​Cóndor, els leotards de la Corona britànica

La firma tèxtil fa 120 anys que vesteix generacions de nens catalans i té entre els seus compradors nord-europeus la família reial britànica

Els nens de la família reial britànica amb mitjons Cóndor | Cedida Els nens de la família reial britànica amb mitjons Cóndor | Cedida

Dels seus tallers d'Arenys de Mar surten leotards i mitjons de fins a 67 colors diferents. Els grisos, per exemple, són els que va lluir la petita princesa Charlotte del Regne Unit en el seu primer dia de guarderia. La firma Cóndor, fundada a Arenys de Mar però de propietat igualadina, fa 120 anys que calça els nens catalans amb mitjons i leotards i ara, gràcies a l'exitosa exportació que han iniciat, també vesteix anglesos, alemanys, noruecs... I és que el fred és un bon aliat seu i té bona part de culpa dels seus 18 milions d'euros de facturació.

"Venem molt al Regne Unit, moltíssim, els encanten els nostres productes i hem tingut la sort que la família reial als prínceps els hi posen sempre els nostres leotards que els compren al nostre client de Chelsea. Han sortit a totes les revistes i això també ens ha donat una propaganda enorme com a proveïdors dels mitjons de les criatures de la Casa Reial", explica Roser Ramos, directora general d'aquesta empresa tèxtil.

Més info: “Fer un pas endavant val diners però has d’apostar”

Aquesta fita, important per la promoció de la marca, és fruit de la feina dels últims 10-12 anys de la companyia. "Abans el que es fabricava pràcticament era per vendre-ho al mateix territori espanyol, però abans de la gran crisi ja vam començar a muntar un departament, a dedicar-li recursos, humans i econòmics, i vam començar a bellugar-nos pel món. I ens vam adonar que el nostre era un producte atractiu i que a tot arreu on anàvem, agradàvem i ara estem a tot el món", explica amb orgull. 

Ramos: "Ens vam adonar que el nostre era un producte atractiu i que a tot arreu on anàvem, agradàvem"

Aretex SA va ser fundada el 1898; primer va ser propietat de la família Riera, fundadora de la firma d'Arenys de Mar. Després, passada una època difícil en què fins i tot la fàbrica va patir un incendi, el 1970 va ser comprada per la família Valls d'Igualada i és una de les sis empreses del grup empresarial Corporació Empresarial Valls, que també gestiona té Punto Blanco, altres empreses d'arts gràfiques i filatures. Amb aquest caràcter llegendari, Cóndor aglutina una plantilla de 220 treballadors en què es conjuguen dues coses: "L'experiència continuada de gent de tota la vida, que treballa 40 anys a la casa, i gent jove ve molt preparada acadèmicament. Aquesta fusió d'aquestes dues tendències fa que l'empresa tingui un ritme no sempre accelerat, perquè hi ha qui frena per pensar, però aquesta fusió fa que l'empresa funcioni molt i molt bé", apunta Ramos.

Una fàbrica vertical

Ubicats al centre d'Arenys de Mar, la fàbrica de Cóndor té 10.000 metres quadrats i la pròxima dedicada al producte acabat, amb 4.600 metres quadrats, s'ubica a Arenys de Munt. "Allí fem un producte de gènere de punt a casa nostra i és vertical, des de l'entrada del fil, el tenyim, el filem, el texturem... ho fem tot fins al producte acabat. Els nostres referents són la qualitat i el color, som la marca a escala mundial dins del món infantil que més colors oferim: ara són 67 colors diferents i ja hi ha gent que troba que falta algun blau i ja en portem 18!", comenta la directora general de la companyia que, a la vegada, és portaveu del clúster MODACC.

Filatures a la fàbrica de Cóndor | Cedida
Filatures a la fàbrica de Cóndor | Cedida

Des d'aquesta perspectiva de representació sectorial, Ramos matisa la importància que l'exportació ha tingut per al tèxtil en aquests anys de crisi econòmica. "El món s'ha fet petit perquè és molt més fàcil d'arribar-hi, abans anar als Estats Units o intentar vendre allà era una cosa de ciència-ficció, impossible per totes les barreres, pel desconeixement que hi havia, no hi havia la mentalitat. Avui dia anar a vendre als EUA no et diré que sigui relativament fàcil -perquè els meus col·legues em mataran perquè és complicat- però un cop hi ets, o un cop tens la mentalitat d'anar-hi, t'ho treballes i pots ser-hi amb més o menys presència. Els EUA és el nostre primer país exportador, és on venem més", apunta.

De fet, l'exportació suposa el 30% de la seva facturació: Portugal, França, Alemanya, Noruega, Dinamarca, Bèlgica, Regne Unit, els EUA... 40 països en total. L'altre 70% es queda al territori espanyol, on vénen des de botigues pròpies, cornes a El Corte Inglés i establiments multi marca. "A mesura que vas tenint èxit quan estàs venent a fora, tu mateix et vas animant i dius, "Ostres, això funciona!". I resulta que els que marxen, els que em deien que era una tonteria fabricar aquí els mitjons i que havíem d'anar a la Xina perquè allí eren molt més barats, doncs resulta que ara ja no hi són i nosaltres, que vam seguir fabricant a Arenys de Mar, som els que els hi venem els mitjons als xinesos perquè fem una qualitat i treballem d'una manera que ells no ho saben fer", comenta orgullosa la màxima directiva de Cóndor.

Treballadora a la fàbrica de Cóndor | Cedida
Treballadora a la fàbrica de Cóndor | Cedida 

Més informació
Punto Blanco preveu obrir 100 botigues a Espanya
Punto Blanco, mitjons amb visió exportadora
Avui et destaquem
El més llegit