Filmax aposta per les sales de cinema amb efectes especials

Els cinemes Filmax Gran Via seran els primers del món que tindran tres sales 4XD, amb més de vint efectes especials per als seus espectadors

D’esquerra a dreta, Jaime Tarrazón (director de Cines Filmax Gran Via), Don Savant (director de negoci de la companyia coreana JC 4DPLEX) i Carlos Fernández (CEO de Filmax), el juny passat a Los Ángeles (Califòrnia) | CJ 4DPLEX | Europa Press D’esquerra a dreta, Jaime Tarrazón (director de Cines Filmax Gran Via), Don Savant (director de negoci de la companyia coreana JC 4DPLEX) i Carlos Fernández (CEO de Filmax), el juny passat a Los Ángeles (Califòrnia) | CJ 4DPLEX | Europa Press

Filmax aposta pels grans formats d’exhibició cinematogràfica. El grup de producció i distribució audiovisual liderat pels germans Carlos i Julio Fernández obrirà a finals d’aquest any la tercera sala 4XD en el complex Cines Filmax Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat.

Es tracta d’una tecnologia que permet que els espectadors puguin veure les pel·lícules en 3D i amb una vintena d’efectes especials com el vent, la pluja, llamps, olors, sorolls, ... i, per descomptat, el moviment de la butaca. Tot sincronitzat amb l’acció de la pel·lícula.

Carlos Fernández, CEO de Filmax, recorda que hi ha prop de 800 sales 4XD en 69 països, que ciutats com València i Madrid també en tenen, però que a Filmax Gran Via hi haurà l’únic múltiplex del món amb tres sales. A més, en aquest mateix centre també disposen des de 2019 d’una sala ScreenX amb una pantalla panoràmica de 270 graus. Serà el temple mundial dels grans formats.

Filmax està abandonant les sales de cinema convencional per centrar-se en els auditoris 4XD i ScreenX que ofereixen noves experiències sensorials als seus espectadors

El 2018 van obrir la primera sala 4XD i el juliol de 2020, quan es van relaxar les restriccions per la pandèmia, van inaugurar la segona amb la projecció de REC, la pel·lícula de terror de Jaume Balagueró i Paco Plaza, a la qual se li van adaptar efectes especials per al gaudi dels espectadors. Abans d’acabar l’any estrenaran una tercera sala.

Filmax és el referent a l’Estat i a Europa dels exhibidors de formats cinematogràfics que inclouen efectes especials per als espectadors. Fernández apunta que, progressivament, han anat apostant per aquesta fórmula tot i que encara exploten sales de cinema convencional en el mateix complex de Gran Via.

Gestionen el negoci de Gran Via mitjançant la societat Multicines Pedrosa. Com totes les sales de cinema, van patir les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19 quan el 2020 van registrar unes vendes de només 1,67 milions d’euros, un 66% menys que els més de 5 milions d’exercici anterior.

Pel que fa al negoci d’exhibició en sales pròpies, Filmax confia en els formats 4XD i ScreenX desenvolupats amb la tecnologia del gegant coreà de l’entreteniment CJ 4DPLEX. A diferència del cinema 3D de fa anys, que només podia exhibir pel·lícules enregistrades amb aquest sistema, pel 4XD es pot emetre qualsevol film perquè els efectes especials que es viuen a la sala s’afegeixen amb posterioritat.

Els espectadors poden veure ‘Butllet train’, l'última pel·lícula de Brat Pitt,  en una sala convencional o en una 4XD amb efectes especials

Per exemple, la recent estrena de Bullet train, amb Brad Pitt de protagonista, es pot veure en format convencional i en 4XD, aquesta última per un preu al voltant dels 15 euros.

Filmax, la marca del grup dels germans Fernández, amb Castelao Productions SA com a empresa matriu, es dedica sobretot a la producció i distribució audiovisual, així com a la venda de drets d’explotació o d’antena, a més de l’exhibició cinematogràfica.

El grup s’ha refet del concurs de creditors, declarat el 2010 amb un deute de més de 170 milions d'euros i superat dos anys després amb la signatura d’un conveni que els ha permès mantenir l’activitat. “Hem estat a l’infern”, indica Fernández sobre aquesta etapa.

Recorda que en abans del concurs de creditors facturaven 40 milions d’euros anuals només en DVD. La pirateria i les cadenes de televisió privades, que van passar de comprar-los drets a convertir-se en productores, van llastar la companyia.

Filmax s’ha especialitzat en la distribució de pel·lícules espanyoles tant a l’Estat com a escala internacional

Després de reorientar el negoci, en l’actualitat mantenen una gran activitat en el camp de la producció audiovisual i en la distribució de cinema espanyol, tant a l’estat com a l’estranger. Per exemple, en l’últim festival de Cannes del maig passat, Filmax va anunciar la compra dels drets de BlaBlaCar, l’últim llargmetratge d’Àlex de la Iglesia, interpretat per Blanca Suárez i Alberto San Juan, que s’exhibirà a partir del 28 d’octubre; El Vasco, dirigida per Jabi Elortegi; Unicornios, d’Álex Lora; o Los Viejos, codirigida per Raúl Cerezo y Fernando González Gómez.

Posteriorment, també van anunciar que distribuiran Historias para no contar, l’última pel·lícula de Cesc Gay, amb Maribel Verdú, Quim Gutiérrez o José Coronado, a partir del 25 de novembre.

Més informació
Quants diners perd el cinema català cada dia?
Waital, del cinema a casa en un sol clic
Barcelona acull la convenció de cinema més gran d’Europa
Avui et destaquem
El més llegit