Productes d'estrella Michelin: dels productors a casa

Vallèsmercat connecta els productors catalans amb els consumidors a través d'una plataforma digital

Caviar d'oli, un dels productes que distribueix Vallèsmercat |Cedida Caviar d'oli, un dels productes que distribueix Vallèsmercat |Cedida

Seleccionar productes d'alta qualitat i enviar-los des del Vallès a qualsevol punt de l'Estat. Aquesta és la proposta de Vallèsmercat.com, un ecommerce impulsat per emprenedors vallesans amb l'objectiu de posar en valor la gastronomia catalana i els productors de la terra. Sota el lema Els millors productes de proximitat, a casa en un clic, Vallèsmercat ofereix un ampli ventall de propostes com olis, conserves, cafè, cerveses o vins.

"Volem posar a disposició de la gent productes de molta qualitat que segurament no coneixien", explica Franc Góngora, cofundador de Vallèsmercat, que destaca la rellevància dels productes catalans: "Estem alimentant molts restaurants d'estrella Michelin". Per exemple, pròximament oferiran un vinagre de Mòdena elaborat per productors catalans que es van enamorar d'aquest producte italià i l'han replicat a Catalunya, obtenint diversos premis i servint el producte als millors restaurants del món.

Albert Adrià, el Celler de Can Roca o Disfrutar

Vallèsmercat distribueix també les famoses olives esfèriques, esferificacions d'oli d'oliva amb el segell d'Albert Adrià i que recorden a les que es poden degustar a restaurants com el Celler de Can Roca o Disfrutar. O mongetes del ganxet fetes al Vallès Occidental, herbes aromàtiques cultivades al Pirineu i conserves de primer nivell són algunes de les 200 referències que ja tenen. Productes amb denominació d'origen català que sovint han estat inabastables per la població general.

Franc Góngora: "Abans et veies abocat a consumir només en grans superfícies"

Góngora va decidir impulsar aquest projecte durant el confinament, tot i que feia un any que hi pensava a detectar una necessitat. "Jo visc a Sant Antoni de Vilamajor i treballava a Barcelona. Marxava d'hora i tornava tard a casa i, si volies comprar alguna cosa, només em trobava obertes les grans superfícies", relata. Això feia que les persones que volien producte de proximitat, només ho podien comprar els caps de setmana, dedicant bona part del temps lliure, i anant a 4 o 5 establiments diferents. "Et veies abocat a consumir en grans superfícies", lamenta.

Per això va pensar en un comerç digital que aplegués productors de proximitat, per facilitar el contacte directe amb els clients i que els consumidors poguessin consumir també producte de quilòmetre zero i de qualitat a través de la compra per internet. El confinament va fer que els productors ho veiessin amb millors ulls, ja que el comerç digital era el gran supervivent.

La unió fa la força

Justament, el confinament ha posat en relleu la imperiosa necessitat dels productors locals i del comerç de proximitat de digitalitzar-se. "Ha abocat a tothom, també a la gent molt reticent, a l'ecommerce. Ha sigut un toc d'atenció molt gran a l'empresari per posar-se les piles i entrar al món digital", apunta Góngora.

A més, el fundador de Vallèsmercat avisa que la venda per internet no és tenir una pàgina web amb quatre productes: "No és senzill ni rendible des del primer moment". És per això que la seva aposta passava per unir molts productors: "Els vaig dir que cadascú per si sol no serien forts i, si ens uníem i creàvem una plataforma conjunta, tindríem molta més força".

A més, molts artesans s'han involucrat molt en el projecte, cedint el producte a preus especials i participant en la iniciativa.

Franc Góngora: "No volem ser un Amazon o un Caprabo online"

"No volem ser un Amazon o un Caprabo online", sentencia Franc Góngora. I és que una de les característiques singulars de Vallèsmercat és l'aposta per productes únics, artesans i de gran qualitat. Aglutinar petits productors, també alguns de grans, amb un volum petit de producció. "No volem arribar a tots els consumidors, el que ens fa singulars és la diferenciació del producte".

De fet, algun productor li transmetia una certa por a l'inici, perquè deia que era molt petit i no es veia en un projecte de venda digital. "El que hem de fer és valorar la singularitat i l'artesania; el consumidor ara vol un producte natural i som un país gastronòmic que ens agrada molt menjar i beure", emfatitza.

En definitiva, Vallèsmercat arriba com un projecte per portar els productes de més qualitat a les taules de les cases, al mateix temps que es reivindiquen els productors locals i se'ls obre una nova via per garantir la seva supervivència, en un entorn on sembla que les grans superfícies s'ho mengen tot cada vegada més.

Més informació
La quàdruple hèlix del Vallès a Catalunya
Les dones del Vallès Occidental cobren un 25% menys que els homes
La iniciativa Vallès Empresa neix "per afrontar els reptes del segle XXI"
Avui et destaquem
El més llegit