Eleccions Pimec: condemnades a la impugnació?

EinesPimec es planteja impugnar els comicis per "irregularitats", mentre que Cañete reivindica no haver utilitzat "cap cens"

Cañete i Barrios es disputen la presidència de Pimec Cañete i Barrios es disputen la presidència de Pimec

A corre-cuita, per sorpresa i entre molts dubtes. Així es van convocar les eleccions a la patronal Pimec, quan el seu president Josep González va anunciar que deixava el càrrec. No és cap secret que es volia fer coincidir el canvi de govern patronal amb el canvi de timó a la Generalitat de Catalunya, però la pressa d'anunciar i convocar els comicis ha fet sorgir reticències i sospites d'irregularitats en aquestes eleccions. Unes eleccions que han agafat corredissa en poc més de dues setmanes i que estan donant molt de què parlar, no només per l'anunci sobtat de la seva convocatòria, sinó també per la pugna oberta entre els dos candidats.

Des de la candidatura d’EinesPimec, encapçalada per l’empresari Pere Barrios i sota el paraigües de l’ANC, consideren que el procés d’aquestes eleccions és “lamentable” i els rumors d’una possible impugnació comencen a aflorar. Fonts de la candidatura expliquen que “s’ho estan plantejant”, però que el temps juga en contra seva i que són conscients que un procés judicial sempre és llarg, “però no podem quedar-nos callats davant les irregularitats dins una patronal tan important”. Així doncs, la balança es decanta cada vegada més cap a una impugnació segura i, de fet, Barrios ja ratificava a TV3 que, “tot i que tenim pocs dies i estem centrats en les eleccions, estem recopilant fets lletjos que no ens semblen correctes”.

Cañete: “Com et pots queixar i impugnar unes eleccions si estàs utilitzant tota l’estructura de l’ANC per fer campanya?”

“Com et pots queixar i impugnar unes eleccions si estàs utilitzant tota l’estructura de l’ANC per fer campanya?”. El candidat designat per González, Antoni Cañete, assenyalava per la seva banda en una conversa amb VIA Empresa que si denuncien és “com dir en un partit de futbol que l’àrbitre pita en contra quan encara no ha començat el partit”. I no només això. Davant les reiterades queixes de la candidatura de Barrios assegurant que no han tingut accés al cens, Cañete assegura que no només el líder d’EinesPimec “va venir a mirar l’exposició del cens”, sinó que Activisme Empresarial “no ha utilitzat cap cens, simplement hem fet el tràmit de portar la propaganda a Pimec i Pimec la reparteix”.

Però quins són els motius perquè la candidatura independentista consideri que hi ha irregularitats? I, quins motius portarien a EinesPimec a impugnar les eleccions? Una impugnació que previsiblement s'anava a anunciar aquest divendres en una roda de premsa, però que a última hora de dijous la candidatura independentista va moure a dilluns suposadament per no trepitjar-se amb una altra que hi havia a la mateixa hora de l'ANC. Paradoxalment, també a les 12 hores, la candidatura de Cañete també celebrava l'acte "gran" de la seva campanya. De fet, Eines ha anunciat aquest divendres a la tarda que dilluns Barrios "presentarà un escrit a la Junta Electoral de Pimec per denunciar un conjunt d’irregularitats detectades durant el procés".

El cens invisible?

Segons la Junta Electoral Central, el cens electoral el poden consultar els representants de cada candidatura el dia de la proclamació de candidats, apte pel seu tractament informàtic. En el cas de les eleccions a Pimec, doncs, el dia de la presentació de candidatures, el passat 12 de febrer, les dues candidatures que van presentar els avals i la llista de representants, haurien de tenir accés a les dades principals dels electors, que engloba uns 6.000 individus.

Aquest és l’origen de la pugna, ja que segons EinesPimec, la junta electoral els ha denegat l’accés al cens. “En aplicació del reglament ens han dit que no està previst que hi hagi accés al cens”, en un principi per cap de les dues candidatures. Però segons la llista de Barrios, la candidatura de Cañete “sí que té accés al cens, perquè als socis els han arribat a trucar fins a quatre vegades de la seva candidatura, però en canvi representa que no hi ha cens. No s’entén”.

Fonts de Pimec asseguren que, per part de la patronal, "s’ha enviat la propaganda electoral a tot el cens de les dues candidatures, en el moment en què se’ns ha facilitat. Totes dues dilluns, 15 de febrer, primer dia de campanya". A més, sostenen que el cens "ha estat exposat durant el 4 i 5 de febrer a totes les seus de Pimec i qualsevol soci de Pimec (no només els candidats) podien venir a consultar-lo".

Però a tot això, s’hi suma una altra qüestió: la suposada utilització de dades de forma privilegiada. Segons les veus d’alguns socis, “a més de trucar de l'altra candidatura, els informen quina persona és la representant d'empresa. Fan servir dades privades de forma privilegiada”. 

EinesPimec assegura que Activisme Empresarial està “utilitzant dades internes de la patronal per arribar als electors”, i també denuncien que aquesta llista ha contractat “com a mínim tres call centers que utilitzen dades privilegiades”. I, mentre Barrios assegura que l’únic que ells poden fer és aprofitar el suport de l’ANC perquè “hi ha una colla de voluntaris que truquen i pregunten si són socis”, els de Cañete insisteixen en què, primer, “que no es digui que no s’utilitza el cens perquè s’està utilitzant” i, segon, “estan utilitzant tota l’estructura de l’ANC per trucar gremis i empreses demanant el vot”.

