Dejuni intermitent: la nutrició saludable en clau empresarial

Les noves tendències alimentàries i la tecnologia impulsen el sector de la nutrició

Malgrat que sembli una tècnica molt actual, el dejuni intermitent s’ha fet durant tota la història de la humanitat | iStock Malgrat que sembli una tècnica molt actual, el dejuni intermitent s’ha fet durant tota la història de la humanitat | iStock

Les noves tendències alimentàries que demanda la societat estan propiciant un auge de clíniques de nutrició, d'apps i de diferents negocis relacionats amb l'alimentació i el benestar, fet que està provocant que els perfils professionals nutricionals siguin cada vegada més demandats. Les dietes i noves maneres d'alimentació arriben a nosaltres a través de mitjans de comunicació, xarxes i el boca-orella, però aplicar-les sense coneixement pot acabar convertint-se en un problema saludable, que no pas un benefici. 

És el cas del dejuni intermitent, aquesta nova tendència alimentària que no és ben bé una dieta: "sinó allò que fas entre dietes", explica Néstor Sánchez, influencer d'alimentació, coautor del llibre El ayuno intermitente i cofundador de les clíniques Regenera. El dejuni intermitent consisteix en espaiar els àpats i, malgrat que sembli una tècnica molt actual, en veritat té milers d'anys: s’ha fet durant tota la història de la humanitat. Abans que tinguéssim a l'abast tants aliments, els humans ens passàvem hores, i fins i tot dies, sense alimentar-nos. La teoria d'aquesta tendència nutricional és que el cos necessita que l'aparell digestiu descansi algunes hores al dia, que amb els ritmes d'avui dia, s'està produint un sobreesforç.

Hi ha diferents graus de dejuni intermitent, en funció del temps de separació entre els àpats: consumir tots els aliments del dia en una finestra de 12 hores; o en una de vuit hores (deixant 16 hores de descans) i, el grau més elevat, que és menjar una sola vegada al dia. Aquesta última pot semblar radical, però per a Sánchez "radical és fer que el teu cos hagi de treballar sis o set vegades al dia per menjar".

Això sí, no tindria cap sentit fer tots els àpats en un període concret del dia, però que l'alimentació no fos equilibrada. Segons Sánchez, hi ha gent que encara no ha entès bé el dejuni intermitent i, assenyala que, en veritat, es pot seguir d'una manera molt natural, simplement "escoltant el cos i la gana". Sense forçar. Sent un menjador intuïtiu. "No és qüestió de comptar hores, que és l'error que fa la gent, sinó d'escoltar el cos", afirma. 

 "50 anys de nutricionisme i el món encara menja pitjor", critica Sánchez, qui apunta que, de fet, l'increment d'al·lèrgies, intoleràncies, indigestions i problemes estomacals dels últims anys a la nostra societat podria venir justament "perquè estem estressant el nostre aparell digestiu amb tantes ingestes". 

L'assessor, al mòbil

Sánchez apunta que, sempre que no hi hagi una patologia prèvia o es prengui medicació, el dejuni intermitent no requereix un gran assessorament. Únicament es necessita "entendre que has de menjar una bona densitat nutricional i que has d'evitar productes processats o aquells que tinguin més potencial inflamatori". 

Segons Sánchez, consisteix en "menjar bé i ja vindrà sol", però el cert és que la disrupció tecnològica està posant a l'abast de qualsevol persona tenir un assessor nutricionista. Només cal tenir a les mans un telèfon intel·ligent. Tant Google Play com Apple Store compten amb desenes d'aplicacions especialitzades en dejuni intermitent. Algunes d'elles compten amb grans volums d'usuaris, com Fastic que té 20 milions a Apple Store o Fasting, que acumula més de 10 milions de descàrregues a Google Play. 

El model de negoci? A més de dades -la gran mina d'or de l'era digital-, ofereixen un servei gratuït i un altre de prèmium, que té un preu aproximat d'entre tres i vuit euros mensuals. Més enllà de temporitzadors per calcular els terminis, aquestes aplicacions ofereixen un assessorament personalitzat, informació nutricional, alertes, un registre d'aigua i d'aliments, comptador de passes o fins i tot xats on interactuar amb altres usuaris.

Un perfil professional en auge

La nutrició especialitzada, amb l'impuls de la disrupció tecnològica, es troba en plena expansió i, per tant, els seus perfils professionals també. Una mostra d'aquest auge són les més de 20.000 persones que s'han inscrit al Postgrau online de Microbiota organitzat per Regenera. La microbiota és la ciència que estudia tots els microorganismes que viuen a l'intestí, com bacteris, fongs o virus. 

Però el de Regenera no és un cas excepcional: no només els estudis nutricionals estan de moda, també la seva professió, que està per sobre del salari mitjà català, que està en els 27.100 euros. Segons el portal Glassdor, el salari dels nutricionistes que treballen com autònoms pot situar-se en els 29.999 euros bruts, mentre que un nutricionista del grup Sanitas està en els 47.000 euros anuals i un especialitzat en esport, una de les disciplines més demandades, pot superar els 50.000 euros bruts anuals. 

Avui et destaquem
El més llegit