Barraquer endreça la casa

L'empresa familiar factura 36,4 milions d'euros, presenta un nou model de gestió i modernitzarà les instal·lacions

Els portaveus de Barraquer | AAD Els portaveus de Barraquer | AAD

Després d'un període de transició generacional, l'empresa familiar Barraquer afronta l'entrada de la cinquena generació liderada pel professor Rafael I. Barraquer, president i director mèdic de la Clínica Barraquer. Durant tres anys, l'emblemàtica companyia barcelonina ha fet endreça i això s'ha reflectit en un increment de la facturació d'un 16% i un volum de negoci de 36,4 milions d'euros. En una roda de premsa l'hospital barceloní, els portaveus de la clínica han explicat el seu nou model de gestió, la modernització de les instal·lacions i l'expansió internacional.

Endreça

Ignacio Elizalde, gerent de la clínica fundada el 1940, ha explicat com han aplicat a la gestió les idees de l'empresa. "En aquests tres anys hem fet una evolució, no una revolució". El valor Barraquer "és un model d'èxit que no es pot descartar", així, l'empresa va afrontar el 2016 un plantejament per afrontar el nou segle.

La primera actuació ha estat la "professionalització de la gestió, sense perdre l'essència, bàsicament per l'escala del negoci, no te n'adones i passes de tenir 10 metges a 50". Actualment hi ha 300 persones en plantilla i els metges estan contractats a jornada completa: "Una gran empresa familiar" amb 33 oftalmòlegs, 20 metges MIR, anestesistes, etc.

Barraquer factura 36,4 milions d'euros amb un increment del volum de negoci del 16% en els darrers tres anys

S'ha efectuat una revisió de l'organigrama amb la novetat d'incorporar tres àrees: gerència, direcció mèdica i docència i investigació per delimitar els àmbits d'acció "mantenint la confiança en l'equip existent".

El segon pas va ser contractar una consultoria per revisar cada departament i optimitzar i dimensionar les capacitats dels oftalmòlegs. "Vam actuar sobre la taxa de no presentació dels pacients a la visita" i intentar reduir-les. Han "tensat el model per treure-li el màxim partit", cosa que també va comportar una redimensió dels departaments.

Una altra acció va ser una anàlisi de tarifes i la conclusió és que "Barraquer no és car", segons Elizalde. "En una època sense Seguretat Social, el 40% de llits eren de beneficència", apunta Barraquer.

En la banda de despesa, Alberto Madrigal, gerent adjunt i responsable del desenvolupament de negoci, s'ha dedicat a repensar i treballar aquest punt. "Hem millorat els nostres llaços amb els proveïdors", d'una banda i per la banda de despesa d'energia, per exemple, han anat a consultar amb experts externs per retallar. "I ha anat molt bé", apunta, al que Barraquer afegeix que "tot no ho podem fer sols". El professor recorda que en època del seu avi, Barraquer era un sol "univers, des de la feina a l'arquitectura" i ara "estem obligats a estar connectats amb la societat o amb ajudes externes".

Finalment, segons afegeix Elizalde, ha explicat que també han iniciat un projecte de recursos humans, donant més pes a aquest departament, que abans estava descuidat.

Pel que fa a l'edifici, catalogat per l'Ajuntament de Barcelona, li cal un "rentat de cara", segons Elizalde. S'efectuarà un pla director a diversos anys per "renovar les instal·lacions superant les barreres arquitectòniques actuals i concentrar els equips mèdics en la mateixa zona". Una millora decorativa i funcional. Tot mantenint l'activitat. El pla de renovació pot allargar-se "20 anys" i la inversió dependrà de les necessitats, "potser un milió d'euros per any", però tenint en compte la peculiaritat de l'edifici "les xifres ballen molt".

La clínica anuncia que reformarà l'edifici del carrer de Muntaner per modernitzar-lo

El capital de Barraquer està repartit en dos socis, Rafael -el gestor- i la seva germana com a accionista. L'endeutament de l'empresa és zero, de manera que les reformes s'efectuaran amb recursos propis. Sobre projeccions en la facturació, la direcció apunta que "no fem una previsió de grans increments, volem un increment sostingut i factible, dins del pla de reformes". En consonància amb el darrer exercici, en què es va créixer un 3% el 2019 amb un Ebitda de 3,6 milions d'euros: "Els creixements més forts van ser del 2017 al 2018", subratlla Elizalde.

Expansió internacional

Els pacients internacionals que reben a Barraquer arriben des de 90 països. "Tenim molts pacients d'Orient Mitjà i del Nord d'Àfrica, aquesta és una relació que hem treballat durant molt de temps", ha explicat Madrigal, qui ha afegit que "Barcelona és un referent en turisme de salut en part gràcies a Barraquer".

Més info: Barraquer obre una clínica a Dubai i inicia la internacionalització

El 2015 es va signar l'acord per obrir l'hospital a final d'aquest 2020 a Emirats Àrabs. La clínica disposarà de 13.000 metres quadrats, sis plantes, i comptarà amb la tecnologia ocular més avançada. "El Barraquer UAE Eye Hospital comptarà amb el prestigi de la marca, el know how de Barraquer i la nostra direcció i gestió del personal mèdic i sanitari".

"La franquícia no és el model Barraquer", ha apuntat Madrigal, subratllant que la formació i els professionals d'aquesta clínica els enviaran des de Barcelona. De moment hi aniran set o vuit oftalmòlegs per treballar in situ.

El soci financer a Dubai és Grandins Investment, que forma part de National Holding amb seu a Abu Dhabi, i és aquesta firma la que afronta la inversió de la construcció de l'edifici. Barraquer i Grandis han creat una empresa conjunta que comptarà amb 12 oftalmòlegs i espera facturar entre 16 i 20 milions d'euros a mitjà termini.

El pacient provinent del Golf és, de mitjana entre un 10% i un 12%, d'un total de 14% d'internacionals a Barcelona. De 800 pacients al dia, entre 60 i 80 són de la zona. En aquest sentit, no esperen que l'obertura a Dubai pugui canibalitzar el client d'Orient Mitjà: "Tindrem un flux de fidelitat sent referents a la zona".

Avui et destaquem
El més llegit