L'empresa valenciana vol reptar Madrid

L'Associació Valenciana d'Empresaris celebra la seva Assemblea General enarborant les exigències del Corredor Mediterrani i una nova fiscalitat

Imatge dels empresaris assistents a l'Assemblea General de l'AVE | Cedida Imatge dels empresaris assistents a l'Assemblea General de l'AVE | Cedida

L'Associació Valenciana d'Empresaris ha celebrat aquest dimecres la seva Assemblea General, l'esdeveniment principal del calendari de l'entitat. L'acte, que enguany s'ha celebrat a l'Alqueria del Basket, el centre esportiu valencià d'alt rendiment, ha comptat amb la participació del president d'AVE, Vicente Boluda, i la benvinguda a les presents del president de Mercadona, l'empresari Juan Roig. L'Associació es marca com a objectius, així, dignificar la figura de l'empresari, promoure el desenvolupament social i econòmic del País Valencià i treballar per la cohesió territorial del país i de l'Estat espanyol.

"Davant situacions difícils, els empresaris hem demostrat ser capaços de multiplicar esforços per mantenir les empreses actives i conservar l'ocupació", afirma el president Vicente Boluda, que veu aquesta tasca com "la millor contribució que pot realitzar l'empresa a la societat". El patró navilier, president de Boluda Corporación Marítima S.A., considera imprescindible elevar la figura de l'empresari, sense el que, afirma, "no hi ha ocupació, ni internacionalització, ni innovació".

La primera meitat de 2021, segons Boluda, ha estat "molt més activa, tot i la situació viscuda, especialment pel que fa a adjudicacions". Amb aquesta recuperació, però, tornen també les reivindicacions econòmiques i empresarials dels empresaris valencians al govern central. "No sabem per què – es qüestiona Boluda – però governi qui governi, mai s'aproven els projectes que necessitem" al País Valencià. També cap al govern autonòmic que, segons diu, "no està sent prou àgil quan altres territoris sí que ho són". 

Boluda: "Les administracions haurien d'acompanyar la iniciativa empresarial, però mai ocupar el seu espai"

Una de les principals lluites que planteja, en aquest sentit, l'empresariat valencià és la de la fiscalitat. El problema de la desigualtat impositiva afecta, segons Boluda, no només al benefici o a la renda, sinó també a l'atracció de talent. "Un treballador d'una empresa valenciana paga sis punts més a la seva renda que el mateix treballador a la mateixa empresa a Madrid. Això dificulta que vulguin venir a treballar aquí". En aquest sentit aniran unes reivindicacions pel que fa a impostos que el president encara no ha detallat, ja que sortiran, segons ha comunicat, de la Junta Directiva d'AVE.

Com a balanç complet de 2020, l'associació empresarial ha comentat els resultats de l'enquesta realitzada als ja més de 160 membres d'AVE. Segons ha anunciat l'entitat, els empresaris associats suspenen encara el conjunt de la classe política espanyola i valenciana. Tot i això, veuen amb optimisme el que resta de 2021, amb previsions d'augments de taxes d'ocupació i de facturació a tots els sectors. En la mateixa línia que el seu president, a més, els associats d'AVE consideren que la prioritat de l'acció política espanyola hauria d'estar en "garantir un marc fiscal raonable", a més de l'estabilitat institucional de l'Estat. "Les administracions – declara Boluda – haurien d'acompanyar la iniciativa empresarial, però mai ocupar el seu espai".

El Corredor per bandera

Una de les principals activitats de l'Associació Valenciana d'Empresaris en la darrera mitja dècada ha estat la reivindicació del Corredor Mediterrani. AVE ha posat èmfasi en aquest projecte en el seu informe d'activitat anual, ja que el consideren una solució a alguns dels principals problemes recents de l'economia espanyola post-pandèmia: les afectacions al turisme i el balanç exterior negatiu. Segons Boluda, "El Corredor Mediterrani potenciarà les exportacions i el turisme en un moment en què ambdues activitats s'han vist greument castigades per la pandèmia".

Duran: "He de reconèixer que València ha estat més impulsora que no pas Catalunya pel que fa al Corredor Mediterrani"

Un dels convidats més destacats de la jornada, l'exdiputat Josep Antoni Duran i Lleida, ha destacat la tasca de la societat valenciana en aquest projecte. "He de reconèixer que València ha estat més impulsora que no pas Catalunya pel que fa al Corredor Mediterrani", lamenta l'exdirigent d'Unió Democràtica. Duran, de fet, considera important portar a terme projectes vertebradors del territori front "una transició global de l'Atlàntic al Pacífic" que pot deixar fora de lloc, sense un treball conjunt, "Europa, Espanya, València i Catalunya".

Aquesta infraestructura, que segons recull AVE "beneficia no només els territoris del Mediterrani, sinó el conjunt d'Espanya", ha d'arribar, per Boluda, més d'hora que tard. Segons l'associació, de fet, el tipus de mobilitat que permetria el Corredor és "una característica essencial dels països amb un Estat del Benestar desenvolupat". En aquest sentit, segons indica l'informe anual d'AVE, els empresaris membres són optimistes: veuen un Corredor Mediterrani operatiu l'any 2025.

Empresaris de futur

L'Associació ha presentat diverses iniciatives que es portaran a terme durant l'exercici 2021, com el projecte de posicionament del País Valencià com un «referent nacional i europeu en emprenedoria, innovació, tecnologia i investigació» que ha introduït el president de la Fundació LAB Mediterráneo, Alberto Gutiérrez. La iniciativa compta, segons ha informat l'associació, amb 25 patrons empresarials, tots ells membres del Forum de Empresa Familiar de AVE – és a dir, descendents d'empresaris associats de l'entitat. "El viver del futur d'AVE".

Boluda: "Com més i millors empresaris tinguem, millor serà el nostre territori"

En aquesta mateixa línia, el president del Fórum, Darío Grimalt, ha repassat les activitats de l'organisme, la missió del qual és, segons l'empresari, "la formació empresarial i personal i la generació d'una xarxa de relacions" entre els descendents dels empresaris membres d'AVE. Boluda, en aquest sentit, destaca la rellevància d'aquesta aposta pel talent jove, en tant que un dels pilars de les accions de futur de l'associació és, assegura, l'impuls a l'emprenedoria.

L'acte, que ha comptat també amb la participació de diverses autoritats del País Valencià, d'entre les que destaca el president de la Generalitat Ximo Puig i la delegada del Govern central a València, Gloria Calero, tanca així un cicle complicat, però actiu d'un empresariat valencià que mira amb bons ulls la recuperació econòmica. L'elevació de la figura de l'empresari, que ha recorregut el conjunt de l'acte, torna amb el tancament del discurs del president. "Com més i millors empresaris tinguem, millor serà el nostre territori", conclou Boluda.

Més informació
Catalunya i el País Valencià s'alien per transformar l'economia
Neix aproop, l’operador de telecomunicacions valencià
Avui et destaquem
El més llegit