La farmacèutica Esteve simplifica l’estructura societària

Constitueixen Grupo Esteve Lifesciences com a matriu dels negocis de farmàcia i química

Albert Esteve Cruella, president de la farmacèutica Esteve | Europa Press Albert Esteve Cruella, president de la farmacèutica Esteve | Europa Press

La farmacèutica de la família Esteve acaba de constituir Grupo Esteve Lifesciences SL, una nova societat que serà la matriu de les seves empreses de farmàcia i química. Aquest moviment s’emmarca en un procés d’ordenació de l’estructura societària per dotar-la de més “flexibilitat” pensant en “futurs reptes”.

Fonts d’Esteve precisen que el 2017 van iniciar un procés de simplificació de l’estructura societària de Corporación Químico Farmacéutica Esteve SA (CQFE) que fins ara ha estat la matriu de tot el grup. Aquest procés s’ha portat a terme en diferents fases. Precisament, l’última ha estat la constitució de Grupo Esteve Lifesciences, que s’ha escindit de CQFE per ser la matriu d’Esteve Healthcare, la principal filial, on s’apleguen els negocis de farmàcia i química.

Les inversions dels accionistes d’Esteve en altres projectes empresarials o joint ventures –com ISDIN o Esteve Teijin Healthcare– es mantindran dins de Corporación Químico Farmacéutica Esteve. ISDIN, líder en tractaments per la pell i cremes solars de venda en farmàcies, està participada al 50% per les famílies Esteve i Puig, del grup de perfumeria del mateix nom. A Esteve Teijin, centrada en les teràpies respiratòries, tenen com a soci el grup japonès Teijin.

Els moviments societaris que s’han portat a terme tenen com a objectiu simplificar l’estructura, en funció dels diferents negocis i activitats, i “dotar-se de més flexibilitat pensant en futurs reptes”, segons assenyalen fonts de la companyia.

Albert Esteve Cruella (president no executiu) i Steffan Schüberg (conseller delegat) es mantenen al capdavant del grup

Els consells d’administració de Grupo Esteve Lifesciences i de Corporación Químico Farmacéutica Esteve pràcticament són coincidents. En els dos hi apareixen Albert Esteve Cruella, president, i Steffan Schüberg, conseller delegat. També hi són les diverses patrimonials familiars: Terrasol (dels germans Esteve Cruella), Selemar (dels germans Esteve Escoda), Marselene (de la família Gil Vernet Esteve), així com Tresol Management (de la família de Joaquín Monleón Pagés, accionista minoritari), a més dels consellers independents.

En els últims anys també s’ha ordenat el grup amb vendes i noves adquisicions d'empreses. Les operacions més destacades es van produir el 2019 amb la venda de Pensa, que era la divisió de genèrics, a la farmacèutica japonesa Towa Pharmaceuticals per 320 milions d’euros i la compra, poc després, de l’alemanya Riemser, fins aleshores propietat del fons de capital risc francès Ardian. Al darrere hi ha l’estratègia de concentrar-se en productes propis, innovadors i en àrees de medicina especialitzada.

Esteve comercialitza Inbrija, el primer inhalador del mercat per a malalts de Parkinson

Entre les últimes novetats, destaca el llançament el febrer passat d’Inbrija, el primer inhalador del mercat per a malalts de Parkinson, indicat pel que es coneix en medicina com a “episodis off”, que afecten les habilitats motores. Fins ara només hi havia injectables per combatre aquests episodis. El novembre passat, el Ministeri de Sanitat va decidir incloure’l en el catàleg de medicament de finançament públic. Des de l’any passat també es comercialitza a Alemanya. S’espera que sigui un dels productes estrella de la farmacèutica catalana.

Està a punt de presentar els resultats de l’any passat. El 2021 va facturar més de 550 milions d’euros, un 20% per sobre de l’exercici anterior, amb un ebitda de 87 milions d’euros i uns beneficis de 14 milions. Compta amb prop de 1.700 empleats, un 60% a l’Estat i la resta en els països on opera.

Història familiar

Els orígens d’aquesta farmacèutica es remunten a finals del segle XVIII quan Tomàs Esteve Gabanyac, natural d’Urús (Cerdanya), es va fer càrrec de l’Hospital de Sant Andreu a Manresa, segons va relatar l’historiador econòmic Francesc Cabana en un article a El Punt-Avui. El seu fill, Tomàs Esteve Florensa, va obrir una farmàcia al centre de Manresa que encara existeix. El 1929, el doctor Antoni Esteve Subirana va instal·lar un laboratori al costat de la farmàcia on, el 1937, en plena Guerra Civil, va sintetitzar la primera sulfamida i va obtenir un medicament contra la sífilis. El 1942, va constituir Laboratorios del Doctor Esteve SA, embrió de l'actual grup, amb seu a l’avinguda Verge de Montserrat de Barcelona. Allà va aconseguir produir penicil·lina, fet que va motivar que el visités Alexander Fleming, el seu descobridor.

Els seus successors –els germans Josep, Joan, Montserrat i Jordi Esteve Soler– van situar Esteve al capdavant de les farmacèutiques de l’Estat després d’agafar el comandament en els anys vuitanta. El 2017, el directiu d’origen suec Steffan Schüberg es va convertir en conseller delegat en substitució d’Albert Esteve Cruella, que va passar a president no executiu. Amb aquest nomenament va culminar el progressiu apartament de la família Esteve de la gestió del dia a dia i la professionalització de la direcció. En paral·lel, es va iniciar l’ordenació societària del grup.

Més informació
Esteve guanya 14 MEUR amb marcat accent internacional
Esteve compra una nova planta a Lliçà de Vall
Esteve compra l'alemanya Riemser per especialitzar-se més
Avui et destaquem
El més llegit