"Un negoci de hardware és més difícil que sigui escalable"

Alex Lopera té 21 anys i viu entre Sabadell i Silicon Valley, on ha aconseguit aixecar capital per BTCPoint, un projecte per crear caixers automàtics amb Bitcoins

Alex Lopera va créixer a Sabadell però de seguida la ciutat se li va fer petita. Quan anava a l'escola deia que ja volia emprendre i es passava hores navegant per Internet a la recerca de temes relacionats amb l'ecosistema start-up i la innovació. D'aquesta manera va conèixer la Kairos Society, una xarxa internacional de captació de talent emprenedor, de la que en va acabar sent president a Espanya abans de començar la Universitat.

Involucrar-se a la Kairos Society també li va servir per reprendre el contacte amb un amic de la infància i muntar junts BTCPoint, una start-up especialitzada en desenvolupament de software per realitzar transaccions amb bitcoins des de caixers automàtics. En aquests moments, l'Àlex viu entre Sabadell i Silicon Valley, on ha aconseguit aixecar capital per BTCPoint i prepara una nova ronda d'inversió.

Tens 21 anys. No has provat mai de tenir una feina normal?
No m'agrada l'autoritat, ella i jo no ens portem massa bé! I això de muntar empreses és una inquietud personal... El 2012 vaig participar en un congrés de la Kairos Society a Nova York i allà vaig conèixer gent de la meva edat o més joves que ja havia tenia les seves pròpies empreses, projectes amb un impacte real en la societat! En aquells moments estava estudiant Dret a Esade, però vaig tenir clar que no volia perdre l'oportunitat d'emprendre.

Per què vas estudiar Dret?
Alguna carrera havia de triar, i vaig pensar que Dret et dóna unes bases, t'ajuda a entendre les relacions amb les persones... De seguida em vaig posar a treballar per una start-up de Barcelona, una mena de xarxa social, que no va tenir èxit. Tot i així, vaig aprendre molt! Mentrestant continuava la meva feina com a president de la Kairos Society a Espanya. Em trencava el cap per a què els projectes dels joves emprenedors d'aquí tiressin endavant. Els hi organitzàvem conferències, buscàvem mentors... Un d'aquests emprenedors era el meu amic de l'escola Borja Rossell, un crack de les matemàtiques, que estava desenvolupant un projecte per crear caixers automàtics amb Bitcoins, la moneda virtual. Em va agradar la idea i ens vam associar, juntament amb un altre amic. Bàsicament, teníem un caixer que permetia ingressar euros i comprar bitcoins, o viceversa. Els hi vaig proposar als meus socis de presentar-nos a un programa d'acceleració a San Francisco, Boost VC, finançat per Adam Draper, el fill de Tim Draper, un conegut inversor nord-americà. Tot i que els meus socis eren una mica escèptics, al final vam aplicar i ens van acceptar!

Val la pena anar a Silicon Valley?
Per mi va suposar un dilema personal, per què era anar a San Francisco o quedar-me a Barcelona per acabar el màster en Dret. Em volia especialitzar en Jurídic... Al final vaig decidir que el tren només passa una vegada i me'n vaig anar. Se'ns obria una porta a Silicon Valley i als inversors nord-americans. Quan vam arribar a San Francisco ja facturàvem uns 120.000 euros, havíem venut una desena de caixers a particulars, interessats en el bitcoin, però a Espanya no hi ha el mateix coneixement de la moneda virtual que tenen a Silicon Valley. Els tres mesos al programa d'acceleració també ens van permetre veure que era molt difícil fer escalar un negoci de hardware. Vam fitxar un informàtic català molt bo i vam pivotar la idea de negoci. En lloc de caixers, faríem un software que s'integrés a les 'apis' internes dels bancs i que permetés processar operacions i pagaments en bitcoins des de la xarxa de caixers existents.

On teniu presència? 
Actualment, BTCPoint està ja operatiu a 12.000 caixers a tot Espanya, i a uns 4.000 a Polònia. Es tracta d'una primera prova pilot. Al setembre tenim previst un nou llançament.

Quines operacions permet fer BTCPoint des del caixer?
Un usuari pot vendre's bitcoins online i anar a retirar el cash (en euros, per exemple) des de qualsevol caixer dels nostres, amb un codi generat a la nostra web. En el futur inclourem més aplicacions. No ens volem limitar als bitcoins, creiem que el nostre software és aplicable a altres sectors per realitzar enviaments sense intermediaris.

Com li explicaries a un ciutadà corrent els avantatges de tenir una reserva de bitcoins?
Imagina't que tens un problema amb la companyia de la llum i et volen embargar el compte, no poden fer-ho! Els bitcoins es guarden en un moneder virtual, protegits amb un sistema d'encriptació que és molt difícil de hackejar. Un bitcoin equival avui a uns 240 euros, el seu tipus de canvi és oscil·lant. Els bitcoins també permeten fer transaccions i pagaments sense necessitat d'intermediaris, i garanteixen una millor traçabilitat de les transaccions, fent molt complicat el blanqueig.

Acabes de participar en la primera edició del programa Menorca Millennials, de què t'ha servit?
Els 20 dies a Menorca han servit per reflexionar cap a on anem. Era una desacceleració. Ara estem preparant una nova ronda d'inversió i acabem d'obrir una oficina a Barcelona! Estàvem a prop.
Avui et destaquem
El més llegit