El circuit de Castellolí serà un laboratori de vehicles connectats

Cellnex ha equipat les instal·lacions amb la tecnologia necessària per poder-hi fer proves de mobilitat intel·ligent

El projecte 'Mobility Lab' de Cellnex al Circuit Parcmotor Castellolí | Cedida El projecte 'Mobility Lab' de Cellnex al Circuit Parcmotor Castellolí | Cedida

El Circuit Parcmotor Castellolí aspira a convertir-se en un dels laboratoris principals al món dels vehicles del futur. La companyia Cellnex ha presentat aquest divendres els treballs que ha dut a terme a les instal·lacions en el darrer any que li han permès convertir-se en un dels principals circuits connectats d’Europa. Ara el proper pas, ha anunciat el president del Circuit, Xavier Bartrolí, és seguir sent un “punt de referència”. Per a fer-ho possible han posat en marxa un Mobility Lab que, amb la complicitat de les empreses del sector, vol ser clau per la mobilitat del futur.

L’aposta, ha especificat Òscar Pallarols, director d’Innovació de Cellnex, vol ser a llarg termini tenint en compte que no es preveu que fins el 2035 els vehicles funcionin 100% automatitzats. Després que Cellnex hagi equipat les instal·lacions amb la tecnologia i la infraestructura necessària, ara el proper pas és que s’hi puguin desenvolupar nous productes i serveis en el camp de la mobilitat intel·ligent i la connectivitat dels vehicles.

Malgrat que a hores d’ara, ha reconegut Bartrolí, no existeixen “contractes amb empreses grans” però “el feeling és bo”. La presentació ha servit als assistents, molts d’ells representants del sector de l'automoció, per conèixer en primera persona les novetats que s’han implantat al circuit. “Moltes d'elles ens poden semblar de ciència ficció, però són reals”, ha reconegut el director del Circuit. En concret, Cellnex ha dotat el circuit de connectivitat de banda ampla i ha desplegat una xarxa sense fils amb cobertura a tot el recinte, que permet la connectivitat entre vehicles.

Bartrolí: "Les novetats del circuit ens poden semblar de ciència ficció, però són reals”

El traçat, a més, compta amb càmeres d’alta definició per al seguiment dels vehicles en pista i unitats embarcades en els mateixos vehicles per a la transmissió de dades de telemetria, vídeo i veu.

La nova xarxa sense fils instal·lada permet transmetre imatges i informacions al llarg del circuit de velocitat fins al centre de control per ser vistes i analitzades, el que permet millorar el rendiment dels vehicles i la seva seguretat durant la conducció. A més, gràcies a la connectivitat i la tecnologia implantada en el circuit, el que passa a la pista i dins el cotxe es pot controlar des de qualsevol lloc del món, fet que fa que no sigui necessari que l’equip, per exemple, d’enginyers s’hi desplaci.

Més info: Cellnex tanca amb èxit l'ampliació de capital de 1.200 milions d'euros

Totes les infraestructures operen sota la premissa d'una gestió energètica eficient i mediambientalment responsable, ja que s'abasteixen mitjançant energia eòlica i solar. 

Amb el nou laboratori, els impulsors busquen que tots els agents vinculats a l’automoció i les noves tecnologies puguin provar i desenvolupar solucions tecnològiques i serveis de futur vinculats a la connectivitat. les quals es puguin implantar en els vehicles de futur, ciutats i pobles, així com carreteres i autopistes. Per últim, la consellera de Justícia, Ester Capella, que també ha assistit a la presentació del nou circuit ha remarcat que la iniciativa pionera “és un àmbit que abasta moltes tecnologies i és molt transversal, cosa que suposa una oportunitat per a les empreses TIC de la comarca”.

Més informació
Cellnex s'alia a Suïssa amb un grup de fibra òptica
Cellnex convertirà el Parcmotor de Castellolí en un circuit connectat
Avui et destaquem
El més llegit