Casa Saleta, productes singulars que es poden pagar en pessetes

La botiga de Santa Cristina d'Aro, a punt de fer 150 anys, és un reclam pels compradors curiosos

Façana de la botiga Casa Saleta, a Santa Cristina d'Aro Façana de la botiga Casa Saleta, a Santa Cristina d'Aro

Fa quinze anys que va desaparèixer la pesseta, però avui dia encara hi ha qui se'n troba per casa al fer neteja o un trasllat. De fet, el Banc d'Espanya calcula que queden per canviar 273.039,4 milions de l'antiga moneda; és a dir, 1.641 milions d'euros. Una quantitat gens desdenyable de diners repartits en mans de persones a qui sol fer mandra anar fins al banc a fer el canvi. Per a tots ells, al cor de Santa Cristina d'Aro hi ha una opció més divertida per treure profit a les pessetes que encara guarden en calaixos, trasters i moneders antics: Casa Saleta.

Aquesta petita botiga, que d'aquí a poc farà 150 anys, encara cobra en pessetes. La Montse Sala, la seva actual propietària i besnéta del fundador, precisa que gairebé mai han deixat de fer-ho. "Quan feia mig any que havia desaparegut la moneda, des de l'Ajuntament van posar en marxa una campanya entre els comerços locals perquè durant una setmana acceptessin pessetes. Va ser bestial, van haver d'allargar-ho a dues setmanes, i quan va acabar nosaltres vam decidir que seguiríem cobrant en pessetes perquè hi ha molta gent que encara en té arraconades per casa", explica.

Sala: "El que hem fet ha sigut especialitzar-nos en productes que no es troben al supermercat"

La peculiaritat de cobrar amb pessetes, que després bescanvien per euros al Banc d'Espanya, els ha col·locat al mapa per a molts curiosos, però no només per això és coneguda Casa Saleta. L'altre gran reclam és la singularitat dels productes que venen: una màquina per posar taps de suro a les ampolles, un obridor d'uriços o escuma d'afaitar Floïd. "No ens barallarem mai per un trepant perquè sempre perdrem a l'hora d'oferir el preu més baix. El que hem fet ha sigut especialitzar-nos en productes que no es troben al supermercat", destaca Sala.

Façana antiga de la botiga Casa Saleta 
Antiga façana del comerç local. Cedida

Una estratègia de compra sorgida de la lògica que, ara per ara, està permetent que aquesta centenària botiga aixequi cada dia la persiana. "Actualment, la gent ve a mirar i a xafardejar com si això fos gairebé un museu, i alguna cosa sempre cau", assegura la propietària, que apunta que molts dels clients són estrangers. Per a ella, aquesta filosofia de compres és un joc: "M'agrada buscar i quan veig coses estranyes o poc comunes, les compro".

Un punt de compra per diligències

Reinventar-se en comptes d'intentar competir amb les grans superfícies -a pocs metres hi ha dos supermercats, un d'ells de dues plantes- ha permès que aquesta botiga de poble segueixi tenint una raó de ser 147 anys després de la serva inauguració.

Jeroni Sala va obrir Casa Saleta el 1870, després de rebre la botiga com un regal de noces. Al principi, era un punt d'aturada per a les diligències que anaven cap a Girona. En aquella època, Santa Cristina d'Aro no arribava al miler d'habitants, i la major part d'ells vivien en zones allunyades del centre, com Solius o Romanyà. Venien grana, vi, menjar pel bestiar i també roba. "Hem de tenir en compte que molts dels habitants de la zona vivien a pagès i s'autoabastien de gran part d'aliments", ressalta la Montse Sala, que encara guarda factures de les primeres dècades de vida de la botiga.

Jeroni Sala va obrir Casa Saleta el 1870, després de rebre la botiga com un regal de noces

Els anys d'abans de la guerra ja es va ampliar el catàleg de productes a la venda, i el primer gran canvi va arribar més tard, als anys 50, de la mà dels primers turistes de la Costa Brava. Als aliments s'hi van sumar les postals, els flotadors i els souvenirs, i també els primers elements de ferreteria. Quan als 70 es van popularitzar els supermercats es va notar una baixada molt gran de les vendes, i va ser a partir de llavors quan van començar el camí d'especialització que els ha dut a ser un reducte del petit comerç en una zona presa per les grans superfícies, sobretot a la veïna Platja d'Aro, que cada cop s'assembla més a un carrer comercial de qualsevol gran ciutat.

Una de les factures antigues que conserva Casa Saleta 
Una de les factures antigues que conserva el comerç. Cedida

Més informació
Casa Gispert, dels productes colonials a l’atracció per a turistes
Ca l'Arxer, vestint cases des del 1903
Unión Suiza, els joiers de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit