Ecopol Tech crea un sistema per reduir els efectes secundaris dels fàrmacs contra el càncer

L'empresa catalana elabora unes nanocàpsules per dirigir els tractaments oncològics directament als tumors sòlids, de manera que disminueix la seva toxicitat

Un investigador d'Ecopol Tech, empresa que ha creat càpsules que redueixen la toxicitat dels fàrmacs contra el càncer | Cedida Un investigador d'Ecopol Tech, empresa que ha creat càpsules que redueixen la toxicitat dels fàrmacs contra el càncer | Cedida

L'empresa tarragonina Ecopol Tech ha creat un sistema per dirigir els fàrmacs contra el càncer directament als tumors sòlids i reduir-ne així els seus efectes secundaris. Ho ha aconseguit a través d'unes nanocàpsules per administrar els medicaments, en lloc de fer-ho lliurement com és habitual. D'aquesta menera, es disminueix l'impacte nociu sobre la resta de cèl·lules i òrgans del cos, però es manté l'eficiència. El sistema s'anomena Ecostratar i ara el sistema està en procés de validació amb ratolins. 

"Incorporar fàrmacs habitualment utilitzats en el tractament de càncers d'alt impacte dins de nanocàpsules polimèriques intel·ligents capaces d'identificar l'entorn tumoral i dirigir-s'hi selectivament per reduir el seu impacte sobre la resta del cos" és l'objectiu de l'empresa, segons explica a través d'un comunicat el CEO d'Ecopol Tech, el doctor Josep Rocas.     

La validació de les nanocàpsules s'està realitzant amb el grup de recerca de Biologia Cel·lular del Càncer de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB), vinculat a l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Està previst que el sistema s'apliqui, especialment, en pacients de càncer de pulmó i de mama. 

Més info: Supercomputació contra el càncer de mama

La creació de l'Ecostratar ha rebut ajudes de prop de 84.000 euros per part d'Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat. Ha estat a través del programa Nuclis d'R+D Empresarials, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).  

L'empresa participarà en un projecte europeu de recerca d'altres tipologies de càncer, com el limfoma, el melanoma o la leucèmia. En aquest sentit, està treballant en un altre projecte de nanoencapsulació per potenciar el sistema immunitari dels pacients oncològics. 

Més informació
La startup que detecta el càncer colorectal capta 4 milions d'euros
MedSIR, del fàrmac contra el càncer a evitar l'ingrés a l'UCI per covid-19
Avui et destaquem
El més llegit