El jutge envia TP ferro a liquidació

Els Estats espanyol i francès hauran de rescatar i assumir la gestió del túnel del Pertús

El túnel del Pertús, que connecta Espanya i França per AVE, quedarà en mans dels Estats d'Espanya i França, tenint en compte que l'empresa privada que el gestiona, participada per ACS i Eiffage, no ha superat el concurs de creditors i anirà a liquidació en no aconseguir acord amb els bancs per reestructurar el seu deute de 557 milions d'euros. D'aquesta manera, ambdós Estats rescataran el túnel. A més, a través d'Adif i SNCF Réseau, les seves empreses públiques d'infraestructures ferroviàries, constituiran una societat conjunta per assumir la gestió de la connexió AVE transfronterer.

Així ho han anunciat aquest dijous les dues constructores després de constatar el rebuig de la banca al pla de rescat que van proposar per a la infraestructura durant la junta de creditors celebrada a primera hora del matí.

En no aconseguir el suport dels bancs, el Jutjat Mercantil de Girona declararà la liquidació de la societat, de manera que ACS i Eiffage deixaran la gestió del túnel en mans dels Estats espanyol i francès, els qui, tot i això, assumiran els treballadors de la infraestructura. A més, ambdós estats es poden enfrontar a pagar una indemnització de 450 milions d'euros a les empreses, que si s'ha de decidir mitjançant l'arbitratge del tribunal de Brussel·les, pot trigar anys en arribar.

TP Ferro, la societat a través de la qual les constructores van construir i gestionen el túnel, assegura haver "intentat fins a l'últim moment refinançar la concessió explorant totes les solucions possibles".

ACS i Eiffage, a través de TP Ferro, es van adjudicar el 2003 el contracte de construcció i posterior explotació del qual va constituir el primer tram d'AVE transfronterer, a més d'una de les majors obres mundials d'enginyeria civil. La connexió, que va suposar una inversió de 1.000 milions d'euros, és un tram d'AVE de 44,4 quilòmetres de longitud, dels quals 8,3 quilòmetres corresponen a un túnel sota els Pirineus.

Aquesta nova infraestructura fallida se suma a les obres que l'Estat espanyol ha hagut de rescatar a l'empresa propietat de Florentino Pérez, com ara el magatzem de gas Castor, per la qual va pagar una indemnització de 1.350 milions d'euros.

Manca d'inversió al Corredor
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha atribuït la fallida de TP Ferro a la manca d'inversions del Ministeri de Foment en el Corredor Mediterrani. La companyia havia marcat un objectiu de pas de trens de 19.000 combois anuals, però l'any passat només n'hi van passar 800 "com a conseqüència de la demora de les inversions previstes", segons el conseller.

Rull també ha recordat que l'any 2012 l'Estat va anunciar que el 2015 hi hauria ample internacional entre València i França en les dues vies actuals de línia ibèrica.

Rull ha reiterat que el Corredor Mediterrani és un tema prioritari per a Catalunya i s'ha referit al fet que el govern espanyol hagi anul·lat un contracte del tercer fil entre el Port de Tarragona i Castellbisbal, publicat aquesta setmana al Butlletí Oficial de l'Estat. També ha subratllat que Renfe Mercaderies ha transportat un 14% menys de mercaderies que l'any passat "quan l'exportació i l'activitat econòmica està creixent arreu, especialment al Corredor Mediterrani".

Per a Rull són "males notícies" que "demostren, una vegada més", la "manca d'interès" de l'Estat per una infraestructura "considerada prioritària" per la Unió Europea, i amb una importància "cabdal" per a Catalunya i "tot l'eix mediterrani".


Avui et destaquem
El més llegit