Tests d'antígens, un estoc per malvendre i noves regles del joc

El sector farmacèutic i els proveÏdors de tests reaccionen a la regulació del preu

Miquel Recasens, del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona: "no han donat temps a poder acomodar els estocs a la nova realitat" | iStock Miquel Recasens, del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona: "no han donat temps a poder acomodar els estocs a la nova realitat" | iStock

Gairebé mig any després que els tests d'antígens comencessin a vendre's a les farmàcies sense prescripció mèdica, el Govern espanyol ha seguit els passos d'alguns veïns europeus i ha fixat el seu preu en 2,94 euros. La mesura ha coincidit amb l'expansió de contagis de la variant òmicron i ha arribat amb un clar objectiu: evitar els preus abusius de les darreres setmanes. La regulació ha estat considerada "molt positiva i necessària" pel Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB), però segons lamenta el seu tresorer, Miquel Recasens, "s'ha fet d'una manera molt sobtada i haurem de vendre l'estoc actual a pèrdues".

El col·legi admet que feia temps que demanaven aquesta mesura, per no estar sotmesos a la llei de l'oferta i la demanda, però critica les maneres: "Ho han fet molt a correcuita i no han donat temps a poder acomodar els estocs a la nova realitat", explica Recasens. Les regles del joc han canviat per als farmacèutics, però també per als proveïdors i distribuïdors. Així ho detalla Enrique Suays, director comercial dels laboratoris Rhogen, qui se suma a la crítica del col·legi de farmacèutics: "tenim 300.000 tests al magatzem i, probablement, els haurem de vendre per sota de cost". Rhogen és partner de Biosynex i actua com a proveïdor dels seus tests a Espanya i Portugal.

A Suay no li surten els números: compra els tests fabricats a Suïssa per un preu major a 2,94 euros. "Els costs de fabricació són més alts a Suïssa que a la Xina, tant pels sous com pels impostos, i no podem oferir el test a un euro", afirma lamentant que hauran de deixar de vendre a farmàcies de l'Estat espanyol.

No hi ha una única fórmula europea

A l'hora de mirar les receptes que han utilitzat altres països, Suay es fixa en Portugal: "allà nosaltres els venem a quatre euros a la farmàcia i l'establiment el ven a dos euros (el preu fixat), perquè l'Estat assumeix la diferència". Creu que la fórmula que ha escollit Espanya "implica posar un preu irreal per als actors del mercat sense ajudar ningú". A Portugal també els venen a supermercats. Mercadona, per exemple, els ven a dos euros la unitat.

Al Regne Unit els tests es distribueixen de manera gratuïta a farmàcies, biblioteques, centres mèdics i escoles

A un preu molt semblant es venen als supermercats d'Alemanya, sense haver-ho regulat. A més, ofereixen proves gratuïtes per a la ciutadania a centres autoritzats. Tampoc han fixat els preus Bèlgica ni els Països Baixos. Itàlia només ha regulat les proves professionals, amb un límit de 15 euros.

El preu màxim que ha fixat el govern francès a les farmàcies és de sis euros i ha permès que es venguin als supermercats posant la condició de fer-ho a preu de cost. De mitjana es poden trobar per menys de dos euros. Suay assegura que, a més, a França "les asseguradores paguen el test d'antígens de farmàcies un cop comprats".

I un cas completament diferent és el del Regne Unit, on els tests es distribueixen de manera gratuïta a farmàcies, biblioteques, centres mèdics i escoles. Fins i tot fan enviaments als domicilis.

Suay: "a la llarga el que ens trobarem a la farmàcia són tests de baixa qualitat"

La por a un altre desproveïment

Davant del nou límit en el mercat espanyol, Suay creu que "ara hi haurà tests a les farmàcies, perquè uns i altres s'estaran traient l'estoc de sobre, però després tornarà a haver-hi un desproveïment perquè les marques no podran oferir aquest preu". I afegeix: "a la llarga el que ens trobarem a la farmàcia són tests de baixa qualitat".

Recasens: malgrat que els països hagin fet una o una altra regulació, "gairebé tots hem patit desproveïments"

El col·legi de farmacèutics, en canvi, no creu que esdevingui aquesta situació, encara que el seu tresorer apunta una reflexió sobre el mercat europeu: malgrat que els països hagin fet una o una altra regulació, "gairebé tots hem patit desproveïments". No hi ha fórmula que ho hagi aconseguit evitar.

Més informació
Test d'anticossos: l'alternativa a vacunacions massives o passaport covid?
Cellnex i Unicef s'alien en la distribució de vacunes contra la covid
Els contagis aturen una de cada tres pimes
Avui et destaquem
El més llegit