El patrimoni de la discreta família March

Els March són màxims accionistes d'un hòlding que inverteix en empreses com Ebro Foods, Acerinox, Indra i Naturgy, entre d'altres

La seu de la Banca March a Palma | Europa Press La seu de la Banca March a Palma | Europa Press

Tal com dèiem a l’entrega anterior, la Banca March no és l’actiu més representatiu del patrimoni de la família, perquè segurament aquest estatus l’ocupa una firma anomenada Corporación Financiera Alba, un hòlding dedicat a invertir de manera majoritària en empreses que cotitzen a borsa i que aquest mateix també és present als mercats de valors. El nom li deu a una antiga cimentera fundada el 1956 que els March van acabar adquirint i que, un cop despullada de la seva activitat habitual, es va convertir en la capçalera de les inversions financeres familiars.

La cartera actual dona una idea de la potència del braç inversor de la família mallorquina, perquè hi ha representades algunes de les empreses amb més pedigrí de la borsa espanyola. Per començar, trobem Ebro Foods, a qui en altres ocasions hem etiquetat com “els reis de l’arròs” per la seva condició de líders mundials d’aquest cereal, a més d’ocupar el segon lloc del pòdium en el mercat de les pastes. Els màxims accionistes són les diferents branques de la família Hernández, membres des de sempre del sector de l’arròs, mentre que en tercer lloc hi ha la cervesera catalana Damm. Enmig de tots dos, trobem Alba, amb un 14% del capital, que està valorat en uns 420 milions d’euros. Com ja hem escrit en alguna ocasió, Ebro Foods és el resultat d’una cadena de fusions de diverses companyies on també s’hi inclou la catalana Compañía de Industrias Agrícolas de les famílies Suñol i Carner.

La següent empresa emblemàtica que trobem a la cartera d’Alba és Acerinox, un clàssic dels mercats espanyols i que es dedica a la producció d’acer inoxidable des de la seva planta de Cadis. També tenen una filial a Igualada, Inoxfil, on fabriquen malla d’acer per a la construcció. En el cas d’Acerinox, els March (vaja, la firma Alba) en són els principals accionistes, amb el 20% del capital, una participació que té un valor d’uns 500 milions d’euros.

Corporación Financiera Alba és segurament l'actiu més representatiu del patrimoni de la família March

Una altra de les firmes participades per Alba és Indra, el gegant de les tecnologies de seguretat, històricament vinculada als serveis secrets espanyols. La seva història és curta, perquè va néixer el 1992 fruit de la fusió de dues antigues companyies de l’electrònica de defensa. De bon començament, Indra pertanyia a l’Estat a través de l’INI, el difunt Instituto Nacional de Industria, que avui perviu reencarnat en la SEPI i durant un temps també en la SEPPA, però avui dins l’accionariat hi ha un bon contingent de capital privat.

Més info: La discreta família March, un dels clans més poderosos

De fet, l’Estat només en conserva un 19%, i la resta són accionistes privats, com Alba (segon accionista amb un 10,5%) o els fons d’inversió habituals (Fidelity, State Street, el fons sobirà de Noruega, etc), que acumulen més del 20% del capital. Precisament, el seu president de més durada al càrrec ara és actualitat pel seu acomiadament de Prisa, la companyia de mitjans. Es tracta de Javier Monzón de Cáceres, que va presidir Indra des de la seva fundació fins el 2015, i que durant el seu mandat va ser esquitxat pel cas Púnica. El seu substitut a l’empresa de tecnologia, Fernando Abril-Martorell Hernández, és un vell conegut de la banca d’inversió, a més de ser fill d’un polític rellevant de l’època de la transició espanyola. El paquet de la Corporación Financiera Alba a Indra està valorat en uns 130 milions d’euros.

Un valor de 4.000 milions d'euros

Dues companyies més molt reconegudes dels parquets espanyols on Alba hi té participació són Viscofán (amb un 13% del capital i, per tant, màxims accionistes) i Naturgy (amb un 5,4%). La primera és una firma líder mundial en la producció d’embolcalls per a productes carnis i la segona és la reconeguda empresa gasista d’origen català. El valor del paquet a Viscofan se situa prop dels 360 milions d’euros, mentre que el de Naturgy s’enfila fins als 1.000 milions. La llista d’empreses on Alba inverteix no s’acaba ni de bon tros aquí, sinó que continua amb marques com Euskaltel, Parques Reunidos, Cie Automotive, Verisure, Dominion i, sobretot, Deyá Capital, que és també un vehicle inversor però per a companyies no cotitzades. En aquest cas, dins del paraigua de Deyà la marca més coneguda és la de Telepizza.

Alba és una empresa cotitzada i això vol dir que tothom qui vulgui pot coinvertir amb els March, que en són els màxims accionistes amb un 72% del capital

Però com havíem dit de bon començament, Corporación Financiera Alba és una empresa cotitzada i això vol dir que tothom qui vulgui pot coinvertir amb els March, que en són els màxims accionistes amb un 72% del capital. Per tant, un 28% correspon a d’altres inversors que confien en el criteri de la família March a l’hora de seleccionar inversions. El valor total de la corporació és de gairebé 4.000 milions d’euros, dada que ens dona una idea del patrimoni dels March, almenys pel que fa a aquesta branca financera.

Per cloure, cal esmentar un altre braç de la família, en aquest cas no de caràcter financer sinó cultural. Es tracta de la Fundación Juan March, una institució creada el 1955 que desenvolupa les seves activitats en el camp de la cultura humanística i científica.

Més informació
El Sabadell ven el 15% d'Inversis a Banca March
Indra rebaixa el nombre de treballadors afectats per l'ERO
Naturgy reconeix les entitats socials en la seva lluita contra la vulnerabilitat
Avui et destaquem
El més llegit