El coll d’ampolla del 5G: confiança, dades i talent

Les oportunitats i reptes de la nova tecnologia marquen el debat organitzat pel SC Trade Center, amb la col·laboració de 'VIA Empresa'

Imatge del debat sobre les oportunitats del 5G | Bernat Millet Imatge del debat sobre les oportunitats del 5G | Bernat Millet

Imagineu-vos la situació que marxes l’últim de casa i et deixes un llum encès. I la domòtica de casa teva ho sap i et truca al mòbil: “Hola sóc casa teva, t’has deixat un llum encès”, et diu. “Que no us sorprengui tant perquè això serà real en uns anys”, afirma Genís Roca. Ara bé, qui més sap, a part de la domòtica, que no hi ha ningú a casa teva? La confiança és un dels reptes que tenim al davant amb el desplegament del 5G, però també el talent i com es processa la gran quantitat de dades que es generen. El coll d’ampolla del 5G i en el qual empreses, administracions i societat s’ha de posar a treballar ara que la tecnologia ja és aquí.

Més info: El 5G, una oportunitat per a les empreses catalanes

Des d’aquest dissabte Vodafone ha desplegat la xarxa 5G a 15 ciutats de l’Estat espanyol, entre elles Barcelona. Però com afectarà aquesta tecnologia a l’economia catalana i a les seves empreses? Quines oportunitats ofereix, però, sobretot, està preparada Catalunya per a tots aquests canvis? Aquest ha estat el tema de debat de la jornada Horitzó 5G. Oportunitats per a l’empresa catalana amb l’arribada del 5G, organitzat pel SC Trade Center, en col·laboració amb VIA Empresa, i que ha comptat amb la participació del vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, el fundador i president de RocaSalvatella i col·laborador de VIA Empresa, Genís Roca, i la cofundadora i presidenta de Young It Girls, Anna Grau.

“No estem preparats per aquest canvi, però no és culpa nostra”, ha sentenciat Roca. “Però estàvem preparats per una revolució industrial?”, rebat Aragonès. El 5G ha arribat i no ens queda cap altre remei que adaptar-nos el més de pressa possible. El vicepresdient del Govern ha mostrat una visió optimista envers la capacitat del país d'adaptar-se a la nova tecnologia, igual que la possibilitat "d'una Catalunya econòmicament viable si és oberta a l’exterior i innovadora”, assenyala el també conseller d'Economia.

De fet, en 10 dies el Festival Cruïlla serà el primer festival que comptarà amb tecnologia 5G. I Amazon ha anunciat que començarà a fer un rènting de vehicles amb tecnologia de Lleida.net. “Que la prova d’usar tecnologia 5G en un festival es faci a Barcelona i que Amazon hagi escollit una empresa lleidatana perquè li proveeixi de tecnologia per al nou servei fa pensar”, reflexiona Roca.

Una guerra de volum

Ara bé, tant Aragonès com Roca coincideixen que en aquest nou horitzó que planteja el 5G les aliances són fonamentals. D’una banda, s’han d’impulsar projectes internacionals en col·laboració amb altres països. Però també necessitem establir aliances amb empreses de diferents països per ser rendibles. Segons Roca, totes les dades necessiten un software que les reculli, però aquest programari és més eficient si es treballa amb un col·lectiu de 25 milions d’usuaris que no només 25.000. “És una guerra de volum, qui tingui més volum tindrà millor rendibilitat i millor software”, destaca. El problema és que a Catalunya som massa petits i Europa està molt fraccionada.

Roca: "L'IOT és l'origen de la dada, el 5G és el transport i el 'blockchain' és la garantia que la dada no ha estat manipulada"

Per al vicepresident del Govern, els tres deures pel que fa al 5G són la infraestructura, la governança i la universalitat d’accés. “Hem de democratitzar l’accés a la tecnologia, i això passa per una col·laboració público-privada, perquè moltes innovacions vénen de l’empresa privada però necessita un canvi de regulació per acceptar el nou model de negoci”, assenyala Aragonès. “La tecnologia 5G és aquí, però va més ràpid del que van les empreses i les indústries han d’anticipar-se als nous models de negoci que vindran”, apunta Grau.  

I és que la tecnologia 5G ofereix la possibilitat de reconsiderar molts sectors i crear nous models de negoci. Fa 10 anys Internet va transformar la manera com la gent seleccionava un hotel per a les seves vacances, passant de basar-se en les estrelles a les opinions. “Una oportunitat que plataformes com Booking o TripAdvisor van detectar i ja intermedien un 75-80% de les reserves d’hotels”, apunta Roca. Ara hi ha molts objectes que generen dades, com semàfors, polseres intel·ligents o sensors. Un fet que ha convertit la dada en un bé estratègic. Tant que Trump no vol que la infraestructura que transporta aquestes dades sigui de l’enemic i per això ha vetat Huawei en el seu país.

Més info: Google vs. Huawei, una guerra per terra, mar i xarxes

“La Internet de les Coses és l’origen de la dada, el 5G és el transport i el blockchain és la garantia que la dada no ha estat manipulada”, destaca Roca. I el repte segueix sent on recollim aquestes dades per a processar-les i donar resposta en temps real. Com bé diu el president de RocaSalvatella, ja no parlem de big data, si no de fast data.

Els nous models de negoci i les noves empreses treballaran amb les dades, però ho han de fer de forma ètica si no volen córrer el risc de perdre la confiança dels usuaris. De fet, no és el primer cop que se senten notícies de dades de filtrades i el debat ciutadà de sobre a qui pertanyen les dades personals és a l’ordre del dia. El tema està a utilitzar aquella informació que l’usuari ha donat el consentiment per emprar, el que Roca anomena dada merescuda.

Acceleradores per generar talent

L’ecosistema emprenedor ha propiciat l’aparició de moltes acceleradores de starupts i, en aquest nou context de 5G, és possible que es necessiti l’aparició “d’acceleradores de formació”, assenyala Aragonès. Segons el vicepresident del Govern, “hi ha sectors que podrien estar funcionant molt millor però que tenen un coll d’ampolla perquè no hi ha gent prou formada per ampliar la plantilla”.

De fet, Grau posa de manifest que “la Unió Europea preveu que el 2020 hi hagi 500.000 llocs de treball que no es podran cobrir amb talent”. Una situació que planteja un nou repte per a les empreses: el fet d'introduir plans de formació per a formar als seus treballadors en la tecnologia 5G. “Hem d’estar preparats per un talent d’àmbits que fins ara no existien i també remodernitzar als professionals actuals de les organitzacions. La solució al repte del talent és un equilibri entre les dues coses”, conclou Grau.

Més informació
Eduard Martín: "El 5G donarà servei a la Internet de tot"
Doctor Google, dades i 5G, el petroli del segle XXI
Barcelona vol ser un laboratori europeu del 5G
Avui et destaquem
El més llegit