Steering Machines, 1.200 kg d'il·lusió

Les plataformes robòtiques que ha dissenyat Juanjo Canuto tenen la capacitat de desplaçar-se en qualsevol direcció en magatzems i espais industrials

Steering Machines, 1.200 kg d'il·lusió | infoPLC Steering Machines, 1.200 kg d'il·lusió | infoPLC

Quan un projecte és bo i competitiu, poc importa que qui l’hagi ideat sigui un jove estudiant sense experiència. Això deuria pensar el director del Centre de Disseny d’Equips Industrials de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), quan va veure el projecte de final de carrera d’en Juanjo Canuto. En enginyeria, un dels valors que més es premien quan es planteja una idea és que representi una solució tecnològica a un problema existent i, precisament aquí, és on va atacar el jove estudiant quan va dedicar-se, durant l’últim any d’estudis, a dissenyar la seva plataforma robòtica.

Més info: Vigilància policial amb drones al MWC

Tothom qui hagi estat algun cop en un magatzem té al cap les màquines que s’utilitzen per moure caixes i peces de banda a banda. Fins ara, explica Canuto, totes aquestes plataformes tenien uns moviments molt limitats: endavant i endarrere. “Nosaltres, el que hem fet és crear una nova tecnologia que consisteix en una plataforma robòtica omnidireccional, és a dir, capaç de moure’s també cap als costats, en diagonal i rotar de forma independent”.

Steering Machines ha creat una plataforma robòtica que es pot moure endavant, endarrere, cap als costats, en diagonal i rotar de forma independent

Actualment, tant sols fa un any que Canuto va decidir constituir l’empresa, però molt abans –mentre que l’estudiant feia el projecte de fi de carrera i un cop el va acabar– el producte va anar prenent forma. Quan Juanjo Canuto es va graduar, va entrar a treballar al Centre de Disseny d’Equips Industrials de la Universitat, on col·laborava en diferents projectes, a banda d’anar desenvolupant el seu propi. Allà va conèixer el director del centre, que també és professor de la UPC, doctor industrial i, actualment, el seu soci. 

Una plataforma robòtica que és un tot terreny

La capacitat d’adaptar-se a qualsevol espai i superfície és la millor de les virtuts de la plataforma de Steering Machines, el nom que els fundadors van posar a l’empresa, que s'està incubant al Barcelona Activa i a l'IQS Next Tech, ara fa un any. Però, quins són els potencials clients de l’empresa?

– Bàsicament, dos: les enginyeries d’automatització i els centres de recerca robòtica.

Sobretot, els primers, que són els intermediaris entre Steering Machines i els magatzems i espais on treballarà la màquina. Un moment... Així que Steering Machines no ven directament la màquina a les empreses? No. El Juanjo Canuto ho explica a la perfecció:

– Quan una empresa o un magatzem vol automatitzar la seva línia de producció, contracta una enginyeria d’automatització. Ells fan el projecte perquè tot el procés de producció de l’empresa quedi automatitzat: portes que s’obren i es tanquen soles, mecanismes per moure els productes, etc.

– És aquí on entra Steering Machines?

– Clar. L’enginyeria d’automatització inclou la nostra plataforma en el procés d’automatització de les empreses.

L'empresa ja ha tancat una ronda de finançament de 200.000 euros i, ara, n’espera tancar una altra de 125.000. Després de fer el prototip de la plataforma, que podia suportar pes fins als 150 kg, sortirà al mercat amb els models de 500 kg i 1.200 kg. Abans de fer aquesta passa definitiva, però, el Juanjo Canuto recorda la tan important com és que la màquina estigui totalment validada: “en aquest sector, la plataforma ha de funcionar el 100% de les vegades. Si, per contra, funciona un 99,9% i per culpa de la teva màquina para un procés de producció, has de pagar costos altíssims”.

D’investigador a empresari

D'investigador a empresari. Bé, això no és del tot cert. Canuto és un d’aquells emprenedors que són investigadors –en aquest cas, de disseny industrial– i que decideixen apostar per crear una empresa. Per tant, no ha passat de ser investigador a ser empresari, sinó que ara és... investigador i empresari. El cas és que reconeix que no és fàcil:

– Quan has de gestionar la teva empresa, has de canviar la forma de parlar, de dirigir-te a la gent, d’explicar-te... Has de fer moltes presentacions. Ara, ja, no només em dedico a investigar i treballar en el nostre producte.

"El pas de dedicar-te només a investigar a gestionar, també, una empresa, no és senzill, però sí molt emocionant i reconfortant"

Poc s’imaginava en Juanjo Canuto que del seu projecte de final de carrera sortiria també el seu present i futur professional. Encara que reconeix que no és fàcil tirar endavant una startup, també diu que, en ser una empresa petita, és molt fàcil veure recompensat cada petit esforç. En un futur, vol que l’equip de Steering Machines creixi, però, de moment, viu amb emoció cada mínima evolució del seu producte i el seu projecte: “En el món de les startups, un matí estàs preocupat perquè no tens pressupost i a la tarda saltant d’alegria perquè l’has aconseguit”.

Més informació
Brussel·les es mira amb lupa els drones
Drones que salven vides al Mediterrani
‘Drones’ per plantar arbres
Avui et destaquem
El més llegit