Les diferents ampolles de Gin Xoriguer | Cedida
Les diferents ampolles de Gin Xoriguer | Cedida

Gin Xoriguer, la beguda menorquina de Sant Joan

Les destil·leries situades a Maó són les úniques que produeixen la ginebra per elaborar la tradicional pomada de l'illa

Pomada o gin amb llimonada? Si visites Ciutadella aquest cap de setmana durant les seves festes populars de Sant Joan, hauràs de demanar un got de gin amb llimonada. Ara bé, a Maó també t’entendran si dius pomada. Dos noms diferents però, al final, la mateixa beguda. I és que una persona no pot anar a Menorca i no tastar la beguda típica de l’illa, elaborada amb llimonada i ginebra. Però no val qualsevol beguda alcohòlica, sinó que ha de ser Gin Xoriguer, una ginebra que té els seus orígens en la Menorca britànica del segle XVIII i que les Destil·leries Xoriguer porten elaborant des de l’any 1945.

Actualment, les Destil·leries Xoriguer són els únics productors d’aquesta ginebra. Ubicades al Port de Maó i amb un total de 32 treballadors, produeixen 300.000 litres d'alcohol a l’any, 500.000 botelles, i tenen una facturació de 5,7 milions d’euros anuals. Al capdavant de la companyia hi ha Adolfo Vilafranca, tercera generació, qui destaca que el fet d’elaborar el licor amb les mateixes màquines com es feia fa 70 anys li dóna un valor afegit al Gin Xoriguer.

Una herència britànica

Els orígens del gin de Maó es remunten al segle XVIII, quan Menorca estava sota influència britànica. En aquella època, quan els anglesos van arribar a l’illa, van trobar que no hi havia cap taverna on poguessin trobar la seva beguda alcohòlica per excel·lència, la ginebra. Davant d’aquesta demanda, un grup de menorquins van començar a importar baies de ginebró i fabricar la seva pròpia ginebra per satisfer la demanda dels britànics.

Dos-cents anys més tard, cap als anys 1930 i 1940, a Menorca hi havia quatre destil·leries. Una d’elles era la destil·leria Fornero, que per tradició familiar elaborava una ginebra molt semblant a la que bevien els britànics al segle XVIII. Però quan la destil·leria va patir un incendi i es va cremar, Menorca va perdre un dels seus millors fabricants d'aquest licor de l’illa.

El 1985, Destil·leries Xoriguer es converteix en l'únic fabricant de ginebra de Maó

Però uns anys més tard, Miquel Pons Justo, qui havia treballat a la destil·leria Fornero, va decidir recuperar la recepta de la ginebra i després de fer diverses proves, la va portar a unes festes de Sant Joan de Ciutadella. Quan els menorquins la van tastar, tots la van reconèixer com el gin de la destil·leria Fornero.

La familia de Miquel Pons Justo

La família de Miquel Pons Justo, fundador de Destil·leries Xoriguer | Cedida

D’aquesta manera, Miquel Pons Justo es va fer un nom entre els menorquins i el seu licor va ser batejat com a Xoriguer, arran del nom del molí de vent que tenia la seva família. Així, amb el pas del temps i arribant ja al 1985, Destil·leries Xoriguer es converteix en l’únic fabricant de ginebra de Maó.

L’ampolla verda, el tret distintiu de Gin Xoriguer

La Ginebra de Mahón compta amb el segell d’Indicació Geogràfica Protegida des de l’any 2010. El toc únic i diferencial d’aquesta beguda alcohòlica es troba en l’ús de diferents herbes aromàtiques de l’illa, que s’afegeixen a l’alcohol destil·lat de ginebró.

El destil·lat del Gin Xoriguer es realitza exclusivament a les instal·lacions que l’empresa té al Moll de Ponent de Maó amb alambins de coure amb combustible de fusta, de la manera tradicional. La ginebra de Maó és el seu producte estrella, però també comercialitza altres begudes com l’ampolla de pomada ja elaborada i herbes dolces.

Vilafranca: "La gent quan busca Gin Xoriguer al lineal del supermercat automàticament va a buscar l'ampolla verda"

Xoriguer comercialitza la seva ginebra amb un packaging molt diferenciat i que ja és un signe distintiu de l’empresa. “L’origen de l’ampolla ve de les botelles que es feien servir segles enrere quan venien els holandesos i britànics a l’illa”, explica Vilafranca, qui afegeix que “s’utilitzaven ampolles de ceràmica amb una ansa per tal que el producte es conservés amb la qualitat més gran possible”.

Per tal de mantenir la tradició, Xoriguer va començar comercialitzant el gin amb ampolles de ceràmica, però després es va passar al vidre de color marró, per mantenir l’essència de l’ampolla tradicional. Tanmateix, tenir ampolles de vidre d’aquest color era molt car i per això van decidir abandonar el color marró i passar-se al verd, “un color representatiu de Menorca per la seva naturalesa”. “Hem pensat algun cop en tornar al color tradicional marró de l’ampolla, però creiem que el verd és ja tan significatiu de Gin Xoriguer que no seria bona idea. La gent quan busca Gin Xoriguer al lineal d’un supermercat automàticament va a buscar l’ampolla verda”, explica Vilafranca.

Les festes populars, la major demanda

El principal mercat de l’empresa és Menorca, especialment per la tradició de beure pomada durant les festes populars a l’estiu. Tot i que Mallorca també és un gran mercat per la companyia, igual que Catalunya i València. “A mesura que ens allunyem de l’illa i anem més cap a la Península, el Gin Xoriguer és menys conegut”, apunta l’empresari. Així mateix, un 10% de la producció de ginebra es destina a l’exportació. Alguns dels països compradors d’aquesta ginebra són el Regne Unit, Alemanya, França, els Estats Units, Canadà, Nova Zelanda i el Japó.

Adolfo Vilaseca, gerent de Gin Xoriguer

Adolfo Vilafranca, gerent de Gin Xoriguer | Cedida

L’empresari confessa que els mesos d’estiu són els més durs per la companyia, ja que és quan hi ha més demanda. En canvi, durant l’hivern tenen més facilitat per produir amb la capacitat productiva que hi ha a les destil·leries, pel que durant la resta de mesos de l’any ja s’intenta planificar tota la producció d’estiu. “Al final, les vendes de ginebra a Menorca durant l’estiu per fer pomada ens salven gran part de la facturació i ens permeten arribar als resultats d’avui en dia”, conclou l’empresari.

Més informació
Sant Joan a Menorca
L'economia que mou Sant Joan
Russet i Masoliver Grup s'alien per convertir la ratafia en ginebra
Avui et destaquem
El més llegit