Caixa d'Enginyers, un salt amb rècord de socis però sense "mega resultat"

El grup cooperativa de crèdit amb seu a la Via Laietana de Barcelona guanya 11,1 milions d'euros i 26.998 nous membres

Josep Oriol Sala i Joan Cavallé, del Grup Caixa d'Enginyers Josep Oriol Sala i Joan Cavallé, del Grup Caixa d'Enginyers

Ja fa 51 anys que Caixa d'Enginyers existeix i mai havia tingut tants socis com ara. En total, s'ha tancat el 2018 amb 187.410 socis, el que suposa un 16,83% més que el 2017 que se suma al creixement de 12,5% respecte el 2016. És a dir, quasi un 30% més de socis en només dos anys. Això sí, dos anys plegats d'actualitat econòmica i també política. 

Josep Oriol Sala: "A moltes entitats els hi agradaria tenir el creixement de socis que hem tingut. Això no és només una tendència d’un any"

"Arran de la situació de l'1-O vam tenir més creixement, però nosaltres no hem canviat, som els mateixos. Potser es va produir perquè els altres van prendre unes altres decisions", va manifestar el president de Caixa d'Enginyers, Josep Oriol Sala, ara fa tot just un any. Alhora, també va recordar que el creixement de socis anual dels darrers anys se situava al voltant del 8%, i que el 2017 va créixer encara més a partir del referèndum, quan van rebre clients procedents d'altres entitats que van traslladar la seu social fora de Catalunya. 

"A moltes entitats els hi agradaria tenir el creixement de socis que hem tingut. Això no és només una tendència d’un any", ha assegurat el president de l'entitat durant la presentació de resultats d'enguany celebrada a l'Hotel Hesperia Barcelona Presidente. A parer seu i més enllà de la política, les "raons fonamentals" per ser soci de la Caixa d'Enginyers són les de sempre: cooperativa de crèdit, arrelament amb el territori, assessorament personalitzat al soci o no tenir afany de lucre o de servei. 

Més info: Caixa d'Enginyers guanya 12,24 milions d'euros

"Pot haver-hi organitzacions de tota mena que fan recomanacions en un sentit o un altre, però nosaltres no ho estem buscant... Tampoc despreciem qualsevol tipus de recomanació, qui vulgui recomanar que ens recomani", ha afegit en resposta a una pregunta sobre les recomanacions de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) de treure els diners dels grans bancs que han canviat la seu social i posar-los en entitats com Triodos Bank o Caixa d'Enginyers que manté la seva seu al cor de Via Laietana.   

Menys beneficis, agafar carrerilla i fer el salt

Això sí, més socis no té per què implicar necessàriament millors resultats. Caixa d'Enginyers ha tancat el 2018 amb uns beneficis d'11,1 milions d'euros, el que suposa un 8,8% menys que l'any anterior quan van ser de 12,24 milions d'euros. Josep Oriol Sala ha associat aquest descens a diferents factors com el context, els canvis del mercat, la revisió a la baixa de les expectatives del BCE, la pujada dels tipus d'interès que no arriba o la pressió reguladora. Per no parlar també (o sí) de la crisi italiana, el Brexit i la guerra comercial made in USA

 

"Ens hem d'adequar per atendre a aquestes perspectives de creixement, potser hem de fer dos passos endarrere per agafar carrerilla I fer aquest salt", ha assegurat. Amb un recordatori més que simbòlic: "Abans de la crisi, hi havia 62 cooperatives de crèdit en el mercat i cap de les 62 va necessitar ajudes. Al contrari, hem aportat al fons de garantia de crèdits per ajudar a altres entitats."

Cavallé: "Un tipus d'interès zero és una arma de destrucció massiva de marge"

En aquest sentit, el director general de Caixa d'Enginyers, Joan Cavallé, ha defensat que l'entitat es troba en resultats "similars al 2015" i amb una "evolució tranquil·la i sense modificacions importants". El volum de negoci del grup ha crescut un 7,65%, assolint així els 6.190 milions d'euros. Alhora, la ràtio de capital és del 14,24%, per sobre dels requisits reguladors i de la mitjana del sector arreu d'Espanya, i la ràtio de morositat és del 2,77% respecte el 3,33% del 2017. 

Tecnologia versus una arma de destrucció massiva 

"Un tipus d'interès zero és una arma de destrucció massiva de marge", ha alertat. I a l'espera del BCE, l'objectiu és "conservar la solvència del crèdit" perquè "els socis no esperen un mega resultat" sinó afrontar de la millor manera possible el canvi de cicle abans que hi hagi canvi de cicle, si és que no hi és ja amb el preludi d'una nova crisi... "A aquest exercici li podríem dir la paradoxa: creixement de dipòsits que no es correspon en una miillora de rendibilitat a curt termini per l’efecte dels tipus d’interès tipus zero. Però, ens dona una projecció rellevant a llarg termini", ha afegit. 

Com deia un expert en gestió de riscos com el president del Col·legi d'Actuaris, Miquel Viñals, a VIA Empresa: "Has de fer el canvi quan estàs bé, no quan estàs malament i ja no tens ni força ni recursos". De moment, a la cooperativa de crèdit es contenen els costos i es genera més inversió creditícia.

Més info: ERO a la gran empresa, el preludi d’una nova crisi?   

"Al segle passat, Caixa d'Enginyers ja apostava per la digitalització i les noves tecnologies", ha recordat Cavallé. Ara, però, encara una mica més i és que en els últims cinc anys s'hi han destinat fins a 35 milions d'euros, tot just s'acaba d'estrenar una nova pàgina web i s'estima que almenys el 65% dels socis són digitals ja que han fet com a mínim 12 interaccions digitals. També, el 84% dels socis ha accedit a canals digitals, la banca mobile ja es troba en un 42% i ja es treballa en intel·ligència artificial.

El lema de la cooperativa de crèdit és Som present. Som futur.  Així doncs, en aquest salt cap endavant es mira amb optimisme el model de negoci, el manteniment dels marges d'interessos o el model de gestió activa en vehicles d'inversió amb més prudència que risc. "El repte d'aquest exercici és gestionar en un entorn disruptiu", ha conclòs Cavallé. 

Més informació
Cavallé (Caixa d'Enginyers): "Seguirem obrint oficines"
Miquel Viñals: "Cobrarem les pensions, però no les que creiem"
Avui et destaquem
El més llegit