és bàsica, perquè determinarà la major o menor participació de l'inversor. Però també altres aspectes de gestió i control de l'empresa: "L'emprenedor durà el negoci a escala tècnica i diària, però les decisions estratègiques (inversions, domicili social, etc.) són coses que interessen a l'inversor".

Clàusules per donar i per vendre

I a partir d'aquí la cosa es complica i es torna més divertida. El nombre de clàusules i les seves funcions són inacabables. Els experts comenten algunes de les clàusules més típiques en etapes més desenvolupades amb inversors tipus capital risc.

  • Obligació de permanència: una de les clàusules quan entra un venture capital és l'obligació de permanència de l'equip gestor o del fundador durant un temps. És un tema espinós perquè planteja si se li pot exigir al fundador dedicació completa i exclusiva a una startup amb recorregut.
  • Sortida del fundador: Aquesta clàusula determina la regulació de la sortida de l'inversor inicial de la companyia. "L'inversor fundador ha de regular i protegir la seva participació i facilitar mecanismes de la seva sortida", diu Bermúdez.
  • Pacte de no competència després de la sortida: segons diu l'advocat d'RCD, "és raonable i normal exigir no poder fer la competència a la startup un cop el fundador hagi sortit de l'empresa". No obstant això, l'emprenedor avisa un tema clau: la remuneració: "Normalment si surts de la companyia no tens ganes de muntar una startup igual per fer la competència. Així que la sortida ha de ser pagada". En cas que el fundador de la startup negociï la seva sortida de l'empresa, els nous propietaris han d'assegurar que no es quedarà sense res en el pacte de socis.
  • Clàusules d'arrossegament i acompanyament (drag along i tag along): aquestes dues clàusules es refereixen a com es poden vendre les accions de l'inversor majoritari i comporten una diferència radical. La d'acompanyament beneficia el minoritari: "En cas que trobi un comprador potencial, el soci gros ha de renunciar a una part i deixar que el minoritari es pugui beneficiar de la compra", explica Ibarzábal. Per la seva banda, la clàusula drag along beneficia el majoritari: "Si un accionista majoritari troba un comprador que vol comprar pot obligar alguns minoritaris a vendre també, però s'ha de definir molt bé en quins termes es pot activar aquesta clàusula", avisa l'advocat.
  • Plans d'incentius amb stock options o phantom share: també ens trobem amb clàusules dirigides als treballadors importants de l'empresa i per retenir el talent. Aquests incentius són accions o accions sense dret a vot. Al beneficiari d'aquestes clàusules se li exigeix un mínim de temps d'estada. Segons un calendari es consolidaran aquests beneficis.
  • Clàusules antidissolució: aquesta clàusula l'exigeix el venture capital per protegir la seva inversió. "Es valora la companyia, se subscriu la participació i les coses no van com esperàvem. Es fa una segona ronda més barata, l'inversor primari perd participació, perquè el nou inversor entra més barat. El primer posa una clàusula per recuperar els seus diners a càrrec dels fundadors, normalment", detalla Ibarzábal. Aquesta clàusula és molt perjudicial per al fundador: "Com a emprenedor no interessen, excepte si ets beneficiari, però això no passa mai", diu Arias. Sobre aquesta clàusula, l'advocat del bufet català dóna una pista de com evitar-la: "La valoració l'ha de fer l'inversor, no interessa que els fundadors donin una valoració Everest –molt alta- perquè això els penalitzarà a posteriori. Si es negocia bé aquesta valoració, els inversors no voldran posar aquesta clàusula", afirma.
  • Clàusula de bloqueig: la lock-up és una clàusula que tracta d'evitar que els socis emprenedors puguin vendre la seva participació mentre els socis inversors segueixin en l'accionariat de la startup. L'objectiu dels inversors és que els socis fundadors i treballadors clau romanguin en el capital i per tant en la societat, ja que són aquests qui realment "coneixen" la startup i podran crear les innovacions necessàries per fer-la créixer. Segons Arias aquesta és una "condició draconiana, mai és acceptable com a emprenedor. Acceptar-la o rebutjar-la depèn del moment de l'empresa i la quantitat de cua d'inversió que tinguis".
  • Clàusula antibloqueig: Ibarzábal apunta que aquesta clàusula resol la pregunta més difícil: "Què passa si arriba un dia en què els dos socis diuen coses contràries?".

Trencar el pacte

Però, i si tot i les clàusules, el pacte es trenca, què passa? "Què passa quan els socis no compleixen el contracte? Arriben els advocats", diu Ibarzábal. Però a una startup no li interessa anar als tribunals.

El lletrat de Roca i Junyent adverteix que "l'incompliment normalment suposa la mort de l'empresa. Es bloquegen les rondes de finançament, per evitar això hi ha clàusules d'incompliment i que obren períodes per arribar a acords. En aquestes clàusules es preveuen les plagues d'Egipte i intenten desincentivar el conflicte".

Com a conclusió Arias recomana: "Emprenedor, posa un advocat a la teva vida, per entendre bé i posar blanc sobre negre què hi ha en un pacte de socis. Prendre temps i antelació abans d'una ronda et salvarà", conclou.

Més informació
Bizbarcelona reunirà més de 280 ponents
El comerç se suma a la transformació del Bizbarcelona
Avui et destaquem
El més llegit