Les startups busquen la seva mitja taronja inversora

'Business angels', 'venture capitals', amics... L’inversor és una figura amb mil cares, però que pocs saben trobar i reconèixer

Trobar finançament és el gran maldecap de les startups | Acistock Trobar finançament és el gran maldecap de les startups | Acistock

L’últim informe anual publicat per la Mobile World Capital Barcelona indica que a Espanya, al 2017, hi ha 3.258 startups. La xifra més sorprenent, però, són els 779 milions d’euros de finançament aixecats per aquestes empreses, lluny dels 502 milions d'euros aconseguits en el curs anterior. Trobar finançament és el gran maldecap de les startups, i un dels grans reptes dels emprenedors és saber a quines portes trucar i, encara més important, saber amb quin tipus d’inversor es pot trobar i què esperar-ne de cadascun d’ells. El CEO de Redbooth i fundador de Factorial HR, Jordi Romero, ha analitzat els cinc tipus d’inversor que s’ha trobat en la seva carrera en la sessió Com escollir el teu inversor ideal, celebrada a Acció.

L’emprenedor té la sensació de ser un boig que ha de convèncer a algú per a que li doni els seus diners per un projecte en el que, d’entrada, només hi creu ell”, explicava Romero com a prèvia a l’anàlisi dels models d’inversor. L’empresari recomana fer-se una sèrie de preguntes abans de visitar un possible finançador per saber què esperar-ne: s’està jugant els seus estalvis? Hi posa en joc part del seu sou per generar beneficis? O bé li sobren els calers?

1.- Friends, Family & Fools

Amics, família i bojos. Són l’escaló més dèbil del finançament, però també el més recurrent en els inicis empresarials. “Són excompanys d’Universitat, amics, familiars...no els has d’explicar gaire res, perquè et veuen tan convençut que t’acaben donant els diners”, explica Romero.

“És gent propera que t’està donant els seus estalvis i és probable que els necessitin, i això no et deixarà dormir si les coses no van bé”

La mitjana d’inversió d’aquest grup no sol anar més enllà dels 5.000 euros. Una xifra menor, però potser la que més cal cuidar. “És gent propera que t’està donant els seus estalvis i és probable que els necessitin, i això no et deixarà dormir si les coses no van bé”, assegura l’emprenedor. És per això que recomana prendre precaucions, com que l’inversor no ofereixi mai més del 20% dels diners que té al banc i que entengui que la seva aportació no la recuperarà en anys, si és que els recupera. “De fet, és millor evitar aquest grup si tens estalvis propis o altres fonts de finançament”.

2.- Business Angels

Per Romero, l’inversor que més valor pot aportar a l’inici d’un projecte. “Combinen una butxaca prou profunda com per no acabar arruïnats si la cosa no va bé i, a més, dominen prou el negoci com per assessorar-te i acompanyar-te en l’aventura empresarial”. Són empresaris i executius que coneixen la fórmula de l’èxit i, si inverteixen en un producte, és perquè creuen que té un espai al mercat.

Però on trobem als business angels? “A tots aquells esdeveniments als que vas pensant que estàs perdent el temps”. És a dir, fòrums d’inversió, xerrades, congressos i, fins i tot, amb missatges a les xarxes professionals a porta freda“. "Dels business angels necessitarem saber si inverteixen en altres projectes o fan seguiment d’altres empreses”, recomana. D’un business angel se pot esperar una inversió mitjana d’uns 25.000 euros.

3.- Family Offices

Si els business angels inverteixen els calers que han estalviat amb els seus negocis, els recursos dels family offices són molt més profunds. “Tenen més pasta de la que poden gestionar”, assegura Romero. La major part de les inversions d’aquests fons van a negocis de poc risc, com hotels, però en ocasions reserven entre un 5% i un 10% del seu pla d’inversions a emprenedors.

“La relació amb els teus inversors acaba sent més important que la que tens amb la teva parella”

Per Romero és un tipus d’inversor molt recomanable, ja que “és qui et salva quan vas ofegat”. L’emprenedor considera els family offices “inversors sense por, que ofereixen una relació molt propera i que et permeten arribar al següent nivell, gràcies a un nivell d’inversió mitjana que pot anar dels 250.000 euros al milió”.

4.- Venture Capital

L’opció més agressiva. El contacte d’un emprenedor amb un representant d’un venture capital difícilment serà amb la persona que es juga els diners. Aquests fons recullen els diners d’inversors privats i institucions i poden arriscar grans quantitats, ja que al darrere solen haver-hi persones amb molt a guanyar i poc a perdre. A canvi, però, aspiren a retorns d’entre el 10% i el 20% anuals i pressionen per aconseguir-los.

Romero considera clau entendre les dinàmiques de funcionament dels venture capital. “Tenen una vida d’uns 10 anys: els cinc primers són per invertir tot el fons, i l’últim lustre per desinvertir”. Això implica que si trobem un venture capital en el seu quart any de vida, el més probable és que marxi en poc temps. L’emprenedor també recomana precaució a l’hora de facilitar informació, ja que, segons la seva experiència “un terç només estan fent estudis de mercat i comparant la teva situació amb la competència per decidir on invertir”. A canvi, els venture capital tenen capacitat per oferir entre 1 i 5 milions d’euros de finançament.

5.- Private Equity Firms

El Sant Grial de la inversió. Tenen capacitat per injectar entre 20 i 100 milions d’euros, però no es caracteritzen per prendre grans riscos. “No aposten per negocis que potser tanquen. La seva manera d’actuar sol ser entrar en un cas d’èxit, comprar un percentatge majoritari de l’empresa i posar-hi nous directius per reduir costos i multiplicar beneficis”.

“La relació amb els teus inversors acaba sent més important que la que tens amb la teva parella”, assegura Romero, que, tal i com faria un assessor matrimonial, recomana comprensió vers l’altre part...i tenir un advocat sempre a mà. 

Més informació
La festa de les startups es juga al Camp Nou
Les 1.200 startups catalanes generen 11.700 llocs de treball
Les startups que creen elles duren més
Avui et destaquem
El més llegit