Delegació de vot, promeses i conductes abusives

La delegació de vot és una pràctica que encara es fa servir i que, en temps de pandèmia, encara queda més justificada. Tot i que hi ha gent que considera que és una pràctica que porta a conductes abusives, en el cas de les eleccions de Pimec està permesa i és una eina que, en unes eleccions que són -encara- presencials i només comptes amb cinc punts de votació en tot el territori -malgrat Pimec té moltes delegacions- s’utilitza amb escreix. De fet, segons una font de Pimec consultada per aquest diari, "la majoria dels socis delegaran el seu vot perquè és el més fàcil i segur".

En tot cas, però, la delegació del vot no es pot demanar, per norma, fins que ja estan presentades totes les candidatures (en aquest cas el 12 de febrer). Fer-ho d’una altra manera implica falta d’informació per part del votant. Des de la candidatura independentista acusen a Activisme Empresarial d’haver demanat la delegació de vot alhora que demanaven els avals per la seva candidatura, des del dia 1 de febrer.

EinesPimec denuncia que des d'Activisme Empresarial “han pressionat molt a entitats i associacions, coaccionant-los amb promeses d’ajudes per programes concrets i altres avantatges a canvi del vot”

Al assabentar-se d’això, EinesPimec va impugnar a la junta electoral les delegacions de vot efectuades abans de la data prevista perquè aquestes fossin anul·lades, però la impugnació no va ser acceptada. “Ens hem trobat que a l’hora d’anar a demanar el vot, hi ha gent que ens diu que ja fa molt de temps que el va delegar al senyor Cañete, molt abans del que estava permès”. 

Segons fonts d’EinesPimec, “han demanat sobretot delegació de vot a les associacions i gremis, que tenen una quantitat de vots considerable”. “El vot individual ens està sortint molt bé, els obstacles són les associacions, que ens diuen que ja han votat fa temps, primer perquè no sabien ni que hi hauria més opcions i d'altra banda en molts casos sense consultar les bases”. Alhora, denuncien que “han pressionat molt a entitats i associacions, coaccionant-los amb promeses d’ajudes per programes concrets i altres avantatges a canvi del vot”, asseguren. Tot i que actualment expliquen que només tenen proves verbals d’això, “les estem recopilant per poder fer queixes formals”. 

Un president amb sou?

Un altre dels motius de disputa entre les dues candidatures és la modificació dels estatuts de Pimec que es va dur a terme el juliol del 2020 perquè el president pugui cobrar un sou. Mentre que Barrios assegura que si surt elegit president canviarà aquest punt per no cobrar res, Cañete defensa la importància de canviar el model de governança sota l’argument que “hem crescut tant i tenim tanta presència que necessitem dedicació”.

Més info: Cañete i Barrios es disputaran la presidència de Pimec

Una dedicació que justifica amb com ha evolucionat Pimec sobretot en temps de covid-19, quan la patronal ha dedicat “26 hores al dia” a la pandèmia, no ha fet cap ERTO, ha donat moratòries als socis, ha complert amb el pressupost establert i han tingut menys baixes que mai.

Però aquest punt no només ha obert discrepàncies amb EinesPimec, sinó que hi ha altres veus empresarials que no acaben de veure clara aquesta qüestió i que hi sumen el fet que un secretari general pugui passar a ser president de la patronal. És el cas de Cecot, on el seu ja exsecretari general, David Garrofé, admetia en una entrevista amb aquest diari que “a nosaltres se’ns fa molt estrany que el secretari general sigui president” perquè, segons el seu parer, “entenem que la presidència l’ha de tenir un empresari en actiu que tingui una empresa i sigui representatiu de la veu dels empresaris”, mentre que, subratlla, “la secretaria general ha de ser un òrgan professionalitzat que actuï a les ordres d’un empresari en actiu”. Sigui com sigui, Garrofé recorda que “nosaltres venim d’una tradició centenària molt diferent a la de Pimec” perquè la patronal de les pimes “té una piràmide invertida i per això costa tant que l’oli i l’aigua emulsionin”.

Barrios: "El primer que faré és anul·lar el sou del president perquè el president de Pimec no ha de cobrar"

En la mateixa línia que Garrofé, en una conversa amb el candidat d’Eines, Pere Barrios criticava la idea d’un president amb sou. “Es tracta d'un empleat que volen que passi a ser president i que mantingui el sou, i a més un sou ben maco. El primer que faré és anul·lar això, perquè el president de Pimec no ha de cobrar. Això s'ha fet perquè aquest senyor pugui seguir sent president i empleat, una cosa ben curiosa. Jo he estat en moltes institucions i el concepte de salari a la presidència no l’he vist mai”, es queixava. Amb tot, però, no dubta de les capacitats de Cañete, i assegura que si és president, “el mantindria com a secretari general, perquè és un bon professional”. 

De fet, la idea de “l’empleat” és una de les crítiques que ha anat rebent Cañete al llarg de la curta campanya i és precisament per això que no ha parat de recordar per activa i per passiva que ell també ha tingut una empresa familiar i que, a més, ha estat durant anys el president honorífic de Cofme, el consorci de fabricants de material elèctric; i, per tant, té una experiència i trajectòria acreditada.

A només dos dies per uns dels comicis empresarials més importants de la història, la batalla està oberta i encara queda teca per escriure. Com deia Barrios, “cada dia ens surt una cosa” i “hi ha motius per a la impugnació”, cosa que podrien fer també un cop s’hagin celebrat les eleccions però jugarien amb un factor en contra si guanya la candidatura liderada per Cañete. Ara bé, si ho fan just abans, tornem al principi i és que, com deia el candidat de González, “això és com queixar-se d’un àrbitre sense que s’hagi jugat el partit”. El joc (i el foc) està obert i aquesta setmana que comença donarà molt a parlar. Alea iacta est.

Més informació
Torna el ball de cadires, joc de trons
Avui et destaquem
El més llegit