Amancio Ortega vesteix el negoci immobiliari

El fundador d'Inditex dedica una part de la seva enorme fortuna a la compra d'edificis emblemàtics a les principals zones comercials

La història d'Amancio Ortega (Busdongo de Arbas, Lleó, 1936) és d'aquelles de pel·lícula. Un fill de família humil convertit en el tercer home més ric del món. Una fortuna consolidada al negoci del tèxtil, i que d'un temps ençà també inverteix en l'immobiliari.

L'inici d'any ha estat mogut per Ortega, que ha adquirit dos singulars immobles al centre de Barcelona i València. A través de la societat Pontegadea, s'ha fet amb aquests dos edificis que a banda de compartir posició estratègica als respectius eixos comercials, també comparteixen el fet que allotgen les botigues Apple als seus baixos.

Unes despeses de 44 milions d'euros a Barcelona i 23 a València no són res per al tercer home més ric del món segons la revista Forbes, amb un capital estimat de 47.600 milions d'euros. Ortega ha desenvolupat una carrera empresarial amagat dels flaixos mediàtics, i fins i tot costa trobar fotografies seves.

Un orgull ferit
La família d'Ortega es va traslladar a Arteixo, La Corunya, quan ell era ben petit. Quatre fills subsistien amb els ingressos del pare, que treballava com a peó ferroviari. Quan Amancio, el més petit dels germans, tornava un dia de l'escola amb la seva mare, va presenciar l'escena que marcaria la seva determinació. Un botiguer no va fiar més productes a la seva mare. Aquell dia el petit Amancio, de 13 anys, va decidir deixar l'escola i posar-se a treballar.

Va començar repartint camises amb una bicicleta, per entrar a treballar més tard a la merceria La Gala, on ja treballaven dos dels seus germans. Un petit taller on Amancio va començar a conèixer de prop el negoci del tèxtil. Ja amb 16 anys va decidir que podia fer millor les coses, amb dues premisses bàsiques: calia donar als clients el que volien, i calia fer-ho abans que ho fes la resta.

D'aquesta manera va néixer GOA (les inicials del seu nom i cognoms en ordre invers), on acompanyat dels seus germans va començar a reclutar dones de la zona per cosir les seves primeres peces de roba: les clàssiques bates de senyora. Amb aquesta experiència, el 1975 obre la primera botiga Zara a La Corunya, complint les seves dues idees bàsiques, que ha mantingut sempre.

A partir d'aquí, el creixement ha estat exponencial, especialment des de la fundació d'Inditex el 1985 i la diversificació del negoci en diverses marques com Pull&Bear, Bershka o Oysho; i la compra d'altres grups com Massimo Dutti o Stradivarius.

Avui et destaquem
El més llegit