Per què Catalunya no s'ha pogut autoabastir de material sanitari?

La conseller d'Empresa prepara la indústria per autoabastir-se de material sanitari de cara a la tardor i hivern

Sanitaris a l'hospital Josep Trueta de Girona | ACN (A. Freixas) Sanitaris a l'hospital Josep Trueta de Girona | ACN (A. Freixas)

"Tenim una gran dependència de tercers països i ha resultat nefast. Al nostre territori tenim eines i empreses per reaccionar i indústria que fa maquinària de tota mena, filadors, teixidors...". És el missatge que va llançar l'empresari Alejandro Laquidain durant una trobada virtual amb la Consellera d'Empresa, Àngels Chacón, organitzada per la Fundació per la Indústria, el Gremi de Fabricants de Sabadell i la Confederació de la Indústria Tèxtil i que va reunir més d'una setantena d'empresaris. Així mateix, la consellera va anunciar que pròximament es presentarà un paquet de mesures de suport directe a la indústria per fer front a la crisi del coronavirus.

L'abastiment de material sanitari com mascaretes, equips protectors o fins i tot els tests han depès completament de l'estranger i des del sector empresarial han reivindicat que la indústria catalana tenia capacitat de reacció per fer-hi front. Un escenari que va reconèixer la consellera, assegurant que hi ha la capacitat productiva per capgirar la situació, però deixant clar que era impossible preveure una pandèmia com l'actual. Ara comencen a treballar perquè en un futur pròxim la indústria catalana pugui abastir tot aquest material sanitari. "Hem de començar a preveure l'aprovisionament perquè aquesta tardor i hivern no passi el mateix", va sentenciar Chacón.

Àngels Chacón: "Haurem de dedicar una part de la nostra indústria al nostre abastiment"

La responsable d'Empresa de la Generalitat va assegurar que un dels eixos del Pacte Nacional per la Indústria haurà de ser com es reconverteixen certes indústries per garantir l'aprovisionament de material sanitari. "Si alguna cosa hem d'aprendre és que per preservar vides, haurem de dedicar una part de la nostra indústria al nostre abastiment", va emfatitzar.

Tot i això, va assenyalar que no es tracta de reconvertir tota la indústria, ja que és positiva la diversificació, però va emplaçar-se a estar preparats. I no només pel material: "No pot ser que per comprar compostos reactius pels testos PCR, hem d'estar amb l'ai al cor de si Estats Units o Xina ens els proveeix".

"Les empreses ens hem sentit una mica abandonades en les compres públiques. Molts productes s'han important d'altres països", va lamentar també Josep Moné, president de la Confederació de la Indústria Tèxtil-Texfor .

Què ha passat?

Una de les problemàtiques amb què s'ha trobat part de la indústria tèxtil és que a Catalunya no hi ha cap laboratori que pugui certificar mascaretes o roba protectora i els prototipis s'han d'enviar a dos laboratoris de l'Estat. L'empresari Abel Ortiz va lamentar que això ha fet endarrerir molt les homologacions: "Tenim seriosos problemes. Hem perdut molt temps, diners i segurament llocs de treball".

"Hem patit aquest tema", va reconèixer Àngels Chacón, que va anunciar que s'està treballant també per poder fer les homologacions a Catalunya. "Em fa molta ràbia que hagi passat això. És una altra lliçó apresa", va expressar. Tot i això, va voler posar en valor la capacitat de Catalunya en altres sectors, com el Big Data, en què el país és pioner i hagués pogut reaccionar més ràpidament. La imprevisibilitat de la pandèmia del coronavirus ha impedit la preparació d'altres sectors.

Quan la fàbrica del món s'atura

Però la crisi del coronavirus no només ha fet rebrotar la importància de poder autoabastir-se de material sanitari. També ha posat en qüestió certs aspectes de la globalització. "Al principi vam patir una manca de mercaderies de Xina i vam veure què passava quan la fàbrica del món aturava el tràfic de mercaderies: les empreses havien de parar cadenes de producció", va detallar Àngels Chacón.

Aquest escenari farà, segons la consellera, que moltes empreses es comencin a plantejar la producció local, "Haurem d'estar molt atents per captar aquestes oportunitats de retorn de la producció local", va afegir la consellera, que va assegurar que algunes grans marques de moda ja estan pensant a produir localment.

"Que la proximitat sigui un element de competitivitat i de seguretat de proveïment i que els proveïdors locals ens facin ser més competitius per les grans marques", va desitjar.

Preocupació empresarial

La trobada virtual organitzada per la Fundació per la Indústria, el Gremi de Fabricants de Sabadell i la Confederació de la Indústria Tèxtil va posar de manifest la preocupació del sector empresarial per la crisi actual i l'interès per les ajudes que han d'arribar. "Les ajudes públiques han de permetre que el teixit industrial es recompongui, continuï i tingui força per la represa", va reclamar Josep Roca, president de la Fundació per la Indústria, que va demanar també no aturar l'aposta per la transformació a la indústria 4.0.

Més info: La transformació a la indústria 4.0 sense cadàvers pel camí

"Cap de nosaltres s'esperava aquesta crisi ni tenia un manual d'instruccions. Des d'un primer moment vèiem com l'aturada començava a afectar la nostra economia. I si s'havia d'aturar l'activitat econòmica, havia d'estar acompanyada de mesures perquè si no el teixit empresarial patiria molt", va explicar Chacón, que va afirmar que la Generalitat està treballant en les ajudes pel sector industrial, que presentarà pròximament. I va mostrar el seu compromís en la indústria 4.0: "Aquesta crisi ha fet de catalitzador de la transformació digital. Les nostres empreses necessiten que se les ajudi i acompanyi en aquest camí".

Àngels Chacón: "És inassumible que les empreses que estiguin a mig gas, tornin a incorporar tota la plantilla"

Algun empresari també va posar damunt la taula la qüestió dels ERTOs, ja que si les empreses estan obligades a readmetre tots els treballadors quan s'aixequi l'estat d'alarma, afrontaran problemes importants ja que la facturació i l'activitat no es reactivarà a l'instant. La consellera d'Empresa va assegurar que han demanat a l'Estat que s'ampliïn els supòsits dels ERTOs: "És inassumible que les empreses que estiguin a mig gas, tornin a incorporar tota la plantilla". Si no es fa, va afegir, hi haurà un "desastre" quant a l'atur.

També es va posar de manifest la preocupació dels empresaris pels crèdits ICOs del Govern espanyol. "Ens preocupa. Hi ha gent que ha pagat les comissions i encara no han rebut els diners. El rumor és que estan tardant molt i encara no està al compte corrent de les empreses", va assegurar Àngels Chacón, que va demanar agilitat i rapidesa en aquests tràmits. "I també hi han d'haver ajuts directes a les empreses", va emfatitzar.

Avui et destaquem
El més llegit