GFT és una empresa que ofereix solucions tecnològiques |Cedida
GFT és una empresa que ofereix solucions tecnològiques |Cedida

GFT, el teletreball portat a la màxima expressió

La tecnològica GFT va iniciar el 2018 un programa per implantar el teletreball i, amb la crisi del coronavirus, van poder reaccionar en dos dies

La crisi del coronavirus ha posat a prova la flexibilitat de les empreses per poder implementar el teletreball. El confinament ha obligat a tancar oficines i centres de treball i moltes companyies no estaven preparades per, de cop i volta, establir aquest sistema amb tota la seva plantilla. Hi ha moltes empreses que no s'ho havien plantejat mai i ara no han tingut alternativa.

De fet, Espanya és un dels països amb menys teletreball, segons un informe d'Efficy: només un 3% dels treballadors ho feia habitualment, mentre que en països com Suècia s'arriba al 30%.

Un cas diferent és el de la multinacional tecnològica GFT, amb més de 2.000 treballadors a tot l'Estat i la seu central a Sant Cugat del Vallès. Un cop es va decretar l'estat d'alarma, en dos dies ja tenien tota la seva plantilla treballant des de casa. Però no va ser res improvisat, ja que portaven des del 2018 impulsant un programa per fer-ho possible. Una política definida, eines desenvolupades, formació als treballadors i experiència en el treball remot ho han permès.

Eduardo Cañas: "El teletreball no és agafar el portàtil i anar a treballar a casa"

Una conversió que han tingut més fàcil pel seu perfil tecnològic. I és que GFT és una de les consultores punteres en tecnologia, especialment en el sector de la banca. D'origen alemany, té la seva seu central espanyola a Sant Cugat, on disposa d'un laboratori d'innovació, el primer centre d'innovació global de la companyia, que ha estat reconegut com un dels millors del món. Un espai que recrea diversos espais físics que simulen entorns quotidians, com una botiga, una sucursal o el menjador d'una casa per mostrar algunes de les solucions que ofereixen en relació amb el món bancari i de les finances.

"El teletreball no és agafar el portàtil i anar a treballar a casa", explica Eduardo Cañas, director de Recursos Humans de GFT. I és que per Cañas, a moltes empreses encara hi havia un pensament antiquat contrari al teletreball. Tot i això, considera que aquesta crisi pot ser un punt d'inflexió: "Servirà per donar un impuls al teletreball i canviar tots els pensaments més antics de controlar el treballador".

Un punt que han constatat és que empreses de Barcelona o Madrid per les quals treballa GFT els costa més acceptar el teletreball que en companyies d'altres països d'Estats Units o Regne Unit.

Un projecte pensat en els treballadors

A GFT, que principalment es dedica a proveir de solucions tecnològiques al sector financer, van començar a apostar pel teletreball el 2018. Formava part d'un projecte més ampli enfocat a millorar la conciliació dels treballadors. "La conciliació era un dels punts que els treballadors volien fomentar", detalla Cañas.

A més, afegeix, és també un reclam per retenir i capturar talent en un sector molt competitiu. De fet, han demostrat que en els equips on es va implantar el teletreball la rotació ha estat molt menor. I es mostra convençut que la satisfacció dels treballadors ha augmentat. "En informàtica hi ha una guerra pel talent i, si no fas això, no el tindràs".

Al tercer trimestre de 2018 van engegar la prova pilot amb 163 persones. A meitat de 2019 van arribar a les 627 i, a finals d'any, es van superar els 1.380 treballadors fent part de la seva jornada des de casa.

Llibertat i responsabilitat

Dos conceptes bàsics pel teletreball són la llibertat i la responsabilitat. La llibertat que ha de tenir el treballador i la seva responsabilitat amb l'empresa. Una idea, la de confiar en el treballador, que a moltes empreses encara no han assumit. "Si algú vol treballar menys, ho farà igual a casa o a l'oficina", assegura el director de Recursos Humans de GFT.

I l'altre idea que s'ha de potenciar és la comunicació. Eduardo Cañas posa de manifest les diferents eines que existeixen, com Microsoft Teams o Hangout de Google. "No pot ser que marxis a casa i t'hagis d'estar enviant correus. Hi ha eines per poder tenir la mateixa informació al núvol i de manera segura. Si aquestes eines les explotes al màxim, per exemple, pots estar editant el mateix document tres persones alhora", detalla.

Eduardo Cañas: "Volem que la gent s'organitzi el dia com li vagi millor"

Un dels aspectes que més han treballat des de GFT és el marc general que han de complir els treballadors des de casa. És molt important establir el funcionament i deixen llibertat a cada equip perquè defineixi els detalls en concret. Per exemple, fan signar un contracte formal als treballadors, que estan obligats a complir amb conceptes de riscos laborals, com tenir una cadira i una taula adequada.

L'horari es controla a través del temps que estan connectats: "No és fiscalització, sinó autocontrol". En el seu cas, han de complir la jornada laboral entre les set del matí i les nou del vespre. "Volem que la gent s'organitzi el dia com millor li vagi", assegura Cañas.

A més, l'empresa també ha de proporcionar un ordinador portàtil i una xarxa privada virtual (VPN) per garantir la seguretat, especialment en casos com el de GFT, que treballa amb companyies financeres.

Pot desconnectar un teletreballador?

El teletreball, però, també pot dificultar la desconnexió dels treballadors. De fet, en l'àmbit europeu s'està treballant un decret sobre el dret a desconnectar dels empleats. Hi ha empreses que a les sis de la tarda, per exemple, tanquen totes les plataformes i ja no es pot treballar més. En el cas de GFT no ho han implantat, perquè consideren que s'ha de donar llibertat per treballar quan es vulgui durant el dia.

El director de Recursos Humans explica que, com que tenen un control horari dels treballadors, si detecten que alguns equips fan massa hores, intervenen. Comproven què pot estar passant i si falta personal.

Més informació
Consells pràctics per al teletreball
Ha arribat el moment del teletreball?
Avui et destaquem
El més llegit