Brussel·les acusa Google d'abús de posició dominant

La Comissió assenyala al gegant estatunidenc d'internet per haver afavorit el seu sistema de comparació de preus

La Comissió Europea ha enviat aquest dimecres un plec de càrrecs al gegant estatunidenc d'internet Google en què l'acusa formalment d'abús de posició dominant per afavorir de manera sistemàtica el seu servei de comparació de preus (Google Shopping) respecte als seus rivals als resultats del cercador. La companyia disposa ara d'un termini de 10 setmanes per presentar al·legacions i sol·licitar una audiència de defensa.

L'Executiu comunitari ha obert a més una nova investigació formal sobre el comportament de Google pel que fa al seu sistema operatiu per a mòbils, Android. L'examen de Brussel·les es concentrarà a determinar si Google ha vulnerat les normes de la UE obstaculitzant el desenvolupament i l'accés al mercat de sistemes d'explotació, aplicacions i serveis per a dispositius mòbils intel·ligents rivals d'Android.

L'enviament d'un plec de càrrecs suposa que l'Executiu comunitari fa un pas més cap a la imposició d'una forta multa a Google, que podria arribar al 10% del seu volum de negocis. A més, Brussel·les podria obligar la companyia a fer canvis estructurals en el seu cercador per acabar amb l'abús de posició dominant. La quota de mercat de Google supera el 90% a la majoria de països de l'espai econòmic europeu.

La decisió de la comissària de Competència, Margrethe Vestager, corregeix a més la via d'actuació que havia seguit el seu antecessor, l'espanyol Joaquín Almunia. Almunia va obrir la primera investigació contra Google el 2010 i va intentar en tres ocasions una solució negociada, per eludir l'enviament d'un plec de càrrecs. Però les concessions ofertes pel gegant estatunidenc van ser rebutjades per insuficients pels seus rivals i per països com Alemanya o França.

"En el cas de Google, crec que la companyia podria haver donat un avantatge indegut al seu propi servei de comparació de preus, vulnerant les regles antimonopoli de la UE", ha explicat Vestager. "Google té ara l'oportunitat de convèncer la Comissió del contrari. Tot i això, si la investigació confirma les nostres preocupacions, Google haurà de fer front a les conseqüències legals i canviar la manera de fer negocis a Europa", ha ressaltat.

Brussel·les denuncia que Google reserva sistemàticament un tractament favorable al seu comparador de preus a les seves pàgines de resultats de recerques generals, per exemple mostrant Google Shopping de manera més prominent a la pantalla. Així podria estar desviant artificialment trànsit des de serveis de comparació de preus rivals i obstaculitzant la seva capacitat de competir al mercat, segons l'anàlisi de la Comissió.

L'Executiu comunitari creu que així els usuaris no veuen necessàriament els resultats més rellevants en resposta a les seves cerques, el que perjudica els consumidors i frena la innovació. L'opinió preliminar de Brussel·les és que per corregir aquesta conducta, Google hauria de tractar el seu propi servei de comparació de preus i el dels seus rivals de la mateixa forma. Al parer de Vestager, les mesures correctives ofertes per la companyia fins ara són insuficients per resoldre el problema.

Almunia havia identificat un total de quatre punts de preocupació pel que fa a l'actuació de Google. El plec de càrrecs enviat es refereix únicament al primer d'ells i la Comissió ha aclarit que no descarta ampliar-lo per cobrir altres serveis de recerca especialitzats. També continuarà investigant els altres tres punts: còpia de continguts web rivals, publicitat exclusiva i restriccions indegudes als anunciants.

Avui et destaquem
El més llegit